Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέθανε από αιμορραγία κοντά στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, περιμένοντας ασθενοφόρο!

ΕΚΑΒ
05 Δεκεμβρίου 2018 / 09:00
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο φόβος ότι οι κραυγαλέες ελλείψεις του ΕΚΑΒ Κέρκυρας, θα οδηγούσαν σε απώλεια ζωής

επαληθεύτηκε, με θύμα έναν 79χρονο Κερκυραίο. Ο 79χρονος έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και έκανε αιμοκάθαρση. Του είχαν τοποθετήσει "φίστουλα", δηλαδή μια βαλβίδα που επικοινωνεί με την κεντρική αρτηρία και διευκολύνει την πρόσβαση στις φλέβες.
Το απόγευμα της Τρίτης, ο 79χρονος βρισκόταν με την οικογένειά του σε εστιατόριο στο Μαντούκι. Για άγνωστο λόγο, έσπασε η φίστουλα και έγινε άμεσα κλήση στο ΕΚΑΒ. Τα δύο ασθενοφόρα της βάρδιας του ΕΚΑΒ, βρίσκονταν σε περιστατικό στον Άγιο Ματθαίο στη νότια Κέρκυρα και σε περιστατικό ανακοπής στις Αλυκές Ποταμού, στο οποίο μάλιστα χρειάστηκε να γίνει ΚΑΡΠΑ. Το δε ασθενοφόρο του Νοσοκομείου βρισκόταν ακόμα πιο μακριά, στο Σιδάρι, σχεδόν 40 χλμ από το σημείο που βρισκόταν ο ασθενής
Τελικά, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφθασε μετά από 40 περίπου λεπτά, ωστόσο ο άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή από ακατάσχετη αιμορραγία, σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών από το Νοσοκομείο!

Μιλώντας στο enimerosi.com για το τραγικό περιστατικό, ο διοικητής του Νοσοκομείου Φοίβος Κακαβίτσας είπε: «Τα προβλήματα του ΕΚΑΒ Κέρκυρας είναι γνωστά, η διοίκηση του Νοσοκομείου και όλος ο ιατρικός κόσμος της Κέρκυρας διαμαρτύρονται για τη υποστελέχωση και οι προσλήψεις που έχουν γίνει την τελευταία διετία δεν επαρκούν.Γι΄αυτό το λόγο άλλωστε και η διοίκηση του νοσοκομείου είχε συναντηθεί πριν από δύο βδομάδες στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ Κ. Μυλωνά, με αφορμή άλλο περιστατικό διακομιδής στα Γιάννενα, το οποίο περίμενε 45΄ για το το ΕΚΑΒ των Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα. Τότε κάναμε αναφορά στην Εισαγγελία και ζητήσαμε να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση. Η λύση είναι μία: στελέχωση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας».

«Δυστυχώς χάθηκε ένας άνθρωπος και μην νομίζετε ότι ήταν ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος» λέει ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας Σπύρος Πουλής. «Με την υποστελέχωση, το κακό όδικό δίκτυο και την παντελή έλλειψη γιατρών, μπορεί να υπάρξουν και άλλα περιστατικά. Εμείς βλέπουμε αυτούς τους κινδύνους και έχουμε ζητησει επανειλλημμένα τη δημιουργία Βόρειου και Νότιου Τομέα, τη δημιουργία Περιφέρειας Ιονίων Νήσων του ΕΚΑΒ με έδρα την Κέρκυρα, τη στελέχωση με γιατρούς και την μετεγκατάσταση στο κτήριο του Αστυνομικού Μεγάρου. Πρέπει να σταματήσει η αδιαφορία του Υπουργείου και η αντιμετώπισή μας ως "φτωχού συγγενή". Το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο έχουν εκδώσει ψηφίσματα για τα προβλήματα του ΕΚΑΒ  εμείς μόλις καθαρογραφούν θα τα στείλουμε και στον κ. Τσίπρα, να είναι ενήμερος και ο Πρωθυπουργός! Ας ελπίσουμε αυτός ο θάνατος να γίνει αφορμή για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα»
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.