1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Ελεύθερος ο συγγραφέας Ντόγκαν Ακάνλι

20 Αυγούστου 2017

Μετά από απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης ο τουρκογερμανός συγγραφέας Ντόγκαν Ακάνλι αφέθηκε ελεύθερος. Ασκώντας έμμεσα κριτική στην Άγκυρα η A. Μέρκελ έκανε λόγο στο RTL για "κατάχρηση" οργανισμών, όπως η Interpol.

https://p.dw.com/p/2iWkw
Lit.Cologne Dogan Akhanli
Εικόνα: picture alliance/dpa/H. Galuschka

Νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις προκάλεσε η χθεσινή σύλληψη του τουρκογερμανού αντικαθεστωτικού συγγραφέα Ντόγκαν Ακάνλι στην Ισπανία, έπειτα από ένταλμα σύλληψης (Red Notice ) της Τουρκίας στην Ιντερπόλ. Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης ο Ακάνλι κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε από τις ισπανικές αρχές να μην προχωρήσουν σε έκδοση του συγγραφέα, ο οποίος έχει γερμανικό διαβατήριο και διέφυγε πριν από 25 χρόνια στη Γερμανία λόγω πολιτικών διώξεων που υπέστη στην πατρίδα του. Μετά από σημερινή απόφαση ισπανικού δικαστηρίου ο Ντ. Ακάνλι αφέθηκε ελεύθερος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα. Η Τουρκία έχει τώρα στη διάθεσή της 40 μέρες για να ζητήσει την έκδοση του συγγραφέα προσκομίζοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

"Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της Interpol"​

"Δεν ήταν σωστό να συλληφθεί ο Ακάνλι, χαίρομαι που αφέθηκε ελεύθερος", δήλωσε η Α. Μέρκελ στο RTL
"Δεν ήταν σωστό να συλληφθεί ο Ακάνλι, χαίρομαι που αφέθηκε ελεύθερος", δήλωσε η Α. Μέρκελ στο RTLΕικόνα: Reuters/M. Schumann

Στην υπόθεση Ακάνλι παρενέβη και η γερμανίδα καγκελάριος. Στην εκπομπή του RTL "Στο ίδιο τραπέζι με την Α. Μέρκελ" η καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση του συγγραφέα λέγοντας ότι "δεν ήταν σωστό να συλληφθεί ο Ακάνλι, χαίρομαι που αφέθηκε ελεύθερος. Δεν πρέπει να γίνεται καταχρηστική προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Interpol ".

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης και δήλωσε ότι "θα ήταν λυπηρό αν η Τουρκία κατάφερνε να στείλει στη φυλακή ανθρώπους στα πέρατα της Ευρώπης,  που εναντιώνονται στον πρόεδρο Ερντογάν. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ισπανική δικαιοσύνη και γνωρίζω ότι οι φίλοι και εταίροι μας γνωρίζουν ποιος είναι το διακύβευμα", κατέληξε ο γερμανός υπουργός.

"Ποιος είσαι εσύ που θα μιλήσεις στον τούρκο πρόεδρο;"

Επίθεση κατά του Ζ. Γκάμπριελ εξαπέλυσε ο Τ. Ερντογάν
Επίθεση κατά του Ζ. Γκάμπριελ εξαπέλυσε ο Τ. ΕρντογάνΕικόνα: picture alliance/AP Photo

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την προτροπή στους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν στις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, χαρακτηρίζοντας τα τρία κόμματα "εχθρούς της Τουρκίας". Σε ομιλία του στην πόλη Ντενισλί ο πρόεδρος Ερντογάν, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος πριν από ένα μήνα, με αφορμή τη σύλληψη του γερμανού ακτιβιστή Πέτερ Στόιτνερ στην Τουρκία εξέδωσε ταξιδιωτική σύσταση για την Τουρκία και προειδοποίησε για κινδύνους τους γερμανούς επενδυτές στη χώρα. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων: "Η Γερμανία έχει έναν υπουργό Εξωτερικών, σκέτη καταστροφή. Δεν γνωρίζει καν πια είναι η θέση του. Ποιος είσαι εσύ που θα μιλήσεις στον τούρκο πρόεδρο; Μίλα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Μάθε τη θέση σου. Και την ίδια στιγμή θέλει να κάνει μαθήματα. Ποια είναι η πολιτική σου εμπειρία; Πόσο χρονών είσαι;"

"Δεν έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις για την Τελωνειακή Ένωση"

Γκάμπριελ: "Η σκληρότερη στάση του Βερολίνου έναντι της Τουρκίας θα διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα"
Γκάμπριελ: "Η σκληρότερη στάση του Βερολίνου έναντι της Τουρκίας θα διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα"Εικόνα: Reuters/H. Hanschke

Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι η σκληρότερη στάση έναντι της Τουρκίας που υιοθέτησε το Βερολίνο θα διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα. Όπως όμως παραδέχθηκε η διαφορετική αντιμετώπιση της Τουρκίας από τη Γερμανία, δεν άλλαξε κάτι για τους γερμανούς πολίτες που κρατούνται σήμερα σε τουρκικές φυλακές. Δεν περιμέναμε βέβαια ότι κάτι θα άλλαζε, πρόσθεσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας ότι στα θετικά συγκαταλέγεται ότι η Άγκυρα αφαίρεσε 680α γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία από τους καταλόγους υπόπτων για σχέσεις με την τρομοκρατία. Παράλληλα ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας για την Τελωνειακή Ένωση, όσο κρατούνται στην Τουρκία αθώοι γερμανοί ακτιβιστές και δημοσιογράφοι.

"Το λυπηρό είναι ότι ο Τ. Ερντογάν απομονώνει διεθνώς την Τουρκία"

Για "παρανοϊκό αντιπραξικόπημα" κατηγορεί τον πρόεδρο Ερντογάν ο Μάρτιν Σουλτς
Για "παρανοϊκό αντιπραξικόπημα" κατηγορεί τον πρόεδρο Ερντογάν ο Μάρτιν ΣουλτςΕικόνα: picture alliance/AP Photo/dpa/M. Schreiber

Στην σύλληψη του Ντ. Ακάνλι, αλλά και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ωστόσο σε δηλώσεις του ο Μάρτιν Σουλτς: "Στα πλαίσια ενός παρανοϊκού αντιπραξικοπήματος ο πρόεδρος Ερντογάν επιτίθεται σε γερμανούς πολίτες στο έδαφος άλλων κρατών της ΕΕ. Πρόκειται για εκκαθαρίσεις στις οποίες οφείλουμε να αντισταθούμε. Θεωρώ ότι ο κ. θα πρέπει να προστατεύσουμε τον κ. Ακάνλι. (…) Παράλληλα πιστεύω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία. Καθημερινά ο κ. Ερντογάν δοκιμάζει πόσο μακριά μπορεί να φθάσει σε βάρος της Γερμανίας ή άλλων κρατών. Το λυπηρό είναι ότι με αυτό τον τρόπο απομονώνει την Τουρκία και ζημιώνει τον τουρκικό λαό".

Αντιδρώντας στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε στον γερμανικό τύπο που κυκλοφορεί αύριο ότι "η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει προφανώς να καταστρέψει συστηματικά τις σχέσεις με τη Γερμανία για εσωτερικούς λόγους". Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση ARD για "απίστευτο θράσος" του τούρκου προέδρου. Τέλος ο αυστριακός υπ. Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας στην κυριακάτικη Die Welt καταδίκασε τις παρεμβάσεις Ερντογάν στα εσωτερικά Γερμανίας, αλλά και Αυστρίας, όπου στις 15 Οκτωβρίου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.

Dpa, dlf24, afp / Στέφανος Γεωργακόπουλος