Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Απογειώνεται" η τιμή του λαδιού στην Κρήτη

Image
ελαιουργειο
 clock 14:03 | 18/01/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

«Απογειώνεται» η τιμή του λαδιού στην Κρήτη, που παρά την περιορισμένη ποσότητα, διατηρεί τα άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το κάνουν, όχι άδικα, περιζήτητο σε όλο τον κόσμο!
Με κατώτερη τιμή στα 3,50 ευρώ το κιλό, από 3,40 που ήταν έως τώρα, και με ανώτερη στα 3,90, η τιμή παραγωγού έχει πάρει την ανηφόρα κι εκτίμηση όλων είναι ότι θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ το κιλό!

Συγκεκριμένα, η τιμή των 3,90 ευρώ καταγράφηκε στη Σητεία, για μία μεγάλη ποσότητα του προϊόντος, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πώληση περίπου 30 τόνων για ένα άριστο προϊόν οξύτητας κάτω των 3 γραμμών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπάρχει κλίμα ικανοποίησης στους κόλπους των παραγωγών αν και η παραγωγή, φέτος, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι περιορισμένη ενώ εκτιμάται ότι η τιμή θα «τσιμπήσει» κι άλλο.

Ωστόσο, αν υπολογίσει κανείς ότι φέτος, με τη σεζόν να έχει φτάσει στο 95% - δηλαδή ελάχιστοι δεν έχουν μαζέψει ακόμη – η παραγωγή υπολογίζεται στους 50χιλ τόνους, από αυτούς, περίπου οι μισοί, βάσει των εκτιμήσεων στελεχών της ΕΑΣΗ, κρατούν τις ποσότητες αδιάθετες στις αποθήκες τους, είτε περιμένοντας μία καλύτερη τιμή, είτε για φορολογικούς λόγους…

Δηλαδή περίπου 25 χιλ τόνοι ελαιολάδου είναι αδιάθετοι…

Στο μεταξύ, επιτυχημένη, όπως φάνηκε, ήταν η πρωτοβουλία, για την από κοινού πώληση ελαιολάδου, από εννέα συνεταιρισμούς του Ηρακλείου που προχώρησαν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση ελαιολάδου φετινής παραγωγής και πέτυχαν μάλιστα και καλή τιμή!
 
Συνολικά θα διατεθούν 65 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου των συνεταιρισμών Επισκοπής, Βιάννου, Αρκαλοχωρίου, Τυλίσσου, Αγίου Μύρωνα, Κρουσώνα, Νιπιδιτού, Βόννης και Ελιάς, οξύτητας 0,3 - 0,8 βαθμών, με τιμή άνω των 3,60 ευρώ το κιλό.
 
Ελένη Μπουρμά

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis