Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 14-Δεκ-2018 11:01

    ΔΕΠΑ: Με ανταγωνιστική τιμή το πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG στη Ρεβυθούσα

    ΔΕΠΑ: Με ανταγωνιστική τιμή το πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG στη Ρεβυθούσα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Στις 29 Δεκεμβρίου το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο του ομίλου Τσάκος θα κάνει μια ιστορικής σημασίας παράδοση στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Θα τροφοδοτήσει το ελληνικό σύστημα για πρώτη φορά με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο της εταιρείας Cheniere, ανοίγοντας και για την ελληνική αγορά μια πύλη προμήθειας με ιδιαίτερη σημασία. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα των Βαλκανίων και της νοτιανατολικής Ευρώπης, στην οποία έρχεται αέριο από την αμερικανική αγορά, που από το 2015 και μετά έχει καταστεί ένας σημαντικός παίκτης της διεθνούς αγοράς, που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την εισαγωγή όρων αυτόνομης αγοράς στο φυσικό αέριο. 

    Οι σχετικές διαβουλεύσεις της ΔΕΠΑ βρίσκονταν σε εξέλιξη από το Σεπτέμβριο και το spot αυτό φορτίο θα είναι πιθανότατα η αρχή για τη δημιουργία ενός σταθερού διαύλου προμήθειας ενός "virtual αγωγού” όπως είχε αναφέρει το φθινόπωρο η διοίκηση της ΔΕΠΑ.

    Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΔΕΠΑ για τη περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλίζονται ανταγωνιστικές τιμές  προμήθειας αερίου των πελατών της αλλά και η ασφάλεια τροφοδοσίας τους με φυσικό αέριο, υπεγράφη πρόσφατα συμφωνία με την αμερικάνικη εταιρία CHENIERE, για την προμήθεια spot φορτίου LNG ποσότητας 150.000 m3 ή 1.000.000 Μεγαβατοωρών, το οποίο θα εκφορτωθεί στην Ελλάδα στις 29 Δεκεμβρίου 2018. 

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή του φορτίου είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική ιδιαίτερα σε σχέση με τις άλλες πηγές προμήθειας υγροποιημένου αερίου για την ελληνική αγορά.

    Πρόκειται όπως επισημαίνει και η ΔΕΠΑ στην ανακοίνωσή της για το πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG που εισάγεται στην Ελλάδα  και το πρώτο που  θα παραδοθεί από το νέο τερματικό σταθμό της CHENIERE στο Corpus Christi του Τέξας και θα εκφορτωθεί και στη νέα δεξαμενή του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, χωρητικότητας 95.000 m3.

    Η μεταφορά θα γίνει  από το ελληνικών συμφερόντων νεόκτιστο δεξαμενόπλοιο LNG "Maria Energy" του εφοπλιστικού ομίλου "Τσάκος".

    Χ. Φλουδόπουλος
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ