Στην Ν. Υόρκη μεταβαίνει ο Αλ. Τσίπρας – Πιθανή συνάντηση με Ερντογάν

Στην Ν. Υόρκη μεταβαίνει ο Αλ. Τσίπρας – Πιθανή συνάντηση με Ερντογάν

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παραβρεθεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημαντικές επαφές με ηγέτες και διεθνείς οικονομικούς παράγοντες θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη, στην οποία μεταβαίνει σήμερα για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 73η γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει συναντήσεις και δραστηριότητες, εντός και εκτός του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και επαφών με θεσμικούς επενδυτές.

Άλλωστε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η έξοδος από τα μνημόνια προσφέρει μια ενισχυμένη δυναμική στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, εκτιμούν συμπληρωματικά, ότι το θέμα των Σκοπίων «ενδυναμώνει την αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Τη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας θα δώσει το «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Ειρήνη – Νέλσον Μαντέλα, ενώ το βράδυ θα παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προς τιμή των επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών. Εκεί πιθανότατα θα γίνει και η ξεχωριστή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Την Τρίτη, θα συμμετάσχει στην υποδοχή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών από τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ αργότερα θα παρακαθίσει σε σχετικό γεύμα.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΟΗΕ έχει οριστεί για το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί και διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τι θα πουν με Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο θα τεθούν τα ζητήματα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο σε ουσιαστική βάση και όχι σε πλαίσιο υποσχέσεων, ενώ ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στην καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό. Με δεδομένο ότι έχουν αυξηθεί και πάλι οι προσφυγικές ροές από τη γειτονική χώρα προς τα ελληνικά νησιά, χρειάζεται επανεκτίμηση της κατάστασης και καλύτερη συνεργασία.

Στις συνομιλίες θα τεθεί και πάλι το Κυπριακό, τόσο στο επίπεδο της ΑΟΖ, όσο και στο κομμάτι εκείνο της επανεκκίνησης των συνομιλιών, στο πλαίσιο που έχει θέσει ο γ.γ. του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει εξάλλου το απόγευμα της Τρίτης στην ετήσια σύνοδο του οργανισμού Concordia.

Στις επαφές του πρωθυπουργού αναμένεται να συμπεριληφθούν ακόμη Ελληνοαμερικανοί επενδυτές, ενώ το βράδυ της Τετάρτης θα παρευρεθεί σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στο γενικό προξενείο της Ελλάδας, παρουσία εκπροσώπων της κοινότητας.

Επαφές με θεσμικούς επενδυτές

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς, όπως η Bank of America, η Morgan Stanley κ.α.

Κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, υπογράμμισε ότι «οι επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη αποτελούν συνέχεια στη συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ, ενώ συνιστούν ένα θετικό μήνυμα για τις μεταρρυθμίσεις και τις προοπτικές της οικονομίας».

Στις επαφές του Πρωθυπουργού αναμένεται να συμπεριληφθούν Ελληνο-αμερικανοί επενδυτές, ενώ το βράδυ της Τετάρτης θα παρευρεθεί σε δεξίωση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, παρουσία εκπροσώπων της κοινότητας.

Συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος επίσης θα δώσει το «παρών» στη Νέα Υόρκη, θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ θα έχει επαφές με ομολόγους του από την Ινδονησία, το Ομάν, το Μαρόκο, το Αζερμπαϊτζάν, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Ισημερινό, την Αλβανία, το Καζακστάν, την Αρμενία, την Αίγυπτο, το Περού, την Κούβα, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, τη Γεωργία και τις Φιλιππίνες.

Ταυτόχρονα, θα συμμετάσχει στις πολυμερείς συνόδους Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου (Παρασκευή) και Ελλάδας – Βουλγαρίας – Κροατίας – Ρουμανίας (Τετάρτη).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter