Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κίνδυνος για φαινόμενο «μπουκαλιού» στον κόμβο της Εγνατίας με την Ιονία οδό

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
20 Ιουλίου 2017 / 09:58

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Καταστάσεις ανάλογες με εκείνες που δημιουργήθηκαν λόγω της εσπευσμένης παράδοσης του τμήματος της Ιόνιας Οδού στην Κλόκοβα, ενδέχεται να ζήσουν οι οδηγοί με την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος που θα συνδέσει την Ιόνια με την Εγνατία.

Με τη διαφορά, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα θα έχει μόνιμα και όχι πρόσκαιρα χαρακτηριστικά, καθώς το σύνολο των οχημάτων που κινούνται στην Ιόνια Οδό, θα καταλήγει στην έξοδο της Εγνατίας, στον κόμβο της Κοσμηράς, ενώ το πρόβλημα θα μεταφέρεται και στον κόμβο της Πεδινής.
Προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του «μπουκαλιού», στα τέλη Απριλίου, με πρωτοβουλία της περιφέρειας Ηπείρου είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε η διοχέτευση της κίνησης προς Γιάννενα, Κακαβιά, Ζαγόρι και Κόνιτσα, να γίνεται μέσω του κόμβου Αβγού προς τη σημερινή Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Αθηνών, και στον κόμβο Κοσμηράς να καταλήγουν μόνο τα οχήματα που κινούνται είτε προς Ηγουμενίτσα, είτε προς Μέτσοβο- Βόρεια Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, υπήρχε η εκτίμηση πως θα υπήρχε ένας διαμοιρασμός της κυκλοφορίας, χωρίς να σημαίνει πως λύνονται τα προβλήματα, καθώς πολλοί εκτιμάται πως δε θα εξέρχονται από την Ιόνια στο Αβγό, για να κινηθούν στη συνέχεια σε έναν οδικό άξονα ιδιαίτερα επικίνδυνο, με αρκετά καταγεγραμμένα τροχαία δυστυχήματα.
Όλα αυτά, όμως, αν και συμφωνήθηκαν, δε φαίνεται να εφαρμόζονται, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη. «Δυστυχώς, ενώ όλοι συμφώνησαν, είδαμε στην προετοιμασία που γίνεται στον κόμβο του Αβγού, αντί να έχουν τοποθετήσει πινακίδα για υποχρεωτική πορεία προς Γιάννενα και Αλβανία, να υπάρχει πινακίδα για Επισκοπικό και Αβγό. Το έμφραγμα που θα γίνει όταν δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος, στον κόμβο της Κοσμηράς θα είναι τέτοιο που θα κάνει μέρες να συνέλθει ο κόσμος», τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις, κάνοντας γνωστό πως αμέσως ήρθε σε επαφή με τον υπεύθυνο των Έργων Παραχώρησης, ενημέρωσεκαι τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών και περιμένει να λυθεί το θέμα.
Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να υπάρξει μία μόνιμη λύση, καθώς και από την πλευρά της περιφέρειας αναγνωρίζεται πως το by pass μέσω της παλιάς Εθνικής Οδού είναι μια λύση ανάγκης.
«Για μόνιμη λύση, πρέπει ο δρόμος παραχώρησης να περάσει τα όρια της Ελεούσας και να συνεχίσει προς Κακαβιά που θα αποσυμφορήσει την κίνηση από όσους κινούνται προς την Αλβανία και προς το Βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου», τόνισε ο κ. Καρχιμάνης, εκφράζοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως σύντομα θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις για τη συνέχιση της Ιόνιας Οδού έως την Κακαβιά.
Μία δεύτερη λύση είναι η αναβάθμιση του κόμβου εισόδου στην Εγνατία, με την περιφέρεια να κινείται στην κατεύθυνση να δώσει η ίδια λύση, καθώς οι εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού δεν αφήνουν περιθώρια να υπάρξει άμεσα κάποια δρομολόγηση έργου. «Εμείς, ως περιφέρεια Ηπείρου, μελετάμε να κατασκευάσουμε στον ήδη υπάρχοντα κόμβο δύο κυκλικούς κόμβους, που θα καταργήσουν τους φωτεινούς σηματοδότες. Δεν βλέπω το υπουργείο ότι θα ασχοληθεί σε αυτή τη φάση με νέους κόμβους», ανέφερε. 
Ήδη υπάρχει μια προμελέτη και χθες ο κ. Καχριμάνης παρουσίασε και τα σχέδια. Το έργο αναμένεται να κοστίσει πάνω από 1 εκ. ευρώ, μαζί με κάποιες απαλλοτριώσεις που θα απαιτηθούν, και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της περιφέρειας. Μελλοντικά, μπορεί να εξεταστεί και η σύνδεση της λεωφόρου Νιάρχου στο συγκεκριμένο σημείο.