1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Λεμέρ: Αποζημιώσεις, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις

20 Μαΐου 2018

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να απαιτήσουν αποζημίωση αν υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω των εμπορικών σχέσεων που διατηρούν με το Ιράν, προειδοποιεί ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

https://p.dw.com/p/2y2AL
Bruno Le Maire
Εικόνα: picture-alliance/AP Photo/G. Vanden Wijngaert

"H οικονομική κυριαρχία της Ευρώπης είναι η μόνη ουσιαστική απάντηση απέναντι στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για εξωεδαφικές κυρώσεις προς τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο Ιράν". Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας, που επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και εξήγησε σήμερα με λεπτομέρειες ο υπουργός οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, σε πρωινή κοινή συνέντευξη σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

«Είναι καιρός για την Ευρώπη να αποκτήσει τα ίδια εργαλεία που κατέχει και η Αμερική για την υπεράσπιση των οικονομικών της συμφερόντων» δήλωσε χαρακτηριστικά. Το ζήτημα αφορά ιδιαίτερα τη Γαλλία, η οποία ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας για το Ιράν, το 2015, αύξησε εντυπωσιακά τις εξαγωγές της προς τη χώρα αυτή, από 500 εκατομμύρια ευρώ στα 1,5 δις.

Τρία "όπλα" κατά των κυρώσεων

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν αυξήσει τις εξαγωγές τους προς το Ιράν μετά τη συμφωνία του 2015
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν αυξήσει τις εξαγωγές τους προς το Ιράν μετά τη συμφωνία του 2015Εικόνα: picture-alliance/dpa/F. Motahari

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι, για την αντιμετώπιση των απειλών, μελετώνται ήδη τρεις προτάσεις. Η πρώτη αφορά στον ευρωπαϊκό κανονισμό του 1996 που επιτρέπει την καταδίκη των εξωεδαφικών κυρώσεων. Η Γαλλία ζητά την ενίσχυση του κανονισμού συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας απόφασης των ΗΠΑ. Η δεύτερη πρόταση σχετίζεται με την αναζήτηση των χρηματοπιστωτικών εργαλείων που να εξασφαλίζουν την ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης έναντι της Αμερικής.

Κατά τρίτον, ο υπουργός προτείνει να αποκτήσει η Ευρώπη ένα σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των μη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων προς όσους δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όπως ακριβώς έχει και η Αμερική.

Ολυμπία Τσιπηρα, Παρίσι