Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 17-Οκτ-2018 00:03

    Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της...

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γιώργου Κράλογλου 

    Μετά τις επιχειρηματικές Οργανώσεις, και τις συναφείς ομάδες "ψιλό γαζί" στην κοινωνία, αναλαμβάνουν και οι Πανεπιστημιακοί. Ντροπή σε όλους μας. 

    Διάβασα χθες την (ορθότατα επιθετική) τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού για το κατάντημα στα Πανεπιστήμια (με τους Ρουβίκωνες και τις παρεμφερείς αλητείες). 

    Το χάρηκα, δεν μπορώ να πω, αλλά μου στάθηκε αδύνατο να προσπεράσω την επίκληση της ΠΟΣΔΕΠ "...στην Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της".

    Διερωτήθηκα που λέτε... εντάξει με τις Οργανώσεις των επιχειρηματιών, τα Επιμελητήρια και τους κατάπτυστους..., (από την κοινωνία μας) βιομήχανους, επενδυτές και άλλους βδελυρούς... Αυτοί τρέμουν να έχουν αιτήματα και αναζητούν, έτσι αόριστα..., την Πολιτεία.

    Αλλά οι Πανεπιστημιακοί είναι ασυγχώρητοι (λόγω βαθύτατων γνώσεων της πραγματικότητας και στην Παιδεία και στη λειτουργία της Πολιτείας).

    Και τι να κάνουν; Να βγάλουν κουμπούρια να καθαρίζουν την αλητεία που τη βαφτίσαμε συλλογικότητα... νομίζοντας πως έτσι σκεπάσαμε τα ρεζιλίκια μας και στην Παιδεία.  

    Προφανώς και δεν σκέπτομαι έτσι. Ζητώ όμως, από τους Πανεπιστημιακούς να αναδείξουν, δυναμικότατα, την ανυπαρξία της Πολιτείας, με ομιλίες, με συγκεντρώσεις, με άρθρα και με πρωτοβουλίες που θέλουν ανάστημα και αδιαφορία στις κομματικές θεσούλες σε Διοικήσεις στο κράτος ή σε αμειβόμενες Επιτροπές.

    Ερωτώ λοιπόν ευθέως την ΠΟΣΔΕΠ. Σε ποια Πολιτεία αναφέρονται και αναζητούν ευθύνες όταν στην ελληνική σοβιετία εδώ και 45 χρόνια υπεύθυνος για τα πάντα είναι μόνο ο αρχηγός του κόμματος ή των κομμάτων που κυβερνούν. Κανείς άλλος. Ο αρχηγός και (κατά κανόνα) πρωθυπουργός. 

    Συνεπώς ποιόν και τι θεωρούν σήμερα ελληνική Πολιτεία. Τον σύντροφο Γαβρόγλου που τον διόρισε ο Τσίπρας στο Παιδείας γιατί δεν είχε ποιόν να βάλει όταν απέλυσε τον προκάτοχό του; Είναι σε θέση ο Γαβρόγλου ή κάποιος από το υπουργείο Παιδείας να κουνήσει το δαχτυλάκι του αν ο Τσίπρας και το κόμμα δεν του δώσουν πράσινο; 

    Ποιόν άλλο θεωρούν Πολιτεία οι Πανεπιστημιακοί; Τις συντρόφισσες Γεροβασίλη και Παπακώστα που ο Τσίπρας τις διόρισε όταν απέλυσε ως άχρηστο τον σύντροφο Τόσκα γιατί έτσι του έβγαιναν οι ισορροπίες στο κόμμα και στα ανοίγματα προς τα κεντροαριστερά, ή τα κεντροδεξιά και όπου του κάτσει...

    Ποιος άλλος είναι η ελληνική Πολιτεία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά τον Πρόεδρο τον έχουμε, συνταγματικά, να κόβει κορδέλες και να οργανώνει δείπνα. Ό,τι και να λέει πάει στον βρόντο...

    Για να μην τα ρίχνουμε όμως όλα στον Τσίπρα (που απλά έφθασε η σειρά του, να εκπροσωπεί, αποκλειστικά ο ίδιος, και την Πολιτεία, όπως εδώ και 45 χρόνια με το κράτος σε μόνιμη κομματική κατοχή) ούτε το 1974-1980 δεν ήταν η ελληνική Πολιτεία που καταδίκασε την οικονομία σε αναγκαστική συμμετοχή του κράτους με κρατικοποιημένες επιχειρήσεις.

    Ήταν η προσωπική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο λόγος και οι υποδείξεις του οποίου λειτουργούσαν σαν εντολές χωρίς σχόλια, χωρίς κριτική, χωρίς ένσταση. Όποιος σκεπτόταν διαφορετικά έφευγε με απόλυση. 

    Υπήρξαν (από τότε) κράτος, κρατικός λειτουργός, ή σύστημα δημόσιας διοίκησης που να εφαρμόζει πολιτειακές αρχές και κανόνες ανεξάρτητα από την κομματική βούληση της Ν.Δ.; 

    Τίποτε δεν υπήρχε. Κανείς δεν τολμούσε να έχει άποψη. Η Πολιτεία ολόκληρη ήταν ταυτισμένη με την προσωπική βούληση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

    Τώρα, αν κάποιες κοινωνικές ομάδες ωφελήθηκαν από αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα διεκδικήσεων αλλά σύμπτωση λόγω ορθών κατευθύνσεων ή επιλεγμένων προγραμμάτων του πρωθυπουργού και μόνο του πρωθυπουργού. 

    Κατά την 25ετία ΠΑΣΟΚ (συμπεριλαμβανομένου και του τριετούς διαλείμματος Μητσοτάκη) η Πολιτεία συνέχισε ως φάντασμα... μπροστά  στις κλαδικές, τους πρασινοφρουρούς (που την υποκαθιστούσαν σε όλα τα επίπεδα στο κράτος, στις ΔΕΚΟ, στην Παιδεία, στην υγεία και στην προστασία του πολίτη).

    Το δε ανεπανάληπτο "Τσοβόλα δώστα όλα..." είναι ιστορικός μάρτυρας της ανυπαρξίας της Πολιτείας στο τείχος του Πασοκισμού... που καλά κρατεί (ενισχυόμενο...) και στις μέρες μας με τη μορφή ΣΥΡΙΖΑ. 

    Τη δεκαετία 2005-2015 έχουμε την Πολιτεία (επί Καραμανλήδων, Παπανδρέου και Σμαροβενιζέλων) όπου (ανεξάρτητα του τι λένε οι ευθύνες της) η ελληνική σοβιετία σπρώχνει από τα παράθυρα 150.000 δικά τους παιδιά... Τα ίδια χρόνια, επαγγελματίες αλήτες κλέφτες και δολοφόνοι καίνε, δύο φορές, την Αθήνα, πυρπολούν ζωντανούς ανθρώπους στη Μαρφίν, λεηλατούν περιουσίες και στήνουν στρατόπεδα (με κατασκευή πυρομαχικών) μέσα στα Πανεπιστήμια (γιατί έξω από αυτά συνωστίζονται έμποροι ναρκωτικών). Είδε η ΠΟΣΔΕΠ, εδώ και 18 χρόνια, να υπάρχει Πολιτεία να αναλαμβάνει ευθύνες; Τι να μας κάνουν τα ευχολόγια...

    george.kraloglou@capital.gr 

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ