Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 11-Οκτ-2018 07:38

    Μπαράζ πλειστηριασμών ενόψει για την Αφοί Κωνσταντακάτου

    Μπαράζ πλειστηριασμών ενόψει για την Αφοί Κωνσταντακάτου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Δεν προσέλκυσε αγοραστικό ενδιαφέρον, κατά τον προγραμματισμένο, για χθες, πλειστηριασμό το οίκημα του Μαρίνου Κωνσταντακάτου, ιδρυτή της Αφοί Κωνσταντακάτου, που πτώχευσε τον Ιούλιο του 2017. Το ακίνητο, που επιχειρήθηκε να βγει στο σφυρί, με επισπεύδουσα την Alpha bank, για δεύτερη φορά, το τελευταίο διάστημα, αποτελεί τμήμα συγκροτήματος τεσσάρων κατοικιών που βρίσκεται στην Εκάλη.

    Αποτελείται από υπόγεια με εμβαδόν 24 τ.μ. και 113 τ.μ. καθένα, ισόγεια περίπου 100 τ.μ., πρώτο όροφο 84 τ.μ. και δώμα. Το ακίνητο, που εκποιήθηκε με τιμή εκκίνησης 600.000 ευρώ, φέρει μεγάλα βάρη, όπως υποθήκες 242 χιλ. ευρώ υπέρ της τράπεζας και αναγκαστικές κατασχέσεις ύψους 2,2 εκατ. ευρώ και 100.000 ευρώ υπέρ του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αθήνας και της Alpha bank, αντίστοιχα.

    Την ίδια στιγμή, η Alpha bank προγραμματίζει τον Ιανουάριο του 2019 να βγάλει στο σφυρί ακίνητα μεγάλης αξίας που αποτελούν μέρος της πτωχευτικής περιουσίας της Αφοί Κωνσταντακάτου. Μεταξύ αυτών ανήκουν τριώροφο κτήριο γραφείων στη Νέα Κηφισιά, όπου βρισκόταν η έδρα της εταιρείας, με την τιμή εκκίνησης να ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ. Όπως και οι αποθήκες και το κέντρο διανομής της εταιρείας στον Αυλώνα για το οποίο ως τιμή εκκίνησης έχει οριστεί το ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ.

    Τα δύο αυτά ακίνητα έχει και στο παρελθόν επιχειρηθεί να εκποιηθούν. Μένει να φανεί όμως, εάν θα προσελκύσουν, αυτή τη φορά, αγοραστικό ενδιαφέρον.

    Από το 1919

    Η εταιρεία ιδρύθηκε από το Μαρίνο Κωνσταντακάτο σε συνεργασία με τους αδελφούς του Βασίλη και Λευτέρη το 1919. Τα πρώτα χρόνια εισήγαγε ηλεκτρολογικό υλικό (καλώδια, μονωτήρες, στύλους, κ.λ.π.) με το οποίο εφοδίαζε, κυρίως, τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που υπήρχαν τότε σε όλες τις ελληνικές πόλεις.

    Στο τέλος της δεκαετίας του ΄30 η εταιρεία έχει ήδη καταλάβει μία από τις πρώτες θέσεις στον κλάδο της. Όμως, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η επιχείρηση διέκοψε τη λειτουργία της το 1941 για να μην συνεργασθεί με τους κατακτητές και υφίσταται ολική καταστροφή.

    Μετά τον πόλεμο, η εταιρεία ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν, χωρίς καθόλου κεφάλαια, με μοναδικό εφόδιο την καλή φήμη της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το καλό όνομα υπό τις συνθήκες αυτές είχε καθοριστική σημασία: Ήταν απαραίτητο για να δοθούν πιστώσεις χωρίς εγγύηση από προμηθευτές ανάμεσα στα ελάχιστα εργοστάσια του εξωτερικού που λειτουργούσαν τότε. Η εταιρεία κατόρθωσε να επαναδραστηριοποιηθεί γρήγορα και μέσα σε λίγα χρόνια, το 1953, κατέκτησε την πρώτη θέση στον κλάδο της.

    Στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 η ίδρυση της ΔΕΗ και η σταδιακή εξαγορά των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού, στερεί την εταιρεία από ένα σημαντικό τμήμα της πελατείας της. Γι΄ αυτό, η εταιρεία κατεύθυνε τις πωλήσεις της προς τους ηλεκτρολόγους – εγκαταστάτες που είχαν αναλάβει τον εξηλεκτρισμό της χώρας. Την εποχή αυτή άρχισε σταδιακά η είσοδος στην εταιρεία της δεύτερης γενιάς επιχειρηματιών. Με πανεπιστημιακή μόρφωση και όρεξη για δουλειά άνοιξαν νέους ορίζοντες στην οικογενειακή επιχείρηση.

    Τις επόμενες δεκαετίες συνεχίστηκε η επέκταση της εταιρείας, ενώ οι αποθήκες στον Αυλώνα που θα εκποιηθούν τον Ιανουάριο κατασκευάστηκαν το 2005.

    Dimitris.delevegos@capital.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ