Διεθνείς επαφές του Σαουδάραβα Βασιλιά για την υπόθεση Κασόγκι – Στις ΗΠΑ ο γιος του δημοσιογράφου

Ο μεγαλύτερος γιος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έφυγε από τη Σαουδική Αραβία, μαζί με την οικογένειά του, αφού ήρθη η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί, ανακοίνωσε  η οργάνωση Human Rights Watch.

Ο Σαλάχ Κασόγκι ταξίδεψε με προορισμό την Ουάσιγκτον  καθώς έχει διπλή υπηκοότητα (σαουδαραβική και αμερικανική) και έφυγε από τη χώρα του την Τετάρτη.

Για την έρευνα σχετικά με την υπόθεση, ενημερώθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τη διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η Χάσπελ  επέστρεψε από το ταξίδι της στην Τουρκία, όπου φέρεται να άκουσε την ηχητική καταγραφή του φόνου του δημοσιογράφου που πιστεύεται πως έχουν στη διάθεσή τους οι τουρκικές αρχές.

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ανακαλούνται οι βίζες που είχαν δοθεί σε τουλάχιστον 21 Σαουδάραβες που φέρονται να ενέχονται στον φόνο του Κασόγκι στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal την Πέμπτη, διατυπώνεται η άποψη ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φέρει σε τελευταία ανάλυση την ευθύνη για την επιχείρηση των σαουδαραβικών υπηρεσιών που είχε αποτέλεσμα τον φόνο του Κασόγκι . Άποψη στην οποία  φαίνεται ότι συγκλίνει και ο Αμερικανός πρόεδρος

Η σαουδαραβική εισαγγελία σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Πέμπτη χαρακτήρισε τη δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου προμελετημένη, αλλάζοντας άρδην για ακόμη μια φορά την επίσημη εκδοχή του Ριάντ για τα γεγονότα. Οι σαουδαραβικές αρχές διατείνονταν πως ο Κασόγκι πέθανε έπειτα από μια «συμπλοκή», πάντως «κατά λάθος».

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ενημέρωσε σχετικά με τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι αποφασισμένοι να τιμωρήσει τους υπευθύνους.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Σαλμάν είχε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία καταδίκασε “με τον εντονότερο τρόπο” τον φόνο του Κασόγκι. Ζήτησε επίσης μια “γρήγορη, διαφανή και αξιόπιστη εξήγηση” για τον θάνατό του δημοσιογράφου.

Στο μεταξύ  ο Γερμανός υπουργός οικονομία Πέτερ Αλτμάιερ  χαιρέτισε την πρόταση της Αυστρίας για μια κοινή ευρωπαϊκή θέση στις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να μην παραδίδει όπλα στην Σαουδική Αραβία προς το παρόν, δήλωσε στη συνέντευξη αυτή που παραχώρησε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία.

Η  υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ δήλωσε  σε γερμανική εφημερίδα πως ΕΕ πρέπει να σταματήσει την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να βοηθήσει επίσης στο να τερματιστεί “ο τρομερός πόλεμος στην Υεμένη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuterrs-DPA-Sputnik

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος