Γεννηματά – Κουτσούμπας – Λεβέντης: Όχι στον όρο Ίλιντεν για το όνομα της ΠΓΔΜ

Γεννηματά – Κουτσούμπας – Λεβέντης: Όχι στον όρο Ίλιντεν για το όνομα της ΠΓΔΜ

Τη διαφωνία της με τον προσδιορισμό του όρου «Ίλιντεν» στην ονομασία της πΓΔΜ εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την τηλεφωνική ενημέρωση που είχε από τον πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε στον πρωθυπουργό ότι η θέση του Κινήματος Αλλαγής αφορά ολοκληρωμένη συμφωνία με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πρώτα τη δυνατότητα το όνομα να είναι για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και μετά το ζήτημα της ονομασίας της. Ο κ. Τσίπρας είπε στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τη συγκεκριμένη ονομασία και ότι για τον ίδιον αυτό που προέχει είναι οι προϋποθέσεις (erga omnes- Σύνταγμα) και όχι το όνομα.

Η Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι ο προσδιορισμός «Ίλιντεν» επιβεβαιώνει τον αλυτρωτισμό υποστηρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας «επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την ονομασία των Σκοπίων, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους Σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής ανταλλάγματα και ενισχύοντάς τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια. Εκτιμάται, από τον κ.Λεβέντη ότι ο όρος «Ίλιντεν» δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα.

Επιφυλακτικός ο Στ. Θεοδωράκης

Επιφυλάξεις για τον όρο Ίλιντεν εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Αλέξη Τσίπρα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, στη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής του Ποταμιού ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Κράτησε ακόμη στάση αναμονής καθώς ξεκαθάρισε πως η στάση του θα εξαρτηθεί από το πως θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter