Διπλωματικό «όχι» Μαξίμου σε Μακεδονία του Ίλιντεν

Διπλωματικό «όχι» Μαξίμου σε Μακεδονία του Ίλιντεν

Με διπλωματικό «όχι» το μέγαρο Μαξίμου απάντησε στην πρόταση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για «Republika Ilindenska Makedonija».

Με αφορμή δήλωση νωρίτερα του κ. Ζάεφ ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω» και ότι η εφαρμογή της ονομασίας «Republika Ilindenska Makedonija» στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει με τροπολογίες στο Σύνταγμα, σταδιακά το Μαξίμου καλωσορίζει, όπως λέει, «την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων» ωστόσο ενθαρρύνει τους γείτονές «να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς».

Με απλά Ελληνικά το Μαξίμου στέλνει το μήνυμα ότι δέχεται ονομασία μόνο με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και όχι την ονομασία «Ilindenska» που παραπέμπει ευθέως σε μια εξέγερση των σλαβόφωνων στη Μακεδονία το 1903, δηλαδή σε ένα ιστορικό γεγονός.

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter