Scream for me Athens!: 5+1 πράγματα που αξίζει να θυμόμαστε από τις προηγούμενες επισκέψεις των Iron Maiden στην Ελλάδα

Scream for me Athens!: 5+1 πράγματα που αξίζει να θυμόμαστε από τις προηγούμενες επισκέψεις των Iron Maiden στην Ελλάδα

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση (1988) και επτά μετά την τελευταία τους (2011) οι Iron Maiden επιστρέφουν στη χώρα μας ξυπνώντας μνήμες από το παρελθόν.

Λίγες μόλις μέρες μας χωρίζουν από ένα διήμερο βγαλμένο μέσα από τα πιο τρελά όνειρα των –παλαιότερων κυρίως– φίλων του χέβι μέταλ, καθώς από το Terra Vibe Park στη Μαλακάσα θα παρελάσουν μερικά από τα πιο «βαριά χαρτιά» της σκληρής μουσικής. Accept, Saxon και Judas Priest μαζί σε μια βραδιά, ενώ την επομένη τα εντυπωσιακά εναλλασσόμενα σκηνικά της «Legacy of the beast» περιοδείας των Iron Maiden θα ντύσουν την τεράστια Terra Stage. Η συναυλία της ερχόμενης Παρασκευής 20 Ιουλίου θα είναι η 14η του θρυλικού συγκροτήματος στην Ελλάδα και το Documento γυρίζει πίσω τον χρόνο και θυμάται μερικές αξιομνημόνευτες στιγμές.

1

Πότε: Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 1988

Πού: Γήπεδο ΑΕΚ

«Ρε συ, τα ’μαθες; Ερχονται οι Maiden!»

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και οι φήμες που έφερναν τους Βρετανούς στη χώρα μας κάθε φορά που ανακοίνωναν ευρωπαϊκή περιοδεία αυτήν τη φορά ήταν πέρα για πέρα αληθινές. Περίπου 20.000 άνθρωποι πλήρωσαν 1.800 δραχμές για το εισιτήριο, το απόκομμα του οποίου αποτελεί σήμερα συλλεκτικό κομμάτι πολλαπλάσιας αξίας. Σχετικά ανώριμο ακόμη συναυλιακά το κοινό, προσπαθεί να διαχειριστεί αυτό που κάποτε έμοιαζε με άπιαστο όνειρο: το μεγαλύτερο χέβι μέταλ συγκρότημα του πλανήτη ήταν εκεί, μπροστά στα μάτια του και μάλιστα στο απόγειο της καριέρας του, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό σόου, με τις επτά νταλίκες που μετέφεραν τα σκηνικά της «Seventh tour of a seventh tour» περιοδείας να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των φαν, ενώ η εκπομπή της ΕΡΤ που ήταν αφιερωμένη στη συναυλία θεωρείται ακόμη ως μία από τις πλέον καλτ στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης. Από τότε οι Iron Maiden έδωσαν άλλες δέκα συναυλίες στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πάντα ικανοποιημένο τον κόσμο που τις παρακολούθησε. Καμία όμως δεν ήταν σαν εκείνη, την πρώτη φορά!

2

Πότε: Σάββατο 14 Οκτωβρίου 1995

Πού: Κλειστό γήπεδο Περιστερίου

Sold out στη σκιά των μεγάλων απόντων

Καίτοι αλλαγμένοι κατά τα 2/5 και με έναν δίσκο που έχει αποθεωθεί από τον Τύπο αλλά όχι και από τον κόσμο στις αποσκευές τους (το «The X-Factor» καταποντίστηκε στα βρετανικά τσαρτ), δεν δυσκολεύτηκαν να γεμίσουν το κλειστό του Περιστερίου. Μάλιστα το sold out άφησε πάρα πολλούς να αναζητούν μάταια έναν τρόπο να μπουν στον χώρο, «υποχρεώνοντας» τους διοργανωτές να τους ξαναφέρουν για ακόμη δύο –επίσης sold out– συναυλίες μόλις τρεις μήνες μετά (12-13 Ιανουαρίου 1996) στον ίδιο χώρο. Η μεγάλη απορία όλων ήταν αν ο Blaze Bayley θα μπορούσε να χωρέσει στα παπούτσια του Μπρους Ντίκινσον. Το συγκρότημα προς τιμήν του στήριξε το σόου κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο «The X-Factor» δίνοντας στον νεόφερτο τραγουδιστή τη δυνατότητα να αποδείξει ότι δεν πήρε τη θέση με μέσο, χωρίς όμως ποτέ να αποτινάξει από πάνω του το «ναι μεν, αλλά» που τον συνόδεψε στην πενταετή παρουσία του στο συγκρότημα.

3

Πότε: Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 1998

Πού: Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

Μια μετακαλοκαιρινή βραδιά στην Άνω Πόλη

Η πόλη που εκείνη τη δεκαετία είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της όσον αφορά το μέταλ συναυλιακό κομμάτι, είχε την ευκαιρία να απολαύσει για δεύτερη φορά, μετά τον Οκτώβριο του 1995, τους Βρετανούς κολοσσούς. Το ν. 24 λεωφορείο του ΟΑΣΘ για την Ανω Πόλη ανεβοκατέβαινε με παρέες χαμογελαστών προσώπων που ήθελαν να βιώσουν αυτό το ξεχωριστό κομμάτι ιστορίας. Κι αν τελικά είδαμε χωριστά τον Μπρους Ντίκινσον λίγους μήνες αργότερα, ο φιλότιμος Μπλέιζ Μπέιλι βοήθησε ώστε να απολαύσουμε ένα αξιοπρεπέστατο live. Η αρένα έσταζε ιδρώτα σε μια κλασική μετακαλοκαιρινή βραδιά ενώ στις κερκίδες μπορούσε κανείς να διακρίνει κλασικές φάτσες γερομέταλλων της πόλης που όμως το ζούσαν με την ψυχή τους. Κι αν το υλικό του «Virtual XI» δεν ξεσήκωσε παρά στο ελάχιστο, ήταν η αλληλουχία «Heaven can wait», «Fear of the dark», «Number of the beast» και «Iron Maiden» που έκανε εμάς τους νεότερους τότε να νιώσουμε ευτυχισμένοι που βιώσαμε το φαινόμενο Maiden έστω και στη μεταβατική περίοδό του.

4

Πότε: Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 1999

Πού: Γήπεδο Ατρόμητου, Περιστέρι

Καπνογόνα και ροχάλες στη μεγάλη επιστροφή

Μπρους Ντίκινσον και Αντριαν Σμιθ έχουν επιστρέψει στο συγκρότημα, νέο άλμπουμ δεν υπάρχει ακόμη, αλλά την αφορμή για μια περιοδεία επανασύνδεσης τη δίνει ένα… video game. Η περιοδεία «Ed hunter tour» έχει ς τελευταίο της σταθμό την Αθήνα, η οποία περιμένει πώς και πώς να ξαναδεί την μπάντα με τον φυσικό της frontman μπροστά από το μικρόφωνο, με τον ίδιο να δείχνει από νωρίς ποιος είναι το αφεντικό. Η συναυλία σημαδεύτηκε από τον έντονο εκνευρισμό του Μπρους και την πρόσκαιρη αποχώρησή του από τη σκηνή κατά τη διάρκεια του «2 Minutes to midnight» εξαιτίας των καπνογόνων που άναβαν κάποιοι στις μπροστινές σειρές με αποτέλεσμα ο ίδιος να δυσκολεύεται να τραγουδήσει εξαιτίας του καπνού. Προσθέστε και τον ανεγκέφαλο που θεώρησε σωστό να τον φτύσει επειδή προσπάθησε να νουθετήσει τον κόσμο και έχετε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που λίγο έλειψε να τινάξει τη συναυλία στον αέρα. Ετσι, οι συγκρίσεις με τον Μπλέιζ Μπέιλι που μέχρι τότε περιοριζόταν καθαρά στο επίπεδο φωνητικών ικανοτήτων εκείνο το βράδυ απέκτησαν ακόμη μία διάσταση. Θα τολμούσε ποτέ ο καλός και τίμιος πλην όμως «λίγος» Μπέιλι να υψώσει ποτέ τέτοιο ανάστημα;

5

Πότε: Κυριακή 11 Μαρτίου 2007

Πού: Κλειστό γήπεδο μπάσκετ Ελληνικού

Η αποθέωση… της αποθέωσης

Μόνο αν ανατρέξει κανείς στο ΥouΤube και δει ορισμένα βίντεο από εκείνη τη βραδιά θα μπορέσει να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους αξίζει να θυμόμαστε τη συναυλία με ίσως το πιο αδιάφορο setlist από όλες όσες έχουν δώσει οι Iron Maiden στην Ελλάδα. Με το πρώτο μισό να κυλά σχεδόν βασανιστικά με κομμάτια από το «A matter of life and death» το οποίο ποτέ δεν έγινε δεκτό με ιδιαίτερο… ενθουσιασμό, ο κόσμος αδημονούσε για τα… classic ones. Oταν η στιγμή αυτή έφτασε το συγκρότημα έμεινε να παρακολουθεί αποσβολωμένο το κοινό να το αποθεώνει επί πέντε λεπτά ασταμάτητα, πιστοποιώντας την ερωτική σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών όλα αυτά τα χρόνια. Στο τέλος 10.000 νοματαίοι ευχήθηκαν χρόνια πολλά στον Στιβ Χάρις που έσβησε 51 κεράκια τραγουδώντας το «Ηappy birthday» και δίνοντας ξεχωριστό τέλος σε μια σεμνή τελετή που κράτησε μετά βίας ενενήντα λεπτά.

+1

Πότε: Παρασκευή 14 Ιουλίου 2000

Πού: Μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Ήταν εκεί ακόμη και όταν έλειψαν

Πριν από δεκαοκτώ χρόνια ο κύριος Τζάνικ Γκερς φρόντισε να… ξενερώσει χιλιάδες κόσμου που περίμεναν την επιστροφή των Maiden στην Ελλάδα. Λίγες μόλις μέρες πριν από την προγραμματισμένη συναυλία τους στο πάρκο Τρίτση ο τρίτος κιθαρίστας του συγκροτήματος έσπασε το χέρι του πέφτοντας από τη σκηνή στο Μανχάιμ της Γερμανίας, κάτι που οδήγησε σε αναβολή ορισμένων σόου μεταξύ των οποίων και της Αθήνας, αφήνοντας τους φαν να αναρωτιούνται γιατί οι συναυλίες δεν έγιναν κανονικά με το κλασικό δίδυμο Ντέιβ Mάρεϊ – Αντριαν Σμιθ. Τον ρόλο του headliner κάλυψαν οι Dream Theater οι οποίοι με μια αψεγάδιαστη εκτέλεση του «The trooper» κατάφεραν να σηκώσουν τους ξενερωμένους Maidenάδες από τις πλαγιές του πάρκου οι οποίοι ξεχύθηκαν στην αρένα σαν τους Ινδιάνους που εφορμούν στις άμαξες στο βίντεο κλιπ του «Run to the hills». Η συναυλία επαναπρογραμματίστηκε τελικά για τις 10 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου στον Άγιο Κοσμά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter