Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Γεμάτο φρίκη και διαστροφή το τετράδιο του 11χρονου

Image
59xronos
 clock 17:54 | 16/04/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε τέσσερις σελίδες ενός μαθητικού τετραδίου ο 11χρονος, ο οποίος φέρεται να κακοποιούνταν σεξουαλικά για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον θείο του, αποτυπώνει τα όσα έζησε στα χέρια του 59χρονου και τα όσα καταγράφει  σφίγγουν το στομάχι, όπως αναφέρει η "Παυρίς".

Το κείμενο αυτό που τιτλοφορείται «ο Βιασμός μου 2017-2018» παραπέμπει περισσότερο σε μία… έκθεση παρά σε σημειώσεις ημερολογίου.

Είναι δηλαδή σαν να κάθισε μία μέρα και να έγραψε αυτό το φρικώδες κείμενο, το οποίο σε κάποια σημεία του παραξενεύει καθώς ως συντάκτης φέρεται ένα παιδί δέκα-ένδεκα ετών και όχι ένας έφηβος ή ένας ενήλικος.

Πρόκειται για μία  δύσκολη υπόθεση στη δικαστική διερεύνησή της και ο ρόλος των ειδικών (ιατροδικαστή, παιδοψυχολόγων, ψυχιάτρων, ίσως και γραφολόγων) εκτιμάται ότι θα είναι καταλυτικός στην τελική κρίση των δικαστών που θα κληθούν να αποφανθούν για την ποινική τύχη του κατηγορουμένου μελλοντικά.

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα ανάμικτα από την πρώτη ανάγνωση του γραπτού. Νιώθεις αηδία από τα περιγραφόμενα. Αναρωτιέσαι: «πόση διαστροφή;»,  ταυτόχρονα όμως απορείς: «αλήθεια, πώς ένα παιδί 10 ετών είναι σε θέση να αντιληφθεί και να ερμηνεύσει βλέμματα και κουβέντες ως “πονηρές και σεξουαλικά υπονοούμενα;”.

Ο θείος «χτυπιέται» για την αθωότητά του. Το ίδιο και η σύζυγός του και τα παιδιά του που βρέθηκαν χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και περίμεναν με αγωνία. Προσδοκούσαν ότι εισαγγελέας και ανακρίτρια θα τον άφηναν ελεύθερο.

Στο άκουσμα της προφυλάκισης η σύζυγος σωριάστηκε λιπόθυμη στο πάτωμα και κλήθηκε ασθενοφόρο για τη μεταφορά της στο νοσοκομείο. «Με ποια στοιχεία τον προφυλάκισαν;» πρόλαβε να ψελλίσει πριν καταρρεύσει.

Συγγενείς ρίχνουν νερό στο πρόσωπο, σηκώνουν τα πόδια και προσπαθούν να τη συνεφέρουν. Το βλέμμα τους είναι εχθρικό στους δημοσιογράφους που παρακολουθούν από απόσταση.

Είναι σοκαρισμένοι. Κυρίως τα παιδιά του. Πιστεύουν ότι ο πατέρας τους είναι αθώος και ότι η προφυλάκισή του είναι μία κατάφωρη αδικία.

Λίγο νωρίτερα είχαν ενημερωθεί από τον διορισμένο συνήγορο υπεράσπισης κ. Βαγγέλη Γιάνκοβιτς ότι η γνωμάτευση του παιδοχειρουργού που εξέτασε το αγοράκι ήταν καθαρή.

Δεν εντοπίστηκαν ευρήματα που να συνηγορούν υπέρ των όσων έχουν καταγγελθεί. Και αυτό ήταν ένα στοιχείο που τους έδωσε κουράγιο.

Ο 59χρονος οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου φορώντας αλεξίσφαιρο για λόγους ασφάλειας. Αρνήθηκε όσα του αποδίδονται ενώπιον της ανακρίτριας, διατηρώντας την ψυχραιμία του.

Λίγο αργότερα όταν οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα εμφανίστηκε ταραγμένος, συναισθηματικά φορτισμένος. «Άδικα με έχουν μπλέξει». Ερωτηθείς για ποιο λόγο στρέφεται η καταγγελία σε βάρος του, δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση.

Μέχρι και πριν λίγες ημέρες οι σχέσεις των δύο οικογενειών περιγράφονταν ως αρμονικές. Δεν είχαν διαφορές και προστριβές μεταξύ τους, δεν είχαν κάτι να μοιράσουν. «Δεν το πείραξα το παιδί» επέμεινε.

Ο δικηγόρος του 59χρονου ζήτησε να του επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός δεδομένου ότι εκκρεμεί η ιατροδικαστική εξέταση και η γνωμάτευση του παιδοχειρουργού που εξέτασε το παιδί είναι καθαρή. Ωστόσο εισαγγελέας και ανακρίτρια έκριναν ότι πρέπει να οδηγηθεί στη φάση αυτή στη φυλακή.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο της κατάθεσης που έδωσε το παιδί ταυτίζεται με το περιεχόμενο του γραπτού που βρέθηκε στο τετράδιο, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την καταγγελία ξεκίνησε στο πλαίσιο μιας τυχαίας  συζήτησης του 11χρονου με τη γιαγιά του.

Με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης η γιαγιά φέρεται να συνέστησε την προσοχή του παιδιού, συμβουλεύοντας το ότι πρέπει να προσέχει και ιδιαίτερα τους ξένους μην του κάνουν κακό.

Τότε ο 11χρονος φέρεται να γύρισε στην γιαγιά του και να της είπε: «Σε  μένα τα λες αυτά; Τον ….». Η λέξη που χρησιμοποίησε το παιδί (αναφέρεται στην δικογραφία) είναι τουλάχιστον σοκαριστική να εκστομίζεται από ένα παιδάκι.

Έτσι ξεκίνησε να της περιγράφει πράγματα και καταστάσεις με τον 59χρονο ενώ παράλληλα βρέθηκε και το τετράδιό του. Στο τετράδιο ο 11χρονος περιγράφει ότι αγαπούσε τον θείο σαν παππού.

Αναφέρεται στα παιχνίδια που έπαιζαν με τα εγγόνια του 59χρονου, ότι πήγαινε συχνά στο σπίτι τους στο χωριό και έβλεπε τηλεόραση επειδή η δική τους είχε χαλάσει.

Με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περιγράφει πώς τον προσέγγισε ο θείος και όσα διεστραμμένα του έκανε-σύμφωνα πάντα με τα γραφόμενα, στο δωμάτιο ή ακόμα και στο κοτέτσι.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μία φράση που φέρεται να είπε ο 59χρονος στο αγοράκι, όπως καταγράφεται στο τετράδιο της φρίκης, ενδέχεται να επεκτείνει την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και για άλλα παιδιά.

Η φράση αυτή πιθανολογείται ότι μπορεί  να ειπώθηκε από τον κατηγορούμενο στο παιδί για να κάμψει την αντίδρασή του και την διαμαρτυρία του επειδή υπέφερε στα χέρια του, όμως οι Αρχές φέρονται αποφασισμένες να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο και να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη του.
Πηγή: Εφημερίδα "Πατρίς"

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis