Skip to main content
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Το Ηράκλειο αξίζει έναν δυναμικό περιαστικό Δήμο με εξωστρέφεια και ισχυρό πρωτογενή τομέα

Image
unnamed_1.png
 clock 13:26 | 19/04/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Δελτίο Τύπου από τον συνδυασμό "Ηράκλειον αξίζει" με επικεφαλής τη Βαγγελιώ Σχοιναράκη:

Η υποψήφια Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη, συνοδευόμενη από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει», πραγματοποίησε επίσκεψη στον Προφήτη Ηλία, για να συζητήσει τα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην καθημερινότητά τους.
 

Η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη συνομίλησε με ομάδες αγροτών, άκουσε τα ζητήματα που της έθεσαν και συζήτησε μαζί τους ιδέες και προτάσεις αναφορικά με τη συνεργασία που πρέπει να έχει ο Δήμος Ηρακλείου με τους αγρότες, με τη συμβολή του στην εξωστρέφεια των προϊόντων και τη στήριξή τους.
 
Η επικεφαλής του συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει»ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Ηράκλειο αξίζει να πετύχει,  με συλλογική προσπάθεια, την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιβαλλοντικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, η οποία θα επιτευχθεί με σύγχρονα μέσα και πρακτικές. Ο τελικός στόχος θα πρέπει να είναι η παραγωγή και η διάθεση πιστοποιημένων κρητικών προϊόντων. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση και την προβολή των προϊόντων της κρητικής γης.»
 

 
Η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, πως «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για τον τόπο που θα βασίζεται σε δυναμικούς αγρότες που τον αγαπούν και που στηρίζουν την τοπική οικονομία.»
Ο συνδυασμός «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει» προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα που, ως νέα Δημοτική Αρχή, θα κληθεί να το υλοποιήσει σύμφωνα με τους παρακάτω άξονες: 
 
Στήριξη των αγροτών στην Περιφέρεια, με διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

Αξιοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων και εκπαίδευσης των αγροτών πάνω στις νέες τεχνολογίες. 

Προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα, με προγράμματα ένταξης στον πρωτογενή τομέα, τόσο για τους νέους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Βελτίωση των υποδομών για ευκολότερη πρόσβαση των αγροτών στις καλλιέργειές τους.

Ενίσχυση και βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Δημιουργία μιας ενιαίας «Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας»στον Δήμο Ηρακλείου γιατί το Ηράκλειο στηρίζεται στους ανθρώπους του.

Εφαρμογή νέων μέτρων για την «Πράσινη Φροντίδα», δίνοντας τη δυνατότητα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και Άτομα με Αναπηρία να εμπλακούν δημιουργικά στον πρωτογενή τομέα.
Ενεργή εμπλοκή όλων των φορέων για την αποτελεσματικότερη προβολή των τοπικών προϊόντων και παραγωγών σε αγορές του εξωτερικού.

Δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας που θα προβάλλουν την κάθε περιοχή και τα προϊόντα της.

Συνεργασία τοπικών παραγωγών με χώρους εστίασης στον Δήμο Ηρακλείου οι οποίες θα προβάλλουν την κρητική κουζίνα και διατροφή. Η τοπική οικονομία του Ηρακλείου βασίζεται στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Οι δυο αυτοί τομείς θα πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά για την επίτευξη της εξωστρέφειας και τη μεγιστοποίηση της προβολής και σε αγορές του εξωτερικού.

Έναρξη λειτουργίας «Τοπικής Αγοράς»προϊόντων στον Δήμο Ηρακλείου με στόχο τη διάθεση των τοπικών αγροκτηνοτροφικών προϊόντων στους τουρίστες που επισκέπτονται τον Δήμο Ηρακλείου. 

Δημιουργία Ενιαίου φορέα Σύνδεσης προβολής προγραμμάτων μεταξύ τουριστικού και πρωτογενή τομέα. 

Εφαρμογή μοντέλων καλλιέργειας με γνώμονα τις αρχές ορθής γεωργικής πολιτικής.

Εφαρμογή νέων τεχνολογικών μοντέλων στις γεωργικές και κτηνοτροφικές υποδομές.
Προτεραιότητα σε έργα που χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές νερού (ανακυκλωμένα ύδατα) με στόχο:

Τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δικτύων άρδευσης, καθώς και των σχετικών υποστηρικτικών τους υποδομών.
Την ανακαίνιση και αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Τη χρήση ανακυκλωμένων υδάτων.

Κατασκευές νέων έργων, μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για ταμίευση νερού και συνοδών αρδευτικών δικτύων.

Συνεργασία με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα  που διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία πάνω στις νέες εφαρμογές καλλιέργειας προϊόντων.
Δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, που θα «εξοπλίζει» τους αγρότες με ακριβείς και ενημερωμένες προτάσεις άρδευσης για τη βέλτιστη χρήση του νερού και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών τους.
            
Ο συνδυασμός «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει» θα δημιουργήσει μια αυτόνομη και εξειδικευμένη αντιδημαρχία για τον Πρωτογενή Τομέα που θα έχει την ευθύνη για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό και την προώθησή του. Παράλληλα, θα προχωρήσει στην ίδρυση Αγροτικών Δημοτικών ΚΕΠ στις αγροτικές περιοχές του Δήμου Ηρακλείου όπου οι αγρότες θα εξυπηρετούνται και θα ενημερώνονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis