Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 12-Απρ-2017 15:51

    Μειώνεται η απόσταση από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Το τούνελ της Καλυδώνας

    Στην κυκλοφορία παραδόθηκε σήμερα το τμήμα από το 11ο χλμ. της Ιόνιας Οδού και την είσοδο στη σήραγγα της Κλόκοβας (που έχει ονομαστεί Κενταύρου Νέσσου) και φτάνει έως την παράκαμψη Αγρινίου όπου ενώνεται με το τμήμα "Παράκαμψη Αγρινίου (Α/Κ Κεφαλόβρυσο 48ο χλμ.) έως Α/Κ Αμφιλοχίας (107ο χλμ.) που είναι ήδη σε κυκλοφορία από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Πρόκειται για τμήμα συνολικού μήκους 37 χλμ., το οποίο συνδέεται με οδικό δίκτυο 59 χλμ. που είναι ήδη σε κυκλοφορία. Έτσι, δημιουργείται ένα ενιαίο τμήμα στην Ιόνια Οδό αυτοκινητόδρομου συνολικού μήκος 96 χλμ.

    Το τμήμα, που κατασκεύασε και παρέδωσε η ΤΕΡΝΑ, διαθέτει έναν ανισόπεδο κόμβο (Μεσολογγίου) και έναν ημικόμβο (Ευηνοχωρίου), και στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται:

    -4 γέφυρες με σημαντικότερη και μεγαλύτερη σε μήκος τη Γέφυρα Ευήνου ποταμού (μήκος 260μ. και ύψος βάθρων 35μ.)

    -2 δίδυμες σήραγγες: Κενταύρου Νέσσου (Κλόκοβας) με συνολικό μήκος 2.900μ. και Καλυδώνας με συνολικό μήκος 1.240μ.

    -11 Άνω & 24 Κάτω διαβάσεις

    -1 Cut & Cover μήκους 97μ.

    -98 οχετοί

    Ανισόπεδος Κόμβος Μεσολλογίου
    Ανισόπεδος Κόμβος Μεσολλογίου

    Σύμφωνα με την εταιρεία παραχώρησης, πλέον με αυτά τα 97 χιλιόμετρα σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, η διάρκεια του ταξιδιού από την περιοχή της Κλόκοβας έως την Αμφιλοχία δε θα ξεπερνά τα 45 λεπτά αντί της 1 ώρας και 15 λεπτών από το υπάρχον δίκτυο της υφιστάμενης Εθνικής Οδού.

    Οι οδηγοί με το που θα διασχίζουν τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης (Ρίου – Αντιρρίου) θα συναντούν μετά από λίγα χιλιόμετρα δύο κυκλικούς κόμβους.

    Ο ένας κόμβος θα τους οδηγεί στην είσοδο της σήραγγας Κενταύρου Νέσσου (Κλόκοβας) και ο έτερος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοπικές μετακινήσεις.

    Γέφυρα-ευηνου
    Η Γέφυρα του Εύηνου

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ.Σπίρτζης, η επίσημη παράδοση στην κυκλοφορία θα γίνει από τον Πρωθυπουργό γύρω στην Πρωτομαγιά.

     

    Χρόνος ρεκόρ

    Όπως σημειώνουν από την κοινοπραξία παραχώρησης, η διάνοιξη της σήραγγας Κενταύρου Νέσσου, πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, εντός μόλις 13 μηνών και παραδόθηκε στην κυκλοφορία μέσα σε μόλις 24 μήνες.

    Για να συμβεί αυτό, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού εργάζονταν αδιάλειπτα σε 3 βάρδιες, σε 24ωρη βάση, ενώ η εκσκαφή πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα και από τα 4 μέτωπα. (είσοδος, έξοδος και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας).

    "Ήταν πραγματικά μια υπερπροσπάθεια σε ένα πάρα πολύ δύσκολο κομμάτι του έργου, στις σήραγγες της Παλαιοβούνας, στην Κλόκοβα. Οι άνθρωποι κατάφεραν να κάνουν και τη σήραγγα της Ρίζας και να είναι έτοιμη, αλλά δυστυχώς κάποιοι λειτουργοί του  δικαστικού σώματος δεν έτρεξαν τόσο γρήγορα, όσο έτρεξε ο τεχνικός κόσμος. Άρα το κομμάτι του αυτοκινητόδρομου μεταξύ των δύο σηράγγων δεν είναι έτοιμο λόγω της καθυστέρησης των απαλλοτριώσεων. Τουλάχιστον με την προσθήκη ενός roundabout που έγινε, θα δοθεί η μεγάλη σήραγγα στους πολίτες πολλούς μήνες νωρίτερα. Θα μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν και οι Αιτωλοακαρνάνες και οι Ηπειρώτες και μέρος των Επτανήσιων" σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.

    Ανά 330μ. οι κλάδοι της σήραγγας Κλόκοβας ενώνονται, για λόγους ασφαλούς εκκένωσης, με συνδετήριες στοές διέλευσης πεζών, ενώ ανά κατεύθυνση έχουν κατασκευαστεί δύο εσοχές έκτακτης ανάγκης (parking) μήκους 50μ. συνοδευόμενες με σήραγγες αναστροφής οχημάτων.

    Επιπλέον, προ και μετά των μετώπων των σηράγγων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, υπάρχει δυνατότητα αναστροφής στα αντίθετα ρεύματα.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη σε κυκλοφορία είναι και το τμήμα της Ιόνιας Οδού από Σελλάδες Άρτας (Παράκαμψη Άρτας) έως Πέρδικα Ιωαννίνων (Δήμος Δωδώνης), συνολικού μήκους 53 χλμ. Με αυτό το τμήμα, ο χρόνος του ταξιδιού από Φιλιππιάδα σε Ιωάννινα μειώθηκε στο μισό. (30 λεπτά αντί 1 ώρα).

    Η σήραγγα, που είναι γνωστή ως Κλόκοβας, έχει μετονομαστεί σε Κενταύρου Νέσσου, που ήταν γιος του Ιξίωνα και της Νεφέλης και είχε λάβει μέρος στην πάλη του Φόλου με τον Ηρακλή. Αφού καταδιώχθηκε από τον ήρωα, ο Νέσσος εγκαταστάθηκε στις όχθες του ποταμού Ευήνου, όπου εργαζόταν ως περαματάρης, περνώντας πεζούς διαβάτες στην άλλη πλευρά του ποταμού πάνω στην πλάτη του.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ