ΚΟΣΜΟΣ

Steve Jobs: Η πρώτη του αίτηση για εργασία τρία χρόνια πριν την ίδρυση της Apple

Steve Jobs: Η πρώτη του αίτηση για εργασία τρία χρόνια πριν την ίδρυση της Apple
EPA/DAI SUGANO

«Στο σφυρί» βγαίνει η πρώτη αίτηση εργασίας που συμπλήρωσε ο Steve Jobs πριν από τέσσερις δεκαετίες και φανερώνει την τότε επιθυμία του ιδρυτή της Apple να εμπλακεί με την τεχνολογία, την οποία όχι μόνο εκπλήρωσε, αλλά την έφτασε και όσο ψηλά μπόρεσε.

Η αξία πώλησής της έχει οριστεί στα 50.000 δολάρια και στην μονοσέλιδη φόρμα αίτησης εργασίας, η οποία χρονολογείται στο 1973, ο Steve Jobs έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα με λάθη στην ορθογραφία και στα σημεία στίξης. Στο πλαίσιο που έπρεπε να αναφέρει τα προσόντα του έγραψε «μηχανικός σχεδιασμού».

Αν και ο Jobs απάντησε στο έντυπο ότι είχε δίπλωμα οδήγησης παρακάτω δήλωσε ότι η μετακίνησή του ήταν «δυνατή αλλά όχι πιθανή». Στο πλαίσιο που του ζητούνταν αριθμός τηλεφώνου, έγραψε πως δεν έχει.

Παρόλα αυτά στο έγγραφο αυτό δεν έχει συμπληρωθεί η θέση που επιθυμούσε ο Steve Jobs. Τρία χρόνια αργότερα όμως δημιούργησε με τον φίλο του Steve Wozniak, την εταιρεία - κολοσσό, Apple.

Δυστυχώς, τριάντα πέντε χρόνια μετά (2011), στην ηλικία των 56 ετών, πέθανε εξαιτίας της επάρατης νόσου.

Πώς ο Στιβ Τζομπς εμπνεύστηκε το iPhone

Όπως έχει αποκαλύψει ο πρώην επικεφαλής του τμήματος iOs της Apple, Σκοτ Φόρσταλ, ο Τζομπς είχε τη φαεινή ιδέα να κατασκευάσει το smartphone λόγω του μίσους που ένιωθε για τον σύζυγο μιας φίλης της γυναίκας του που εργαζόταν για τη Microsoft.

«Κάθε φορά που τον έβλεπε επέστρεφε την επόμενη ημέρα στο γραφείο γεμάτος νεύρα» θυμήθηκε ο Φόρσταλ σε ομιλία του στο μουσείο των υπολογιστών στην Καλιφόρνια.

Πιο συγκεκριμένα, προτού συλλάβει την ιδέα για το iPhone, ο Τζομπς ήθελε ένα tablet που να δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να μετακινεί φωτογραφίες χρησιμοποιώντας το δάχτυλό του και όλοι δούλευαν πάνω σε ένα σχέδιο που ονομαζόταν project purple.

Όταν, όμως, άκουσε τον άνθρωπο αυτό να περηφανεύεται για το tablet που είχε αναπτύξει η Microsoft, θέλησε να περάσει στην «αντεπίθεση» και να τους «δείξει πως γίνεται σωστά» η δουλειά.

Μια μέρα που βρισκόταν σε μια καφετέρια, ο Τζομπς, σύμφωνα με τον Φορτσαλ, παρατήρησε ότι όλοι εκεί μιλούσαν στα κινητά τους, αλλά κανείς δεν φαινόταν ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι’αυτό.

Τότε ζήτησε από την ομάδα του να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της και τους ρώτησε αν θα μπορούσαν να κάνουν αυτό το προσχέδιο σε μέγεθος τόσο μικρό ώστε να μπορεί να μπει σε μια τσέπη.

«Τότε πήγαμε στην ομάδα σχεδιασμού και αυτοί μας έφτιαξαν ένα σχέδιο. Όταν το Στιβ το είδε ανακοίνωσε: βάλτε σε αναμονή το σχέδιο με το tablet, ας φτιάξουμε ένα τηλέφωνο» περιέγραψε ο Φόρσταλ.

Όταν εν τέλει κυκλοφόρησε το iPhone δέχθηκε σφοδρή κριτική λόγω της σύγκρισής του με τα υπάρχοντα τότε smartphone τελικά κατάφερε να επικρατήσει γιατί όπως είπε ο Φόρσταλ «αυτό που τότε δεν μπορούσαν να καταλάβουν ήταν ότι εμείς αλλάζαμε τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν τα πράγματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ