Ο άμισθος δισεκατομμυριούχος Jack Dorsey "τσέπωσε" 80 δισ. δολ. το 2018

Ο άμισθος δισεκατομμυριούχος Jack Dorsey "τσέπωσε" 80 δισ. δολ. το 2018

Της Lauren Debter

Ο Jack Dorsey, ο οποίος διευθύνει δύο από τις καλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ από το 2015, είναι ένας από αυτούς τους διευθύνοντες συμβούλους που αρνείται να μισθοδοτηθεί. Τα τελευταία χρόνια, αρνήθηκε οποιαδήποτε αμοιβή από το Twitter και δέχτηκε μόλις 2,75 δολάρια από την Square.

Ωστόσο, ο άνθρωπος έχει λογαριασμούς να εξοφλήσει, και τους προηγούμενους μήνες πούλησε αρκετές από τις μετοχές του. Το 2018, πούλησε μετοχές που διατηρούσε στην Square, αξίας 1,7 εκατ. δολ., σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές, κίνηση που του απέδωσε καθαρά έσοδα 80 εκατ. δολ. μετά από φόρους. Καθόλου άσχημα ακόμη και για κάποιον που "παίζει" με δύο εταιρείες.

Ήταν μια καλή χρονική ευκαιρία να πουληθεί η Square. Η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει τετράγωνες συσκευές αποδοχής πιστωτικών καρτών,  δεν καταγράφει κέρδη αλλά έχει δει την τιμή της μετοχής της να σκαρφαλώνει 80% αυτήν τη χρονιά. Το μεγάλο κομμάτι της περιουσίας του Dorsey είναι συνδεδεμένο με το μετοχικό κεφάλαιο που κατέχει στην Square. Χάρη στην ανοδική πορεία της μετοχής, ο Dorsey κέρδισε 1,9 δισ. δολ. επιπλέον από την αρχή της χρονιάς. Η καθαρή περιουσία του ανέρχεται στα 4,7 δισ. δολ., με τις 61 εκατ. μετοχές του στην Square να αποτιμώνται σε 3,9 δισ. δολ.

Ο Dorsey, 42 ετών, δεν είναι ο μόνος που αρνείται να πάρει μισθό. Και άλλοι δισεκατομμυριούχοι ιδρυτές εταιρειών, όπως ο Mark Zuckerberg του Facebook, ο Larry Ellison της Oracle και οι Larry Page - Sergey Brin της Alphabet, λαμβάνουν κάθε χρόνο μισθό 1 δολ. Αντί ενός τακτικού μισθού, καρπώνονται τα κέρδη που συνδέονται με την απόδοση της εταιρείας. Επίσης, συνήθως, διαχειρίζονται εταιρικά assets που μπορούν να πουλήσουν - και συχνά το κάνουν.

Η απόφαση για την άρνηση αποδοχής της παραδοσιακής αμοιβής αναφέρεται συχνά ως απόδειξη του ενδιαφέροντος της διοίκησης για την επιτυχία της εταιρείας, δεδομένου ότι ο επικεφαλής λαμβάνει μηδενική εγγυημένη αποζημίωση. Σύμφωνα με το Twitter, η απόφαση του Dorsey να μειώσει τις αποζημιώσεις του περιγράφεται "ως απόδειξη της δέσμευσής του και της πίστης του στη μακροπρόθεσμη δυναμική του Twitter να δημιουργήσει αξία". Ο Dorsey αρνήθηκε όλες τις αποζημιώσεις, συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστηριακών, από το Twitter το 2015, το 2016 και το 2017. Έλαβε μόλις 2,75 δολάρια από την Square το 2016 και το 2017. Τα προηγούμενα δύο χρόνια συγκέντρωσε 6.000 δολάρια.

Ο Dorsey, ο οποίος κατάγεται από το Σαιντ Λούις, παράτησε το κολέγιο τόσο από το Πανεπιστήμιο του Missouri-Rolla όσο και αργότερα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Έλαβε πιστοποίηση μασέρ και μετέβη στον τομέα του σχεδιασμού μόδας προτού καταλήξει στην τεχνολογία. Ο Dorsey, ο οποίος είναι αυτοδίδακτος στον κώδικα, συνδημιούργησε το Twitter το 2006 με τους Ev Williams, Biz Stone και Noah Glass και διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας μέχρι το 2008. Θα επανέλθει ως Διευθύνων Σύμβουλος το 2015. Συνδημιούργησε επίσης τη Square το 2009, πριν μπει στο χρηματιστήριο το 2015. Παραμένει διευθύνων σύμβουλος της Square.

Εκπρόσωπος του Jack Dorsey αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.