Τσίπρας: Αντί για υπηρέτες του λαού, ήταν υπηρέτες του Φρουζή

Τσίπρας: Αντί για υπηρέτες του λαού, ήταν υπηρέτες του Φρουζή

Την πατρότητα του σκανδάλου Novartis στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου απέδωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ψέγοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για την αποχώρησή της από τη διαδικασία.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προοικονομώντας πως ο κ. Μητσοτάκης θα βρει κι άλλη πρόφαση για να καταψηφίσει την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε την αντίφαση της ΝΔ που ισχυρίζεται μεν πως το σκάνδαλο Novartis είναι προϊόν κυβερνητικής σκευωρίας αλλά ταυτοχρόνως υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιλέγει το κουκούλωμα της υπόθεσης. Χαρακτήρισε «νομική τερατωδία» το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τονίζοντας πως γι’ αυτό προκρίνεται η διαδικασία της επιστροφής του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη, η οποία και θα κρίνει. Κατά τον πρωθυπουργό, αν η διερεύνηση της υπόθεσης γινόταν στην Προανακριτική Επιτροπή, τότε «όλα θα κατέληγαν στον Καιάδα της παραγραφής».

Αποκάλεσε δε την προαναγγελία περί ανάσυρσης της μήνυσής του Αντ. Σαμαρά από το αρχείο ως την «πιο αισχρή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη». «Μήπως σκοπεύει να διορίσει κανέναν κολλητό του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε δηκτικά: «Το χει ξανακάνει άλλωστε…».

Κάνοντας μία μίνι αναδρομή στα πολύκροτα σκάνδαλα του παρελθόντος, διαπίστωσε πως όλα ανήκουν στο παλαιό πολιτικό στερέωμα. «Δικός τους ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δικό τους το παραδικαστικό, δικά τους τα δάνεια στα ΜΜΕ, δικός τους ο Τσοχατζόπουλος, δικός τους ο Τσουκάτος, δικός τους ο Μαντέλης, ο Παπαντωνίου, τα υποβρύχια» είπε, συμπληρώνοντας πως είναι «δική τους και η Novartis». Επ’ αυτού, συγκεκριμενοποίησε την αναφορά του για το σκάνδαλο με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία, φωτογραφίζοντας την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Εξήγησε πως αυτό προκύπτει από το σημείωμα του κ. Σαμαρά με τα δικά του γράμματα στον κ. Φρουζή. Μάλιστα, υπενθύμισε πως ο πρώην πρωθυπουργός στην προηγούμενη τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής για τo Novartis – Gate έλεγε πως τον αντιπρόεδρο της φαρμακευτικής τον είχε συναντήσει μόνο δημοσίως, ρωτώντας αν ο κ. Σαμαράς συνηθίζει μπροστά στις κάμερες της ΝΕΡΙΤ να μοιράζει δεξιά και αριστερά το τηλέφωνο του κ. Σταϊκούρα…

«Αντί να είναι υπηρέτες του λαού, ήταν υπηρέτες του Φρουζή» συμπέρανε ο πρωθυπουργός και θύμισε περαιτέρω τις εσωτερικές αξιολογήσεις της Novartis για το πολιτικό προσωπικό της χώρας. «Προκύπτει η προνομιακή σχέση των στελεχών της ΝΔ με την εταιρία και η όχι και τόσο καλή άποψη για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν το… πήγαιναν το γράμμα» σημείωσε και επισήμανε πως τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας «δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που αναμένεται να βγουν».

Ως προς τις εγκλήσεις ΝΔ – ΔΗΣΥ κατά της κυβέρνησης για τη μη διερεύνησης της ουσίας του σκανδάλου από την Προανακριτική Επιτροπή, απάντησε ότι ουσιαστικά αυτό που λένε οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι «οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο αθώοι ή ένοχοι έπραξαν ό,τι έπραξαν στα πλαίσια των καθηκόντων τους». Δηλαδή, κατά τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, «υπέρ πίστεως και πατρίδος» και με βάση το σκεπτικό αυτό «τα πακέτα από τη Novartis εντάσσονται στα πλαίσια των καθηκόντων τους». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η επιλογή αποχώρησης της αντιπολίτευσης καθιστά ξεκάθαρο ένα το χάος που τη χωρίζει από την κυβέρνηση όχι μόνο ως προς την ιδεολογία αλλά και στην ηθική. 

Νομοθετική πρωτοβουλία για εξ αποστάσεως ψήφο

Ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει την εξ αποστάσεως ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, προέβλεψε πως ο κ. Μητσοτάκης θα υποπέσει σε μία ακόμα αντίφαση αρνούμενος και πάλι την υπερψήφιση της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε ευθέως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να υπεκφύγει μπροστά στην μεταρρυθμιστική πρόταση για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Συμπέρανε, επίσης, πως η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι απόρροια των πιέσεων από βαρόνους του κόμματός του και γι’ αυτό ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψάχνει να βρει ένα πρόσχημα για να αποφύγει την υπερψήφιση της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών. «Το πρόσχημα αυτή τη φορά είναι η ψήφος των εγγεγραμμένων στους καταλόγους Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό» επισήμανε και συμπλήρωσε για τον κ. Μητσοτάκη: «Κρούει ανοιχτές θύρες. Η δική του παράταξη τους έδιωξε στο εξωτερικό και θα είμαστε οι πρώτοι που θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως. Ας δούμε, λοιπόν, τώρα ποιο θα είναι το πρόσχημα που θα σκαρφιστεί -επαναλαμβάνω κάτω από την πίεση των βαρόνων- για να υποχωρήσει και να μην ψηφίσει».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter