Ισπανικός εμφύλιος- Ο πόλεμος των δυο κόσμων, στο HOTDOC HISTORY, την Κυριακή με το Documento

Ισπανικός εμφύλιος- Ο πόλεμος των δυο κόσμων, στο HOTDOC HISTORY, την Κυριακή με το Documento

Το τεύχος που κυκλοφορεί την Κυριακή μαζί με το Documento είναι_x000D_
αφιερωμένο στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε σαν καταιγίδα τέτοιες μέρες_x000D_
πριν από 82 χρόνια. 

Σε μια βαθύτατα διαιρεμένη – κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά – χώρα, το Λαϊκό Μέτωπο έχει κερδίσει τις εκλογές με μια διαφορά 2%. Η αντεπίθεση της άκρας δεξιάς, που αισθάνεται τα «προαιώνια» συμφέροντα της να απειλούνται, θα είναι αγριότατη. Κλιμακώνει τη βία ενώ οι στρατιωτικοί συνωμοτούν απροκάλυπτα.

Ενισχυμένος από τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι και με την υποβοήθηση της Βρετανίας ο εθνικιστής στρατηγός Φράνκο εκστρατεύει στις 17 Ιουλίου 1936 από το Μαρόκο για να καταπνίξει την ισπανική Δημοκρατία.

Η ιστορικά πρωτοφανής μακροχρόνια συμπόρευση σοσιαλιστών, κομμουνιστών, αριστερών, ρεπουμπλικάνων, τροτσκιστών και αναρχικών προκειμένου να υπερασπιστούν τη δημοκρατική κυβέρνηση τους ανοίγει το δρόμο σε ένα μεγάλο κοινωνικό πείραμα αυτοδιαχείρισης και συλλογικής ιδιοκτησίας. Όχι χωρίς εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Κυρίως όμως γράφει σελίδες ηρωισμού στις μάχες εναντίον των φασιστών.

Στο πλευρό των Ισπανών δημοκρατών έσπευσε μια εθελοντική στρατιά από όλον τον κόσμο. «Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, Αναρχικοί, Ρεπουμπλικάνοι, άνδρες διαφορετικού χρώματος, διαφορετικής ιδεολογίας, ανταγωνιστικών θρησκευμάτων, που όλοι αγαπούσαν την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, ήρθαν και μας πρόσφεραν τους εαυτούς τους με ανιδιοτέλεια. Και δεν μας ζήτησαν τίποτα για αντάλλαγμα», όπως γλαφυρά θα περιγράψει το φαινόμενο των Διεθνών Ταξιαρχιών η περίφημη Πασιονάρια. Σπουδαίοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες όπως ο Χεμιγουέι, ο Ερενμπουργκ, ο Όργουελ, ο Κέστλερ, ο Κάπα, ο Ιβενς θα βρεθούν στα ίδια χαρακώματα με έναν κοσμοπολίτη ανιψιό του Τσόρτσιλ.

Η Ελλάδα, η οποία στέναζε υπό τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936, συνέβαλε με 204 μαχητές κυρίως Ελληνοαμερικανούς, ναυτικούς και μετανάστες στην Ευρώπη.

Το τεύχος περιέχει 7 κατατοπιστικούς χάρτες που δείχνουν παραστατικά τις μάχες και τη μετακίνηση των μετώπων μέχρι την ήττα των Δημοκρατικών. Σε μια σύγκρουση που αποκλήθηκε «πρόβα τζενεράλε» για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τη διαφορά πως ο Β΄ Π.Π. έληξε με τη συντριβή του φασισμού. Εν μέρει χάρη και στην πείρα που αποκτήθηκε στην Ισπανία 1936-39.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter