1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Διπλωματικός πυρετός πριν το Brexit

28 Μαρτίου 2017

Κι ενώ ώρες απομένουν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από την Τερίζα Μέι, την Τετάρτη το πρωί, οι πολιτικές εξελίξεις, παρασκηνιακές και μη, εντείνονται στη Βρετανία.

https://p.dw.com/p/2a7Mm
Großbritannien Brexit Symbolbild
Εικόνα: picture-alliance/empics/Y. Mok

Λίγες ώρες πριν την επίδοση από τον Τιμ Μπάροου, Βρετανό Πρέσβη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της επιστολής αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Ευρωπαίοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες που έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο, υποστηρίζουν πως η βρετανική κυβέρνηση  έχει εγκαταλείψει τη σκληρή θέση που τη θέλει να προτιμά την ένταξη της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε περίπτωση που δεν πάρει αυτό που θα διεκδικήσει από τις Βρυξέλλες.

Η γνωστή ρήση της Τερίζα Μέι «Μη συμφωνία είναι προτιμότερη από μια κακή συμφωνία» κατά τα λεγόμενα τους αποδεικνύεται πυροτέχνημα εντυπωσιασμού. Πρόκειται για εκτίμηση, η οποία συνάδει με τις πρόσφατες αιφνίδιες παρεμβάσεις του Ντέιβιντ Ντέιβις υπουργού Brexit. Πριν μερικά εικοσιτετράωρα, ο κ. Ντέιβις απεκάλυψε στη Βουλή ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β σε περίπτωση μη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης χθες δήλωσε στο BBC ότι μετά το  Brexit, ο αριθμός  μεταναστών θα αυξηθεί, λόγω του ζωτικού ρόλου τους στην βρετανική οικονομία.

Παραμένουν οι διαφορές με τη Σκωτία

Διαδήλωση κατά του Brexit στο Λονδίνο
Διαδήλωση κατά του Brexit στο Λονδίνο Εικόνα: picture-alliance/empics/J. Stillwell

Εν τω μεταξύ η συνάντηση της Τερίζα Μέι με την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, την Δευτέρα στο Εδιμβούργο, δεν φαίνεται να γεφύρωσε τις διαφορές τους. Ο Βρετανίδα Πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι η κεντρική Κυβέρνηση θα εξετάσει διενέργεια δημοψηφίσματος μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, μετά από δύο χρόνια, ενώ η Νίκολα Στέρτζον επέμενε στη θέση να προχωρήσει σε αυτό το φθινόπωρο του 2018 ἠ την άνοιξη του 2019.

Την Τρίτη  το βράδυ το Κοινοβούλιο της Σκωτίας ψηφίζει την πρόταση της Στέρτζον για το νέο δημοψήφισμα. Θεωρείται βέβαιο ότι η πρόταση θα υπερψηφιστεί από το SNP και τους έξι βουλευτές των Πρασίνων.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο