Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 01-Φεβ-2019 07:56

    Οι τράπεζες αποφασίζουν για την τύχη της Alumil

    Οι τράπεζες αποφασίζουν για την τύχη της Alumil
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Νίκου Χρυσικόπουλου

    Εν αναμονή της μελέτης (independent business report) με αντικείμενο τη λειτουργική και δανειακή αναδιάρθρωση του ομίλου Alumil βρίσκονται οι τράπεζες προκειμένου να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις αναφορικά με τη ρύθμιση των δανείων ύψους 170 εκατ. ευρώ που βαρύνουν τον βιομηχανικό όμιλο.

    Με βάση την ενημέρωση που παρείχε η Alumil, η εκπόνηση της μελέτης, που έχει ανατεθεί στην Alvarez&Marshal, βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέσω της διαδικασίας αυτής, οι τράπεζες επιδιώκουν να έχουν στα χέρια τους έναν "οδικό χάρτη" για τους τρόπους με τους οποίους η Alumil θα μπορέσει να αποκτήσει ισχυρότερο ισολογισμό, νέα προοπτική και την απαιτούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση για την υλοποίηση επενδύσεων.

    Η εταιρεία είχε εξασφαλίσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2019 συμφωνία αναστολής (Standstill Agreement) με τις πιστώτριες τράπεζες για τα δάνειά της, καθιστώντας έως τότε το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας μη ληξιπρόθεσμο. Με τη συγκεκριμένη προθεσμία να έχει εκπνεύσει, η Alumil ανέφερε πως δεν έχει γνωστοποιηθεί απάντηση των τραπεζών για μετάθεση του Standstill Agreement

    Η Alumil (Αλουμύλ), που ίδρυσε το 1988 ο επιχειρηματίας Γιώργος Μυλωνάς, βρίσκεται από τα τέλη του 2016 σε διαπραγμάτευση με τις δανείστριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού της, ύψους 160 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (154 εκατ. ευρώ) αφορά ομολογιακό δανεισμό. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης, ήδη από τέλος του 2017 τα δάνεια έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και πλέον το υπόλοιπο των ομολογιακών δανείων απεικονίζεται στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Παράλληλα, κατά την 30η Ιουνίου 2018 το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας έχει καταστεί μικρότερο από το 1/2 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και επομένως συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 47 του Κ.Ν. 2190/1920.

    Τα τελευταία τρίμηνα η εταιρεία έχει πάντως πετύχει βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών και επιδόσεων, με αιχμή την ενίσχυση των εξαγωγών, κάτι που καταγράφηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2018, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 129,1 εκατ. ευρώ (από 105,7 εκατ. ευρώ) και τα EBITDA στα 10,5 εκατ. ευρώ (από 6,2 εκατ. ευρώ).

    Σημειώνεται πως στην τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της στη ΒΙ.ΠΕ. στο Σταυροχώρι Κιλκίς, εκτιμήθηκε πως ο κύκλος εργασιών του ομίλου στο σύνολο της χρήσης 2018 θα ανέλθει στα επίπεδα των 250 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 25 εκατ. ευρώ.

    Η διοίκηση τότε είχε κάνει λόγο περί ενδιαφέροντος εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία, του μεγέθους των M&G Investments, Oaktree Capital Management, Atlas Capital, Avenue Capital και DM Capital. Δεν είναι, όμως σαφές εάν θα επιδιωχθεί τελικώς η είσοδος νέων επενδυτών, καθώς εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις των τραπεζών.

    Διαβάστε ακόμη:

    - Τον φάκελο Αλουμύλ ανοίγουν οι τράπεζες για 160 εκατ. ευρώ

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ