Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ώρα μηδέν» για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
10 Αυγούστου 2017 / 11:04

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Τον κίνδυνο να ακυρωθεί πλήρως η προσπάθεια που έκαναν και απέδωσε, τόσο με την περίπτωση του τουριστικού πρακτορείου Apollo, όσο και με άλλες εταιρίες και τουριστικούς πράκτορες, αντιμετωπίζουν οι τοπικοί φορείς, λόγω του δυσεπίλυτου, αν όχι ανεπίλυτου, προβλήματος ανεφοδιασμού του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα της Apollo για τη νέα χρόνια, που, όπως έχει προγραμματίσει, περιλαμβάνει επιπλέον πτήσεις που θα μεταφέρουν επιβάτες με προορισμό την πόλη των Ιωαννίνων και τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή, όπως και η περαιτέρω προώθηση του προορισμού που είχε αναλάβει, προετοιμάζοντας την επίσκεψη των υπευθύνων τουριστικών πρακτορείων από τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. 
«Αν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν υπάρξει λύση με τα καύσιμα, ολόκληρο το πρόγραμμα θα ακυρωθεί», σύμφωνα με τα στελέχη του ταξιδιωτικού πρακτορείου από την Σκανδιναβία, που συναντήθηκαν χθες με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Νίκο Γκόλα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και την ΥΠΑ στα τέλη του μήνα.
Είναι σαφές πως αν το θέμα δε λυθεί άμεσα, πριν την ολοκλήρωση του προγραμματισμού για τη νέα σεζόν, καμία εταιρία δε θα «ρισκάρει» κόπο και χρήματα, προκειμένου να έρθει στα Γιάννενα. 
Πολύ δε περισσότερο, όταν η εταιρία γίνεται αποδέκτης και «πληρώνει», χωρίς να είναι δική της ευθύνη, τα αρνητικά σχόλια που λαμβάνει από το επιβατικό κοινό λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που απαιτείται προκειμένου να γίνει ανεφοδιασμός στο Άκτιο πριν το αεροσκάφος επιστρέψει στην Κοπεγχάγη, πέρα από το επιπλέον κόστος που έχει γι’ αυτή ο ανεφοδιασμός σε άλλο αεροδρόμιο.
Την ίδια ώρα βέβαια, διατυπώνεται η «παράλογη», όπως χαρακτηρίζουν πολλοί, απαίτηση της πολιτείας, στο πλαίσιο εκπόνησης ενός πλάνου για το αεροδρόμιο, να ενισχύσουν οι τοπικοί φορείς τις συμφωνίες με φορείς του τουρισμού και αεροπορικές εταιρίες, για να προχωρήσει και η επίλυση των καυσίμων.
Απάντηση στο πως θα προχωρήσουν σε συμφωνίες όταν δεν γνωρίζουν αν σε αυτό θα μπορεί να ανεφοδιαστεί ένα αεροπλάνο, δε δίνεται από την πολιτεία, και μετά τις αρνητικές απαντήσεις που έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών από τις εταιρίες καυσίμων, η κατάσταση δυσκολεύει όλο και περισσότερο.
Σε αυτό δε βοήθησε ούτε η στάση των κυβερνητικών βουλευτών, που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο υπουργείο και εξέδωσαν ανακοίνωση, χωρίς να απαντούν στα ερωτήματα των τοπικών αρχών και εμπλεκόμενων στον τουρισμό για το τι μέλλει γενέσθαι. Ως αποτέλεσμα, η σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο με πρωτοβουλία του δημάρχου Θ. Μπέγκα και με την παρουσία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνης, δημάρχων και μελών της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων, έχει στόχο την πλήρη ενημέρωση για το θέμα.
Ακόμη και αν δεν παραβρεθούν οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν κληθεί, στη σύσκεψη θα επιχειρηθεί ένας συντονισμός, ενόψει της ευρείας σύσκεψης στην Αθήνα για το θέμα του αεροδρομίου.
 
ΖΗΤΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΠΙΕΣΗ
Από την πλευρά των τοπικών φορέων, της αυτοδιοίκησης αλλά και των ξενοδόχων, αναγνωρίζονται τα σημαντικά βήματα που έγιναν τελευταία για το αεροδρόμιο και έχουν να κάνουν τόσο με τα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου, όσο και με την εξέλιξη των έργων.
Ωστόσο, στο θέμα των καυσίμων, που αποτελεί και καθοριστικό για την όποια προοπτική ανάπτυξης του αεροδρομίου, θεωρούν ότι η πολιτεία μπορεί να ασκήσει εντονότερη πίεση στις εταιρίες καυσίμων, πολύ δε περισσότερο τις κρατικές εξ αυτών.
Εξάλλου, όπως επισημαίνουν στον «Η. Α.», δεν κατανοούν γιατί είναι ασύμφορη η μεταφορά των καυσίμων, τη στιγμή που μόνο από την πτήση της Apollo το αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα «κατανάλωνε» μια σημαντική ποσότητα καυσίμων, περί τους 180 τόνους ανά πτήση, που θα απέφερε -σε όποια εταιρία αναλάμβανε τη διάθεση- κέρδος.
Πόσο μάλλον, αν οι πτήσεις αυτές αυξηθούν όπως ήδη υπάρχει στον προγραμματισμό της Apollo, αλλά και της αεροπορικής εταιρείας Astra Airlines που έχει ανοιχτά απευθυνθεί προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον να το εντάξει στο χειμερινό πρόγραμμα πτήσεων.
Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για ένα κρατικό αεροδρόμιο, για το οποίο έχουν δαπανηθεί και δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ σε έργα εκσυγχρονισμού και την ίδια ώρα «αποκλείεται» από τον ανεφοδιασμό με καύσιμα!
 
ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ
Σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος, την πεποίθηση ότι κάθε άλλο παρά ασύμφορη είναι η διάθεση καυσίμων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, επιβεβαιώνει και η Ένωση Ιδιοκτητών Αεροσκαφών και Πιλότων (Aircraft Owners and Pilots Assocciation), που ανοίγει ένα νέο πεδίο, αυτό της διάθεσης καυσίμων για ελαφρά αεροσκάφη. Πρόκειται σαφώς για ένα διαφορετικό αντικείμενο και δεν είναι γνωστό αν αφορά τις ίδιες εταιρίες καυσίμων, αλλά το βέβαιο είναι πώς αν υπάρξουν οι υποδομές για δεξαμενές καυσίμων –που μάλιστα η περιφέρεια και ο δήμος έχουν εκφράσει την πρόθεση να στηρίξουν οικονομικά- ,το οικονομικό όφελος μεγαλώνει, όπως και οι προοπτικής προσέλκυσης επισκεπτών.
Σε επιστολή της προς την Ένωση Ξενοδόχων η AOPA Ελλάς, θεωρεί ότι το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων θα μπορούσε να γίνει η πύλη εισόδου για όλη την Ελλάδα, στον τουρισμό με ελαφρά αεροπλάνα, δηλ. στο «φιλέτο», όπως επισημαίνει, του ευρωπαϊκού τουρισμού.
«Για τον σκοπό αυτό δεν χρειάζεται ούτε ILS ούτε Radar. Το μόνο πράγμα που λείπει από το αεροδρόμιο για το σκοπό αυτό είναι η δυνατότητα ανεφοδιασμού. Φανταστείτε στην Εθνική οδό Αθήνα-Θεσσαλονίκη να μη υπήρχε κανένας σταθμός βενζίνης στο ενδιάμεσο. Αυτή ακριβώς η κατάσταση υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, στον τουρισμό με ελαφρά αεροπλάνα. Και θα μπορούσε να λυθεί αν δοθεί η δυνατότητα ανεφοδιασμού στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων», επισημαίνεται στην επιστολή.
Όπως κάνει γνωστό η διοίκησης της AOPA, Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν σήμερα 40.000 ελαφρά αεροπλάνα, που τα πετούν περίπου 200.000 πτυχιούχοι χειριστές με τους φίλους και τις οικογένειες τους. Ανάμεσα σ αυτούς υπάρχουν πολλοί που θέλουν να έρθουν με τα αεροπλάνα τους και να πετάξουν στην Ελλάδα.
Όμως, η ανάληψη του αεροδρομίου της Κέρκυρας από την Fraport δημιουργεί νέες συνθήκες για τον τουρισμό με ελαφρά αεροπλάνα στην Ελλάδα, καθώς «τα τέλη που πληρώνουν οι πιλότοι στα αεροδρόμια της Fraport είναι τα υψηλοτέρα σε ολη την Ευρώπη για αντίστοιχης κυκλοφορίας αεροδρόμια», όπως τονίζουν. 
Έτσι, η ΑΟΡΑ Ελλάς πιστεύει ότι τόσο ο ελληνικός τουρισμός, όσο και η πόλη των Ιωαννίνων θα έχουν σημαντικό όφελος από την εγκατάσταση δυνατότητας ανεφοδιασμού για ελαφρά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.
Η ΑΟΡΑ Ελλάς είναι ο μεγαλύτερος αεροπορικός οργανισμός για ελαφρά αεροπλάνα στην Ελλάδα. Μέλη της είναι 840 πιλότοι και 26 αεροπορικοί οργανισμοί. Είναι ενεργό μέλος της ΑΟΡΑ Ευρώπης που σκοπό έχει να διευκολύνει τις πτήσεις ελαφρών αεροπλάνων.