Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 14-Δεκ-2017 00:50

    Μηνύματα Μητσοτάκη εντός και εκτός συνόρων για το μεταναστευτικό

    Μηνύματα Μητσοτάκη εντός και εκτός συνόρων για το μεταναστευτικό
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Γκάτσιου

    Δύο εικοσιτετράωρα πριν σηκώσει αυλαία το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της "γαλάζιας" παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Επί βελγικού εδάφους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει το "παρών" στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εστιάζοντας στην καυτή ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Στον απόηχο, δε, του σημειώματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις κρατών-μελών, αλλά και της Κομισιόν, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται πως θα στείλει διπλό μήνυμα, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του. Το πρώτο θα σχετίζεται με τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος. Το δεύτερο θα εστιάζει στο εσωτερικό της χώρας και θα έχει ως αποδέκτη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, την οποία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα καλέσει να αναλάβει τις "αυτονόητες" υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

    Όπως επισημαίνουν τις τελευταίες ώρες στην οδό Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης, λαμβάνοντας το λόγο στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα εκφράσει τη ριζική διαφωνία του με τις δηλώσεις Τουσκ, διαμηνύοντας πως αυτές υπονομεύουν ευθέως τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει, εκ νέου, στο προσκήνιο τα αναγκαία βήματα της Ευρώπης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

    -Θα πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή των προσφύγων ανάλογα με το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας.

    -Είναι επιτακτικά αναγκαία η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να μην επιστρέφονται στην Ελλάδα όσοι εντοπίζονται σε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος έχοντας προηγουμένως περάσει από την χώρα μας.

    -Είναι, επίσης, αναγκαίο να υιοθετηθούν προγράμματα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και αντίστοιχων για την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων.

    Υπενθυμίζεται πως η ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αποτέλεσε πεδίο συζήτησης σε έκτακτο προσυνέδριο, που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία στις 16 Νοεμβρίου στη Χίο και στο δρόμο προς το ορόσημο του Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων. "Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Ή μάλλον, είχε σχέδιο να υιοθετήσει μία πολιτική ανοιχτών συνόρων, να καταντήσει την Ελλάδα ένα κέντρο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών προς τη Δυτική Ευρώπη. Να απορρίψει την κεντρική αρχή, ότι σύνορα υπάρχουν και στη θάλασσα. Δεν υπάρχουν μόνο στη ξηρά. Δεν ξεχνάμε τη φράση του κ. Τσίπρα, ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν δυστυχώς απολύτως προβλέψιμο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πέρασαν από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου το 2015. Οι ροές αυτές σταμάτησαν μόνο όταν έκλεισαν πια τα βόρεια σύνορα και εφαρμόστηκε στην πράξη η κοινή δήλωση, αυτό το οποίο αποκαλούμε, συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Μόνο που δυστυχώς η κατάσταση στα νησιά δεν βελτιώθηκε. Και δεν βελτιώθηκε, διότι η πραγματικότητα εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, είναι ότι λειτούργησε πρωτίστως αποτρεπτικά", είχε σημειώσει, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προτείνει:

    -Την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, καθώς είναι απαράδεκτη η κωλυσιεργία που παρατηρείται την τελευταία διετία.

    -Τον διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Οι παράνομοι μετανάστες, μέχρι που να επιστραφούν στην Τουρκία, θα πρέπει να φιλοξενούνται σε κλειστές δομές φιλοξενίας, όπου θα εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

    -Την επιβολή απόλυτης διαφάνειας στη διαχείριση εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος. Έχουν διατεθεί από την Ευρώπη ποσά που προσεγγίζουν το 1 δις ευρώ, και ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα πού και πώς "αξιοποιήθηκε" αυτή η τεράστια οικονομική ενίσχυση που έλαβε η Ελλάδα.

    -Την ενίσχυση της φύλαξης και την προστασία των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας.

    Διάχυτη ικανοποίηση για μία ακόμα δημοσκόπηση.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποίησε η εταιρεία "MRB", προκάλεσαν έντονη ικανοποίηση στο... γαλάζιο στρατόπεδο, πηγές του οποίου έκαναν λόγο για επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. "Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε αποδρομή από την εξουσία, καθώς εκτός της αποδοκιμασίας που εκφράζει για τις πολιτικές της επιλογές η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, ακόμη και οι μισοί δικοί της ψηφοφόροι δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν προτίθενται να την ξαναεμπιστευθούν", σχολίαζαν αργά χθες το απόγευμα κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το μείζον στοίχημα πλέον να είναι αυτό των εργασιών του επικείμενου Συνεδρίου. Εκεί, όπου τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν πως θα λάβει... σάρκα και οστά ο προγραμματικός λόγος του κόμματος, στο…παρά πέντε μίας χρονιάς που ήδη χαρακτηρίζεται από την οδό Πειραιώς ως "εκλογική".   

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ