Προς κατάργηση το όριο των δυο προεδρικών θητειών στην Κίνα

Τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στην εξουσία ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ επ’ αόριστον δημιουργεί το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, καταθέτοντας πρόταση να καταργήθεί από το Σύνταγμα το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να υπηρετήσει μέχρι δύο προεδρικές θητείες.

Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα ο 64χρονος Σι θα πρέπει να φύγει από την εξουσία της χώρας μετά από τις δύο πεντάχρονες προεδρικές θητείες. Ο κινέζος πρόεδρος βρίσκεται στο τέλος της πρώτης προεδρικής του θητείας, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί κατά την ετήσια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Κίνας, που ξεκινά στις 5 Μαρτίου.

Τον Οκτώβριο, ο κινέζος πρόεδρος ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Σινχουά η πρόταση έγινε από την κεντρική επιτροπή του κόμματος, και καλύπτει και την θέση του αντιπροέδρου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, “Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος πρότεινε να αφαιρεθεί από το κείμενο του Συντάγματος η πρόταση που αναφέρει ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος μπορούν να υπηρετήσουν μόνο για δύο διαδοχικές θητείες”.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο προκειμένου να εφαρμοστεί. Αυτό δεν θα είναι δύσκολο καθώς το κοινοβούλιο απαρτίζεται από μέλη, επιλεγμένα ειδικά για την αφοσίωση που δείχνουν στο κόμμα.

Το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη φημολογία ότι ο Σι επιθυμεί να παραμείνει στην προεδρία και πέραν των δύο θητειών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος