Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 23-Απρ-2018 00:01

    Άνθρακες η καθαρή έξοδος

    Άνθρακες η καθαρή έξοδος
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

    Το "λάβαρο" της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια συνεχίζει να "ανεμίζει" η κυβέρνηση, αλλά είναι πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Είναι άνθρακες ο θησαυρός.

    Η χώρα θα συνεχίσει να επιτηρείται στενά τα επόμενα χρόνια/δεκαετίες με μοχλό τις παρεμβάσεις στο χρέος, που θα συνδέσουν μια νέα "γενιά" υποχρεώσεων, αυστηρότερων από τα άλλα κράτη που βρέθηκαν σε "μνημόνια".

    Δηλαδή, από τις 21 Αυγούστου (αν, τελικά, τότε τελειώσει το Μνημόνιο και δεν υπάρξει παράταση) η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει μια νέα "συμφωνία", η οποία είναι δεδομένο ότι θα είναι ασφυκτική. Το μόνο που μένει να φανεί είναι πόσο "σφικτή" θα είναι αυτή η "θηλιά" και για πόσα χρόνια/δεκαετίες θα διαρκέσει.

    Η Ελλάδα θα επιτηρείται για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να διατηρεί έως και το 2022 (θα είναι ελαφρά μόνο χαμηλότερα στη συνέχεια). Και τούτο όταν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες της "ενισχυμένης εποπτείας" που ισχύει για τα υπόλοιπα πρώην "PIGS" προβλέπουν πολύ πιο "χαλαρούς" όρους και δημοσιονομικούς στόχους.

    Θα επιτηρείται και για σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (που θα συνδέονται με τα μέτρα για το χρέος) και θα περιλαμβάνουν στόχους εσόδων ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των παρεμβάσεων στο Κτηματολόγιο, στο Δημόσιο, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και –βεβαίως– στο τραπεζικό σύστημα.

    Ο λόγος για μεταρρυθμίσεις που μπορεί να αυστηροποιηθούν με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης. Αν δεν καταφέρει τις εβδομάδες που απομένουν να ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα με επιτυχία, τότε η μόνη λύση θα είναι να "παρακαλέσει" ώστε οι εκκρεμότητες να αναβληθούν για τη μετα-Μνημόνιο εποχή και να υπάρξει εγκαίρως συμφωνία....

    Τα πρώτα "καμπανάκια" κινδύνου ήχησαν. Ο –φύσει αισιόδοξος– επίτροπος Μοσκοβισί ευχήθηκε να μην αποδειχθεί "όνειρο θερινής νυκτός" η περίφημη συνολική συμφωνία της 21ης Ιουνίου.

    Αλλά και τα δημοσιεύματα περί ολιγόμηνης παράτασης του Μνημονίου επανέρχονται έχοντας στο επίκεντρό τους αυτές τις καθυστερήσεις. Και, παρά τη διάψευσή τους από ευρωπαϊκούς θεσμούς, η ίδια η κυβέρνηση τα "τροφοδοτεί" εμμέσως με τις πράξεις της...

    dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ