Η Wall Street αποτιμά την ΙBM με τον λάθος τρόπο

Η Wall Street αποτιμά την ΙBM με τον λάθος τρόπο

του Panos Mourdoukoutas

H Wall Street θα πρέπει να αρχίσει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις αναδυόμενες επιχειρήσεις της IBM και λιγότερο στην κύρια επιχειρηματική της δραστηριότητα. 

Η Wall Street αποτιμά την ΙΒΜ ως εταιρεία τεχνολογίας στον "ώριμο" κλάδο του hardware, που χαρακτηρίζεται από υποτονικές πωλήσεις και από "εξαφάνιση" κερδών. Γι’ αυτό τον λόγο η Wall έχει αφήσει στην άκρη την μετοχή της, η οποία δεν είναι τόσο αποδοτική τα τελευταία χρόνια. 

Ενώ η IBM ήταν κατά κύριο λόγο μια επιχείρηση που στηριζόταν στον βασικό τομέα της τεχνολογίας πριν από μια δεκαετία, στις μέρες μας πλέον δεν είναι. Χάρη σε πολλές στρατηγικές πρωτοβουλίες , η παλιά βασική δραστηριότητα της IBM μετρά λιγότερο από το 50% των συνολικών της πωλήσεων. Το υπόλοιπο προέρχεται από τα ταχύτατα αναπτυσσόμενα αναδυόμενα τμήματα της όπως είναι ο τομέας cloud και της ασφάλειας διαδικτύου. 

Το δεύτερο τρίμηνο τα έσοδα της ΙΒΜ από τις στρατηγικές της πρωτοβουλίες κινήθηκαν ανοδικά κατά 15% με οδηγό την ασφάλεια και το cloud. Τα έσοδα από τον τομέα της ασφάλειας κατέγραψαν άνοδο 80% λόγω της ανάπτυξης ολοκληρωμένων δραστηριοτήτων λογισμικού και υπηρεσιών. 

Τα έσοδα από τoν τομέα του cloud ανήλθαν κατά 20% ή 18% σε σταθερό νόμισμα, λαμβάνοντας ώθηση από το μοντέλο Software as – a – Service (SaaS). 

Το SaaS είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο που αποθηκεύει το λογισμικό κεντρικά και το οδηγεί σε μια συνδρομητική βάση. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από πολλές εταιρείες τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένων και της Adobe Systems. 

H Adobe "έγραψε το βιβλίο" πάνω στο SaaS αναφέρει ο Tien Tzuo, συγγραφέας του Subscribed. Πίσω στο 2012 η εταιρεία απαλλάχτηκε από τους δίσκους λογισμικού και τις αναβαθμίσεις μετακινώντας το λογισμικό Creative Suite στο Cloud και χρεώνοντας τους πελάτες με μηνιαία χρέωση. 

Το μοντέλο SaaS παρείχε μεταξύ άλλων στην Adobe σταθερά έσοδα και χαμηλό κόστος συναλλαγών.

Για να είμαστε δίκαιοι, η IBM, που είναι μεγαλύτερη και παλαιότερη εταιρεία, δεν θα έπρεπε να συγκρίνεται με την Adobe Systems, που είναι νεότερη και μικρότερη εταιρεία. Εξάλλου τα έσοδα του SaaS είναι ακόμη πολύ μικρά για να μετατρέψουν τα περιθώρια της IBM 

Παρόλο αυτά η κίνηση της IBM να υιοθετήσει τo SaaS θα μπορούσε να προσφέρει στην εταιρεία μια σταθερή ροή πωλήσεων και καλύτερα περιθώρια κέρδους. 

Αυτό είναι κάτι που η Wall Street θα παρακολουθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς η IBM αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα.