Ο "Μπαντέκος", ο Σπούντνικ και η... Σερβέτ (Ρετρό ιστορίες)

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2018 21:41

1949: Ο καπετάν Μπαντέκος

και η Ευτυχία Σδρόλια

Ο εμφύλιος πόλεμος που είχε ξεκινήσει το 1946 στην Ελλάδα όδευε προς τη λήξη του

. Τα στρατοδικεία όμως συνεχιζόταν στη Λάρισα. Σε μια εφημερίδα του 1949 διαβάζουμε πως ενώπιων του Εκτάκτου Στρατοδικείου και συγκεκριμένα στο χώρο του Ιππικού (φαίνεται από την οδό Σαρίμβεη) καταδικάστηκαν δύο «αρχισυμμορίτες» όπως αποκαλούνται στο δημοσίευμα και αρκετοί «συμμορίτες» όπως αναφέρει.

Ο ένας εκ των ηγετικών στελεχών του ΔΣΕ ήταν ο Νίκος Μπάλαλας ή καπετάν Μπαντέκος και ο άλλος ο Β. Παπαδημητρίου ή «Βύρωνας». Δίπλα τους κι άλλοι και μεταξύ αυτών και μια νεαρή. Η Ευτυχία Σδρόλια σύντροφος του Μπαντέκου. Εκείνος από τα βουνά της Τσαριτσάνης, εκείνη από τα χωριά της Καρδίτσας. Τους ένωσαν ο έρωτας και οι ιδέες τους.

Διαβάζουμε στο δημοσίευμα της εποχής πως καταδικάστηκαν πολλάκις σε θάνατο.1949

Αναζητώντας την ιστορία τους, συναντήσαμε δημοσίευμα προ δεκαετίας του Τριαντάφυλλου Γεροζήση στην εφημερίδα Ριζοσπάστης. Σταχυολογήσαμε μερικά σημεία  

«Λίγο πριν απαγγελθούν οι ποινές και ενώ είχε απαγορευτεί στους συγγενείς των κατηγορουμένων να τους πλησιάσουν, να τους μιλήσουν ίσως για τελευταία φορά, ο πρόεδρος του Στρατοδικείου πρότεινε στην Ευτυχία να αποκηρύξει τον άνδρα της, τον Νίκο, ώστε να γλιτώσει, δεδομένου ότι ήταν έγκυος τριών μηνών».

Η Ευτυχία, σύμφωνα με το διήγημα, είπε «...με τον άνδρα μου, μαζί στη ζωή, μαζί στον αγώνα για την προκοπή του λαού, μαζί και στο θάνατο. Δε θα σας κάνω το χατίρι. Γνωρίζετε ότι τίποτα από όσα με κατηγορείτε δεν έχω κάνει και ότι οι μάρτυρες κατηγορίας λένε ψέματα. Στο χέρι σας είναι, εσείς θα αποφασίσετε και όχι εγώ, γιατί αν ζήσω με τον τρόπο που προτείνετε, τι θα λέγω στο παιδί μου για τον πατέρα του όταν μεγαλώσει;»

Η Ευτυχία και ο Νίκος έπεσαν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου…

1957: Ο Σπούντνικ στη Λάρισα1957

Τον Οκτώβριο του 1957 όλος ο κόσμος ενδιαφέρόταν για τον Σπούτνικ 1. Τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στην ιστορία που εκτοξεύτηκε από τη Σοβιετική Ένωση, αποτελώντας το πρώτο αποφασιστικό βήμα της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος. Έλα όμως τον είδαν και από τη Λάρισα. Έτσι τουλάχιστον αφηγήθηκαν το περιστατικό ένα ζευγάρι που κινούταν με ΙΧ από το Βόλο προς τη Λάρισα, στο ύψος της Μελίας. Τόνισαν μάλιστα πως μετά έφυγε προς την περιοχή των Φαρσάλων

1984: Η ΑΕΛ κερδίζει τη Σερβέτ1984

Η ΑΕΛ αγωνιζόταν για τη φάση των 16 του κυπέλλου Κυπελλούχων της Ευρώπης. Μια μέρα περίπου σαν και τη σημερινή αντιμετώπιζε την Ελβετική Σερβέτ στο κατάμεστο Αλκαζάρ. Οι φιλοξενούμενοι μόλις στο 12’ ανοίγουν το σκορ. Η ΑΕΛ ισοφαρίζει με τον Άνταμτσικ και προηγείται με τον Κμιέτσικ. Αξέχαστοι πολωνοί!

Ο εκφωνητής του ελβετικού ραδιοφώνου, όπως γράφει ο Αντώνης Τζιτζέλης για την «Ε», χαρακτηρίζει την ΑΕΛ «διαβολική ομάδα». Και η ΑΕΛ στον επαναληπτικό επιβεβαιώνει τον τίτλο εκείνο.

Ο Γιάννης Βαλαώρας έχοντας σηκωμένη τη δεξιά του γροθιά και φορώντας μια ολόλευκη μακρυμάνικη φανέλα, πανηγυρίζει το 0-1. Έστειλε την ομάδα στους 8 της Ευρώπης.

Επιμέλεια Κώστας Γκιάστας

email kg@eleftheria.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass