Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 06-Δεκ-2018 07:46

    Adecco Ελλάδας: Μειώνονται όσοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό

    Adecco Ελλάδας: Μειώνονται όσοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Πτωτική τάση, για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια που η Adecco Ελλάδας διεξάγει την έρευνα για την εγχώρια αγορά εργασίας και τις τάσεις της απασχόλησης, καταγράφεται στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, αν και ακόμη σημαντικός αριθμός υποψηφίων εξετάζει την πιθανότητα της μετανάστευσης. 

    Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης που πραγματοποιεί ο όμιλος για την απασχολησιμότητα στην Ελλάδα, όπου εξετάζεται στοχευμένα η γνώμη στελεχών που συμμετέχουν στην επιλογή προσωπικού σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, το τι ζητούν εργαζόμενοι και εργοδότες στο ελληνικό περιβάλλον, το "προφίλ" των υποψηφίων και αναλύονται τάσεις και εργασιακή κατάσταση.

    Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της Adecco, 28% των εργαζομένων και 12% των ανέργων αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Το συνολικό ποσοστό φέτος αγγίζει το 22%, από 33% το 2017 και 28% το 2016. Όπως συνεχίζει, αυξάνεται διαχρονικά το ποσοστό των απασχολούμενων που έχουν βρεθεί εκτός αγοράς, τουλάχιστον μια φορά στην επαγγελματική τους ζωή.

    Για το 2018, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 64% από 58% πέρσι. Η επανένταξη σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, όσο περισσότερο παραμένει κάποιος εκτός αγοράς εργασίας, τόσο αυξάνεται η δυσκολία επανένταξης.

    Σύμφωνα με τους επαγγελματίες και τους εργοδότες, κατά την αναζήτηση υποψηφίων για τη στελέχωση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, διαπιστώθηκε έλλειμμα δεξιοτήτων σε όσους δήλωσαν ενδιαφέρον για τις θέσεις, σε σχέση με τις ικανότητες και τις δεξιότητες που αυτές απαιτούσαν.

    Η σκιαγράφηση του ιδανικού υποψηφίου για μία θέση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά, όπως εργασιακό ήθος (ποσοστό 82% των επαγγελματιών συμφωνούν ότι είναι μία δεξιότητα απαραίτητη), ικανότητα εργασίας σε ομάδα (ποσοστό 61%), επικοινωνιακές ικανότητες (ποσοστό 57%) και ευελιξία/ προσαρμοστικότητα (ποσοστό 54%). Η ανάληψη πρωτοβουλιών είναι μία δεξιότητα η σημασία της οποίας φαίνεται να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο (ποσοστό 37% σε σύγκριση με ποσοστό 22% το 2017). 

    Αναφορικά με την εικόνα που έχουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για τις εταιρείες τους και στο ερώτημα αν συμφωνούν με την άποψη ότι αυτές αποτελούν μία "ελκυστική επιλογή"  για τους εργαζομένους και τους υποψηφίους, φαίνεται πως έχει ενισχυθεί η άποψη πως οι οργανισμοί που εκπροσωπούν πληρούν τις προϋποθέσεις για να θεωρούνται "ελκυστικοί" εργοδότες. Το ποσοστό των στελεχών που συμφωνούν με την παραπάνω άποψη ανέρχεται στο 76%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2017 ήταν 61%.

    Στα κριτήρια τα οποία καθιστούν μία εταιρεία "ελκυστική" συγκαταλέγονται και φέτος, με ενισχυμένα ποσοστά, η ηθική και δίκαιη συμπεριφορά (ποσοστό 78%), η καλή φήμη στον χώρο της (ποσοστό 72%), τα καλά οικονομικά αποτελέσματα (ποσοστό 65%) και οι ισχυρές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη (ποσοστό 61%).

    Στις βασικές διαπιστώσεις της έρευνας περιλαμβάνονται τέλος τα εξής: Η "διά βίου θέση εργασίας" ανήκει στο παρελθόν και οι συχνές εναλλαγές θέσεων εργασίας αποτελούν τη νέα πραγματικότητα. Οι εταιρείες και οι οργανισμοί ανταγωνίζονται για τα "ταλέντα" ώστε να παραμείνουν κερδοφόρες και καινοτόμες. Η συνεχής διεύρυνση και ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι απαραίτητη στην αγορά εργασίας και οι υποψήφιοι είναι απαραίτητο να επιδιώκουν την εκπαίδευσή τους στα σημεία που χρειάζονται ανάπτυξη.

    Βασιλική Κουρλιμπίνη
    Vicky.kourlibini@capital.gr

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ