Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 17-Αυγ-2017 15:53

    Aρχηγός του Μικτού Επιτελείου ΗΠΑ: Είναι δυνατή η ειρηνική επίλυση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο πως "αξιόπιστες και εφικτές στρατιωτικές επιλογές" είναι έτοιμες απέναντι στη Βόρεια Κορέα αλλά υπογράμμισε πως "είναι δυνατή" μια ειρηνική επίλυση της κρίσης.

    Ο στρατηγός Τζο Ντάνφορντ, αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που επισκέπτεται την Κίνα, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνάντηση με δημοσιογράφους στην κινεζική πρωτεύουσα.

    "Αυτό που είναι αδιανόητο, είναι να επιτρέψουμε (στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν) να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνική γόμωση που να μπορούν να απειλήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και να συνεχίσουν να απειλούν την περιοχή", υπογράμμισε.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Βόρεια Κορέα επιδίδονται σε βίαιες λεκτικές αντιπαραθέσεις αφού η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε τον Ιούλιο σε δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που θέτουν στο βεληνεκές τους ένα ικανό τμήμα της αμερικανικής επικράτειας. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να εξαπολύσει εναντίον του Βορρά "πυρ και οργή".

    Η Πιονγγιάνγκ απείλησε την περασμένη εβδομάδα να στείλει πυραύλους κοντά στο αμερικανικό νησί Γκουάμ, στον Ειρηνικό ωκεανό, αλλά φαίνεται προς το παρόν να έχει παγώσει τα σχέδιά της.

    Ο στρατηγός Ντάνφορντ παραδέχθηκε σήμερα πως μια στρατιωτική επιλογή θα ήταν "φρικτή".

    "Μένει μια μακρά απόσταση να διανυθεί, αλλά είμαστε σε έναν δρόμο όπου υπάρχει δυνατότητα –και ελπίζω πιθανότητα– να μπορέσουμε να επιλύσουμε το θέμα αυτό με ειρηνικό τρόπο."

    Η στρατιωτική επιλογή θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν οι διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις δεν επιτρέψουν να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για έναν πολιτικό διάλογο, είπε.

    Στο σημείο αυτό, η Κίνα, την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι δεν κάνει αρκετά ώστε να ασκήσει την επιρροή της στην Πιονγγιάνγκ, άρχισε προχθές να αναστέλλει τις εισαγωγές σιδήρου, μολύβδου, προϊόντων αυτών των δύο μετάλλων καθώς και θαλασσινών από τη Βόρεια Κορέα, εφαρμόζοντας ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε στις αρχές Αυγούστου.

    Η Κίνα είναι ο κύριος διπλωματικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και αντιπροσωπεύει το 90% του εξωτερικού εμπορίου της.

    "Αυτό που έχω ακούσει από την άφιξή μου στο Πεκίνο είναι θετικό από την άποψη της δέσμευσης της Κίνας να εφαρμόσει τις κυρώσεις αυτές", δήλωσε σήμερα ο Τζο Ντάνφορντ, ο οποίος είχε καλέσει ωστόσο χθες το Πεκίνο να αυξήσει την πίεση στην Πιονγιάνγκ.

    Ο στρατηγός Ντάνφορντ, που έφθασε στο Πεκίνο στις αρχές της εβδομάδας, συναντήθηκε σήμερα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και θα μεταβεί αργότερα σήμερα στην Ιαπωνία για να συζητήσει το βορειοκορεατικό ζήτημα.

    Εξάλλου, ο στρατηγός Ντάνφορντ καταδίκασε σήμερα σθεναρά "τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία" , ενώνοντας τη φωνή του με άλλους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ.

    "Μπορώ να σας πω σθεναρά και χωρίς ενδοιασμούς ότι δεν υπάρχει θέση για τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία στον αμερικανικό στρατό και στις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους", δήλωσε.

    Πολλοί αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι καταδίκασαν αμέσως τις συγκρούσεις που προκάλεσαν έναν νεκρό το Σάββατο στη Βιρτζίνια όπου ορισμένοι διαδηλωτές που αυτοχαρακτηρίζονται ακροδεξιοί επιδείκνυαν στολές ή διακριτικά του στρατού.

    "Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα είναι πάντα αντίθετο στο μίσος και στη μισαλλοδοξία", είχε δηλώσει το Σάββατο ο ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, αρχηγός του αμερικανικού ΠΝ. Οι επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πενταγώνου είχαν αντιδράσει επίσης έντονα.

    Μια αντίδραση την οποία χαιρέτισε σήμερα ο στρατηγός Ντάνφορντ από το Πεκίνο. "Οι αρχηγοί [των όπλων] μας δήλωσαν σαφώς πως αυτό το είδος ρατσισμού και φανατισμού δεν έχει θέση στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεών μας", παρατήρησε.

    "Υπενθύμισαν στον αμερικανικό λαό τις αξίες για τις οποίες αγωνιζόμαστε στον αμερικανικό στρατό και που αντανακλούν, νομίζω, αυτό που είναι οι αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών", πρόσθεσε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ