1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Καταζητείται ο οδηγός του βαν της επίθεσης

19 Αυγούστου 2017

120 φιάλες υγραερίου είχε συγκεντρώσει ο τρομοκρατικός πυρήνας για επιθέσεις. Πιθανός στόχος και ο καθεδρικός Sagrada Familia. Διαφεύγει της σύλληψης ο οδηγός του βαν της επίθεσης στο κέντρο της Βαρκελώνης.

https://p.dw.com/p/2iV5K
Spanien Sagrada Familia in Barcelona
Εικόνα: Getty Images/AFP/P. Guyot

Τρεις μέρες μετά την επίθεση στην καρδιά της Βαρκελώνης, οι ισπανικές αρχές αναζητούν ακόμα τον 22χρονο Μαροκινό, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, ήταν ο οδηγός του βαν της επίθεσης, χωρίς να αποκλείουν ότι ο καταζητούμενος διέφυγε στην γειτονική Γαλλία. Στο μεταξύ σήμερα έγινε στην εκκλησία Sagrada Familia της Βαρκελώνης λειτουργία για τα θύματα της επίθεσης παρουσία 2.000 ατόμων, του ισπανού βασιλιά Φελίπε και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Για το επόμενο Σάββατο η δήμαρχος Βαρκελώνη και ο τοπικός πρωθυπουργός διοργανώνουν από κοινού μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας της Καταλονίας κατά της τρομοκρατίας και της εξτρεμιστικής βίας.

Χθες η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο τρομοκρατικός πυρήνας εξαρθρώθηκε. Ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγκνάθιο Θόιντο τόνισε ότι «μπορούμε πλέον να πούμε ότι ο πυρήνας εξαρθρώθηκε με βάση τα άτομα που σκοτώθηκαν, που συνελήφθησαν και εκείνα που αναγνωρίστηκαν». Παράλληλα ωστόσο ο υπουργός ανακοίνωσε ότι αυξάνονται προληπτικά τα μέτρα ασφαλείας στα σημεία μεγάλης συγκέντρωσης τουριστών.

Στο μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε και την ευθύνη για την επίθεση στο Καμπρίλς, κάνοντας λόγο για "δύο μονάδες τζιχαντιστών", οι οποίες πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον "σταυροφόρων" στο Καμπρίλς και τη Βαρκελώνη.

Οι ισπανικές διωκτικές αρχές επικεντρώνουν τώρα τις έρευνες στον 22χρονο Μαροκινό Γιούνες Αμπουγιακούμπ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται από την ισπανική αστυνομία ήταν ο οδηγός του βαν που πραγματοποίησε την επίθεση στην Βαρκελώνη το απόγευμα της Πέμπτης. Ο 22χρονος ενδέχεται να πέρασε τα σύνορα και να βρίσκεται στη Γαλλία.

Στα σκαριά βρίσκονταν μεγάλη τρομοκρατική επίθεση

Λίγα λουλούδια για τα θύματα καταθέτει ο γερμανός υπΕξ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στον πεζόδρομο Λας Ράμπλας
Λίγα λουλούδια για τα θύματα καταθέτει ο γερμανός υπΕξ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στον πεζόδρομο Λας ΡάμπλαςΕικόνα: picture alliance/dpa/M. Balk

Οι επιθέσεις στην Καταλονία ήταν έργο ενός τρομοκρατικού πυρήνα 12 ατόμων. Ενδέχεται ένας ή δύο ύποπτοι να έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη σε πολυκατοικία στο Αλκανάρ την περασμένη Τετάρτη. Η αστυνομία εκτιμά ότι σε αυτή την πολυκατοικία ο τρομοκρατικός πυρήνας προετοίμαζε εκρηκτικά για μια επίθεση πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων από εκείνη που έγινε τελικά με το βαν στην Βαρκελώνη.

Στη πρωτεύουσα της Καταλονίας μετέβη το πρωί, σε ένδειξη συμπαράστασης, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και 13 Γερμανοί, μερικοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αντικαγκελάριος απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ισπανία. "Δεν συντρέχει λόγος να εκδώσουμε ταξιδιωτική οδηγία για την Ισπανία. Οι τουρίστες αισθάνονται ούτως ή άλλως ανασφαλείς, δεν χρειάζεται σύσταση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι ισπανικές αρχές κατάφεραν, όπως πληροφορούμαι, να αποτρέψουν τα χειρότερα. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συγγενείς των τραυματιών να έρθουν εδώ και να βρουν δωμάτιο να μείνουν".

Dpa, afp / Στέφανος Γεωργακόπουλος