Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 18-Ιαν-2019 08:00

    Αυξάνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, όχι οι λογαριασμοί ρεύματος

    Αυξάνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, όχι οι λογαριασμοί ρεύματος
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Χθες ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, εξέλιξη που μπορεί μεν να καθησύχασε τους καταναλωτές, ωστόσο δημιούργησε σκεπτικισμό στην αγορά και τους μετόχους της εταιρείας, με δεδομένες τις αντίστοιχες δηλώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ ότι δεν αντέχει άλλο η εταιρεία να επωμίζεται τις πρόσθετες εξωγενείς επιβαρύνσεις (κόστος ρύπων).

    Ωστόσο όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στο Capital.gr οι δηλώσεις Σταθάκη δεν είναι κατ᾽ ανάγκη ασυμβίβαστες με την αποδοχή του αιτήματος της ΔΕΗ. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τόσο η ρήτρα Διοξειδίου του Άνθρακα θα θεσπιστεί και θα πάρει το πράσινο φως από την κυβέρνηση, όσο και η έκπτωση συνέπειας θα "ψαλιδιστεί”. 

    Ζητούμενο για τη ΔΕΗ, είναι να αυξήσει τα συνολικά έσοδά της με ένα ποσό της τάξης των 200 - 300 εκατ. ευρώ, που θα αντληθούν από τα τιμολόγια. Πώς μπορεί λοιπόν αυτό το ποσό να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές; Με μειώσεις σε άλλες συνιστώσες του λογαριασμού του ρεύματος, με πρώτη και κύρια τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος μείωσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πρώην τέλος ΑΠΕ). Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του νέου διαχειριστή (ΔΑΠΕΕΠ) το πλεόνασμα του ΕΤΜΕΑΡ που με ασφάλεια μπορεί να επιστραφεί στους καταναλωτές φτάνει σχεδόν στο 50% των εσόδων που θέλει να ανακτήσει η ΔΕΗ από την κατανάλωση, είναι δηλαδή περίπου 100 εκατ. ευρώ. 

    Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ποσό, εκεί θα εξεταστούν μια σειρά από άλλες δυνατότητες, όπως η μείωση της χρέωσης ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) και των τελών δικτύου.

    Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω αλλά και ένα πιθανό "ψαλίδι” στα "θέλω” της ΔΕΗ μπορεί πρακτικά να φέρει το αποτέλεσμα που περιέγραψε ο Γ. Σταθάκης, δηλαδή τις μηδενικές αυξήσεις, όχι στο κόστος ρεύματος, αλλά στο σύνολο του λογαριασμού. Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές θα δουν τη ρήτρα αλλά και τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας, το νωρίτερο στους λογαριασμούς από τον Απρίλιο και μετά. 

    Εδώ πρέπει να επισημανθεί και μια άλλη παράμετρος στην οποία επίσης αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας, που δεν είναι άλλη από τον ανταγωνισμό που έχει ήδη μειώσει τις τιμές, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφονται αυξήσεις, λόγω των συνθηκών (ζήτηση αλλά και διοξείδια). Η μείωση της έκπτωσης αλλά και οι πιθανές αυξήσεις, ενδέχεται να λειτουργήσουν ως επιπλέον κίνητρο για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, στον βαθμό και στο μέτρο που οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν ανάγκη για μικρότερες προσαρμογές στα δικά τους τιμολόγια από τη ΔΕΗ. 

    Αλλά και η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι στον βαθμό που είναι αναγκαστική, ελέω θεσμών,  η εκχώρηση μεριδίου αγοράς στην προμήθεια, η εξέλιξη αυτή θα έχει και θετικές πλευρές, με δεδομένο ότι σήμερα για το 25 με 30% του πελατολογίου της η εταιρεία καλύπτει τις ανάγκες της σε ενέργεια με αγορές από τη χονδρική και είναι εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις της οριακής τιμής (το μερίδιο στην παραγωγή είναι 50% και το μερίδιο στη λιανική είναι 78,6%). Επομένως υπό όρους (μείωση του χρέους και των λειτουργικών εξόδων) η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ αλλά και το περιθώριο  EBITDA. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για τα τιμολόγια εντάσσονται σε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο για την εξυγίανση και turnaround της εταιρείας, που προϋποθέτει και άλλες σοβαρές αλλαγές στη ΔΕΚΟ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η εκτεταμένη διοικητική αναδιοργάνωση, που χθες εγκρίθηκε από το ΔΣ με αλλαγές στις γενικές διευθύνσεις προκειμένου να ενσωματωθεί στην εταιρεία η ΔΕΗ ανανεώσιμες αλλά και να αποκτήσει πιο εμπορικό χαρακτήρα (ως διεύθυνση πωλήσεων και μάρκετινγκ) η ΓΔ Εμπορίας. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ