Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Λαμβάνουν αποφάσεις για να σώσουν έναν από τους μεγαλύτερους υγρότοπους

Image
delta-800-x-437-620x420.jpg
 clock 16:21 | 04/09/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η μεταβατική Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου για το Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα, την Αλυκή Κίτρους και την ευρύτερη περιοχή, με την οποία επιβάλλονται ειδικοί όροι και περιορισμοί για 2 χρόνια.
Η υπουργική απόφαση με τίτλο «Όροι και περιορισμοί για την προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1220002 "Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα - Ευρύτερη περιοχή - Αξιούπολη", με κωδικό GR1220010 "Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα - Αλυκή Κίτρους" και με κωδικό GR1250004 "Αλυκή Κίτρους - Ευρύτερη περιοχή"» δημοσιεύεται λίγες ημέρες μόνο μετά την απόρριψη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που πρέπει να εκδοθεί και βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση από 4-7-2018. Η θέση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου συνοδεύτηκε από αναλυτικά επιχειρήματα και προκάλεσε ήδη πολλές συζητήσεις.
Όμως επειδή η ολοκλήρωση αυτού του ΠΔ θα πάρει χρόνο, το ΥΠΕΝ έκρινε ότι απαιτείται νέα Υπουργική Απόφαση Προστασίας της περιοχής. Η απόφαση έχει διάρκεια δύο έτη, όμως μετά την αντίδραση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι άγνωστη, ακόμη, η τύχη του ΠΔ. Τόσο ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής όσο και περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν για την υιοθέτηση του σχεδίου ΠΔ ως έχει, ενώ η αυτοδιοίκηση πλέον βρίκσεται απέναντι, με το ΥΠΕν να καλείται να κάνει τον διαιτητή. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ΥΠΕΝ δεν ενέδωσε στις πιέσεις για περιορισμό της προστασίας στις περιοχές Natura και άλλες που προσάρμοσε τα κείμενα. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η λύση που θα δοθεί θα έχει νομική διάσταση, δηλαδή επιχειρήματα που θα μπορούν να πείσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Με την Υπουργική Απόφαση καθορίζονται όροι και περιορισμοί για την προστασία του συνόλου της έκτασης των περιοχών του δικτύου Natura 2000 με κωδ. GR1220002 «Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα - Ευρύτερη περιοχή - Αξιούπολη», GR1220010 «Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα - Αλυκή Κίτρους» και GR1250004 «Αλυκή Κίτρους - Ευρύτερη περιοχή». Στην απόφαση, τα όρια των ανωτέρω περιοχών ορίζονται με κόκκινη συνεχή γραμμή στον χάρτη άνευ κλίμακας που τη συνοδεύει.
Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι η ΥΑ φαίνεται να ακολουθεί τακτική Πόντιου Πιλάτου: αφήνει κάποιες δραστηριότητες που οι εισηγήσεις θέλουν να αφαιρεθούν τα επόμενα χρόνια μέσω του ΠΔ, αλλά βάζει ως όρο την παροχή σύμφωνης γνώμης από τον Φορέα Διαχείρισης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι νέα αδειοδότηση δεν μπορεί να γίνει αν διαφωνεί ο φορέας αλλά δεν μπορεί να γίνει και απομάκρυνση υφιστάμενων δραστηριοτήτων, αν είναι νόμιμες.
Η πιο σημαντική προϋπόθεση
Για τα έργα και τις δραστηριότητες που προβλέπονται στα άρθρα 3 και 4 της ΥΑ είναι απαραίτητη, όπου απαιτείται, η περιβαλλοντική αδειοδότηση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η πραγματοποίησή τους προϋποθέτει την παροχή σύμφωνης γνώμης από τον Φορέα Διαχείρισης Π.Π. Θερμαϊκού. Στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, για την πραγματοποίησή τους είναι απαραίτητη η παροχή σύμφωνης γνώμης από τον Φορέα Διαχείρισης Π.Π. Θερμαϊκού.

greenagenda.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis