Menu
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

Από Γιάννης Ντουνιαδάκης*...

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο…

Ο Θάνος Μικρούτσικος γενν...

Prev Next

Η ημέρα της γης

Η ημέρα της γης
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Όπως τα γλυκά νερά, τους ωκεανούς, τον αέρα, τα δάση, την βιοποικιλότητα του πλανήτη, έτσι και το έδαφος πλήττεται η ποιότητα του και γι’ αυτό παρατηρούμε υποβαθμισμένα εδάφη που οφείλονται στις αγροτικές καλλιέργειες, την υπερβολική και αλόγιστη χρήση αγροχημικών και στις γεωργικές δραστηριότητες.

Όμως χωρίς υγιή εδάφη δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε, ούτε να εξασφαλίσουμε ποσότητα και ποιότητα τροφής όπως αναφέρεται στους 17 στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας στην ενημερωτική καμπάνια του «Be the solution to soil pollution» μας προτρέπει να αλλάξουμε κάποιες από τις συνήθειες μας προκειμένου να συμβάλουμε καθοριστικά στην διασφάλιση της υγείας των εδαφών της γης.

Όπως είναι γνωστό «η αρχή της γεωπονίας είναι η γη και το έδαφος. Σήμερα η επιφάνεια της γης είναι το 1/3 και τα υπόλοιπα είναι θάλασσα. Το έδαφος είναι εκείνο που μας παρέχει ασφάλεια στην διαβίωση των ανθρώπων καθώς επίσης την μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης και τροφής.

Στο ισοζύγιο τροφής των ανθρώπων το 90% της πρωτεΐνης προέρχεται από την γη και μόνο το 10% από την θάλασσα.

Κάθε παραγωγική δραστηριότητα ξεκινά και αναπτύσσεται από τη γη και η βάση της παραγωγικότητας είναι η γεωργία και το έδαφος.

Κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι γεννιέται και πεθαίνει. Αυτό γεννιέται από πέτρωμα, βροχή, πίεση του ανέμου, της βροχής, από τον ήλιο και σιγά σιγά εναποτίθεται σε ένα σημείο ή όταν το νερό απορρέει σε μια πλαγιά και φέρει εδαφικά τεμάχια τότε γεννιέται το έδαφος.

Αντίθετα το έδαφος που καλλιεργείται για χιλιάδες χρόνια υποβαθμίζεται και γερνάει.

Για να σχηματισθεί ένα εκατοστό έδαφος απαιτούνται 1000 χρόνια.

Η εύφορη γη μαζί με το γλυκό νερό που εσωκλείει συνέβαλαν ούτως ώστε να αναπτυχθούν πολιτισμοί και να αναπτύσσονται ακόμα. Στην έρημο δεν αναπτύσσονται μεγάλε κοινωνίες και πολιτισμοί επειδή η διατροφή των ανθρώπων εξαρτάται από την παραγωγή προϊόντων του εδάφους.

Το έδαφος είναι ο ανώτερος φλοιός της γης και δεν έχει μεγάλο βάθος.

Οι φυσικές ιδιότητες του είναι το ότι έχει περατοτητα, έχει χρώμα και μπορεί να διηθεί το νερό. Επίσης έχει μια χημική σύσταση που έχει θρεπτικά στοιχεία για να παίρνουν τα φυτά και βιολογικές ιδιότητες λόγω του γεγονότος το έδαφος εσωκλείει μέσα τους τεράστιους πληθυσμούς μικροοργανισμούς.

Για να είναι ένα έδαφος υγιές θα πρέπει να στραγγίζει γρήγορα και να μη λιμνοκρατεί νερό από την βροχή. Επίσης να θερμαίνεται εύκολα ύστερα από κρύο. Το έδαφος θεωρείται υγιές όταν έχει καλή δομή, καλή περατοτητα, και δεν περιέχει βαρεά μέταλλα και αγροχημικά και παράγει ικανοποιητικά στις καλλιέργειες.

Το έδαφος είναι υγιές όταν ύστερα από βροχή έχει γήινη μυρωδιά και τούτο οφείλεται στους ωφέλιμους μύκητες που έχει το έδαφος. Ένα υγιές έδαφος έχει 98% ωφέλιμους μικροοργανισμούς και 2% παθογόνους μικροοργανισμούς. Το έδαφος μαζί με την θάλασσα είναι τα πιο ισχυρά οικοσυστήματα που επηρεάζουν τη ζωή ολόκληρου του πλανήτη όχι μόνο των ανθρώπων.

Ένα υγιές έδαφος έχει την ικανότητα να αποδίνει μικρές δόσεις αγροχημικών επειδή λειτουργά σαν βιοφιλτρο.

Τα αγροχημικά υποβαθμίζουν κάθετα τις βιολογικές ιδιότητες του εδάφους δηλαδή κόβουν κάθε αλυσίδα για την θρέψη των φυτών καθώς επίσης υποβαθμίζουν και τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους γιατί στο να υπάρχει καλό πορώδες έδαφος συμβάλλουν συχνά και οι μικροοργανισμοί.

Τα αγροχημικά κτυπώντας τους μικροοργανισμούς και τις βιολογικές τους ιδιότητες του εδάφους σπάνε την όλη αλυσίδα των ιδιοτήτων του εδάφους της παραγωγικής ικανότητας και της δομής του και ξεκινά έτσι λίγο λίγο η διαδικασία της ερημοποίησης της γης.

Για να επαναφέρει ένα χωράφι τις βιολογικές του ιδιότητες απαιτούνται τρία χρόνια και αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση κομποστ κοπριάς καλλιέργεια ψυχανθών ούτως ώστε να αναπτυχθούν ωφέλιμοι μικροοργανισμοί στο έδαφός του.

Για να σταματήσει η υποβάθμιση των εδαφών μας θα πρέπει να ακολουθούμε τις πιο κάτω οδηγίες:
α) Να προτιμούμε προϊόντα που οι συσκευασίες τους είναι ανακυκλώσιμες ή φιλικές προς το περιβάλλον.
β) Το 50% των οικιακών μας απορριμμάτων είναι οργανικά και όμως καταλήγουν στις χωματερές. Να κάνουμε κόμποστ με τα υπόλοιπα των τροφών για να βοηθούμε στη θρέψη των εδαφών μας.
γ) Τα καθαριστικά κα τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας καταλήγουν στο έδαφος. Να χρησιμοποιούμε οικολογικά προϊόντα για το σπίτι και προσωπικής υγιεινής. Το ίδιο ισχύει και για τους κήπους μας.
δ) Το 1/5 των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων το πετούμε. Γι’ αυτό επιβάλλεται η επαναχρησιμοποίησή τους.

Επιβάλλεται όπως αξιοποιήσουμε την βιοκαλλιέργεια προς όφελος της ανθρωπότητας.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top