Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 12-Δεκ-2018 07:36

    Το "μπρα ντε φερ" Ektasis-τραπεζών με έπαθλο ακίνητα €110 εκατ.

    Το "μπρα ντε φερ" Ektasis-τραπεζών με έπαθλο ακίνητα €110 εκατ.
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Την επιβίωσή της θα κρίνει το δικαστικό μπρα-ντε-φερ της Ektasis με τις τράπεζες την επόμενη Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, όποτε έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση των τραπεζών Πειραιώς, Eurobank και Άλφα για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων.

    Η Ektasis είχε συζητήσεις με το βρετανικό fund Spinnaker, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καταθέσει, τον περασμένο Ιανουάριο, πρόταση χρηματοδότησης της εταιρείας με το ποσό των 85 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το deal, που θα αποτελούσε πρότυπο για την υλοποίηση μελλοντικών αναδιαρθρώσεων στον κλάδο των ακινήτων, ναυάγησε, με τις πιστώτριες τράπεζες να ζητούν, από τον Ιούλιο, τη θέση σε ειδική διαχείριση της Ektasis.

    Το χαρτοφυλάκιο 

    Το ενδεχόμενο της υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης βρίσκει αντίθετο τον ιδρυτή της εταιρείας Παναγιώτη Ευθυμίου, ο οποίος, σημειώνει στο Capital.gr, ότι η αξιοποίηση των ακινήτων  θα μπορούσε να αποφέρει πολύ υψηλότερα έσοδα, σε σχέση με αυτά που προσδοκούν οι πιστώτριες τράπεζες.

    "Η Ektasis διαθέτει ποιοτικά οικόπεδα των οποίων η αξιοποίηση θα μπορούσε να απελευθερώσει ισχυρές υπεραξίες και κέρδη. Αντίθετα, η ειδική διαχείριση θα οδηγήσει στη βίαιη εκποίηση των ακινήτων της εταιρείας σε διάστημα ενός χρόνου” σημειώνει ο κ. Ευθυμίου.

    Ενδεικτικά, όπως υποστηρίζει, έκταση 17 στρεμμάτων στο "δαχτυλίδι” Κηφισίας στο Μαρούσι, οικόπεδο 10 στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Κηφισίας, πλησίον της Microsoft, ακίνητο 2,7 στρεμμάτων στο κέντρο της Κηφισιάς (οδός Κυριαζή) και ημιτελές κτήριο στον κόμβο Καλυφτάκη στην Εθνική Οδό, που ανήκουν στην Ektasis, θα μπορούσαν, εάν αξιοποιηθούν, να αποφέρουν έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

    "Υπήρξε και εξακολουθεί να υφίσταται ενδιαφέρον από ΑΕΕΑΠ για την απόκτηση ιδιοκτησιών του χαρτοφυλακίου μας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το "γύρισμα” της αγοράς ακινήτων, φανερώνει ότι η Ektasis θα πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία, αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία της” σημειώνει.

    To χαρτοφυλάκιο της Ektasis, αξίας 108 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 31 ακίνητα με εμπορική χρήση (supermarket κτλ), που αποφέρουν έσοδα-από μισθώσεις- ύψους 4 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό ανερχόταν σε 12 εκατ. ευρώ το 2009 οπότε η αξία του χαρτοφυλακίου ήταν 400 εκατ. ευρώ.

    Συρρικνώθηκε όμως, καθώς η Ektasis προχώρησε στην πώληση σημαντικού αριθμού των ακινήτων της επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό να μειώσει σημαντικά το δανεισμό της κατά 150 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ο κ. Ευθυμίου. 

    Τα προβλήματα για την εταιρεία ξεκίνησαν το 2008 οπότε ακυρώθηκε σειρά συμφωνιών πώλησης ακινήτων συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ που οδήγησε στην αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της.

    dimitris.delevegos@capital.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ