Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 16-Νοε-2018 07:35

    Ώθηση στις νέες ΑΕΕΑΠ δίνει το σχέδιο νόμου για τη Χρυσή Βίζα

    Ώθηση στις νέες ΑΕΕΑΠ δίνει το σχέδιο νόμου για τη Χρυσή Βίζα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Ώθηση στην είσοδο στο χρηματιστήριο νέων εταιρειών επένδυσης σε ακίνητα (ΑΕΕΠ) εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ότι θα δώσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για την χορήγηση άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών έναντι επενδύσεων σε άυλους τίτλους. Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, τη χορήγηση άδειας διαμονής για εισφορά κεφαλαίου ελάχιστης αξίας 400.000 ευρώ σε ΑΕΕΑΠ.

    Τα κίνητρα αυτά, αφότου ψηφιστούν από τη Βουλή, θα "τρέξουν" παράλληλα με το πρόγραμμα της χορήγησης Χρυσής Βίζας για επενδύσεις σε ακίνητα ελάχιστης αξίας 250 χιλιάδων ευρώ. Γι’ αυτό μένει να φανεί εάν θα υπάρξει στροφή των επενδυτών σε -τοποθετήσεις σε άυλους τίτλους, όπου, βέβαια, το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό για την αγορά ακινήτου με στόχο την εξασφάλιση άδειας διαμονής.

    Οι νέες ΑΕΕΑΠ

    Ενόψει πάντως, του ευνοϊκότερου καθεστώτος, νέες ΑΕΕΑΠ βρίσκονται στα σκαριά.  Χθες, έγινε γνωστό ότι η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, υπό σύσταση θυγατρική της Fourlis, έχει υποβάλει αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την χορήγηση άδειας λειτουργίας, με την εταιρεία να επικεντρώνεται σε ακίνητα λιανικής και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου. Σε πρώτη φάση, το χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου που χρησιμοποιούνται για την λειτουργία της ΙΚΕΑ, το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι, καθώς και επενδυτικά ακίνητα λιανικής του ομίλου συνολικής αξίας 176 εκατομμυρίων ευρώ.

    Επίσης, ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, προχώρησε, πρόσφατα, στην επικαιροποίηση της αίτησης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (η οποία είχε υποβληθεί τον Ιούνιο του 2017) για τη λήψη άδειας σύστασης ΑΕΕΑΠ. Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, μεταξύ άλλων, βρίσκονται το κτήριο που στεγάζει το ξενοδοχείο "Wyndham Grand Athens” στην πλατεία Καραΐσκάκη, συγκροτήματα γραφείων στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι και αλλού, κτήριο γραφείων στη Σόφια, βιομηχανικά κτήρια και γραφεία στα Οινόφυτα, το εμπορικό πάρκο Mare West στην Κόρινθο και, βέβαια, το εμπορικό κέντρο River West και το κτίριο που στεγάζει το ΙΚΕΑ στην Λεωφόρο Κηφισού.

    Την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών δρομολογεί και η εταιρεία Μπλε Κέδρος του ομίλου Ευμορφίδη (Coco-Mat) που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 70,2 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε άδεια δόμησης για την μετατροπή του τετραώροφου διατηρητέου κτηρίου στην οδό Ηροδότου 2 στο Κολωνάκι σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων που θα λειτουργήσει ενιαίως με το κτήριο της οδού Υψηλάντου 2 που ανήκει στην Μπλε Κέδρος.

    Στο κατώφλι του χρηματιστηρίου βρίσκεται και η Orilina Properties, που εξασφάλισε, αρχές του μήνα, άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η ΑΕΕΑΠ, που ελέγχεται από το Brevan Howard Asset Management LLP, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί στη δημιουργία χαρτοφυλακίου επαγγελματικών ακινήτων.

    Επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ

    Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν έως το τέλος της χρονιάς στο ποσό των 450 εκατ. ευρώ. Οι πιο πρόσφατες επενδύσεις, που έλαβαν χώρα, αφορούν την απόκτηση, προς 10,8 εκατ. ευρώ, του κτηρίου γραφείων στην οδό Μίνωος 10-12, όπου βρισκόταν η έδρα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, στο Νέο Κόσμο από της εταιρεία Value Τουριστική που ελέγχει η Dimand. Στο έργο αξιοποίησης του ακινήτου και αναβάθμισής του σε υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων θα συμμετάσχει η Grivalia που έχει υπογράψει προσύμφωνο για την απόκτηση μετοχών της Value Τουριστική.

    Ακόμη, η Εθνική Πανγαία αγόρασε εμπορικό κατάστημα 563 τ.μ. στην οδό Ερμού 51 προς 4,28 εκατ. ευρώ, με την ΑΕΕΑΠ να επενδύει σταθερά στην εν λόγω εμπορική αρτηρία.

    Αλλά και η Trastor ενέταξε, με τίμημα της τάξης των 4 εκατ. ευρώ, πριν από μερικές ημέρες, στο χαρτοφυλάκιό της το κτήριο που ανήκε στην Προμότ Λαϊνόπουλος στην Λεωφόρο Κηφισίας 278 και την οδό Αγρινίου στο Χαλάνδρι και φιλοξενεί την αντιπροσωπεία της Peugeot.

    dimitris.delevegos@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ