Επιτυχία και μαζική συμμετοχή στο συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου (Αμιράς Βιάννου) το χρονικό διάστημα 14 – 16 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Επιτυχία και μαζική συμμετοχή στο συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές ΑποζημιώσειςΌπως αναφέρουν οι διοργανωτές: “Με την τελετή μνήμης που έλαβε χώρα στο Ηρώο Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου στον Αμιρά, παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νίκου Βούτση, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, βουλευτών, ευρωβουλευτών και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων (του συνταγματικού τόξου), καθώς και εκπροσώπων των αρχών και φορέων της Κρήτης, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16.9.2018 οι εργασίες του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και οι εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου.

Επιτυχία και μαζική συμμετοχή στο συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές ΑποζημιώσειςΗ αθρόα συμμετοχή του κόσμου, η παρουσία Αντιστασιακών και επιζώντων Ολοκαυτωμάτων απ’ όλη την Ελλάδα, ο μεγάλος αριθμός και το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποτελούν μερικά μόνο από τα συστατικά της αδιαμφισβήτητης επιτυχίας του Συνεδρίου.

Σχετικά με τα περιεχόμενα στα οποία θίχτηκαν στις εργασίες, επισημαίνεται πως: “Στο Συνέδριο αναδείχθηκαν σημαντικές πτυχές της πραγματικής ιστορίας των ελληνικών Ολοκαυτωμάτων, αναλύθηκαν οι κύριες ιστορικές, νομικές και πολιτικές διαστάσεις και προοπτικές του ζητήματος των γερμανικών οφειλών, εκφράσθηκε η ομόθυμη στήριξη του πολιτικού κόσμου της χώρας μας στον αγώνα του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και καταγράφηκε η αποφασιστικότητα των Ενώσεων Θυμάτων, των Αντιστασιακών Οργανώσεων, των Μαρτυρικών Δήμων και του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και την απόκρουση των μεθοδεύσεων της γερμανικής κυβέρνησης και του βαθέος γερμανικού κράτους που ως κύριους στόχους έχουν την παραχάραξη της Ιστορίας και την ψευδεπίγραφη «συμφιλίωση» χωρίς Δικαιοσύνη και Αποζημίωση.

Αγωνιστικό μήνυμα απέστειλε στο Συνέδριο ο Μανώλης Γλέζος.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η ισχυρή συμμετοχή δημοκρατών και συλλογικοτήτων από τη Γερμανία, που στηρίζουν ενεργά τον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση”.

Επιτυχία και μαζική συμμετοχή στο συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές ΑποζημιώσειςΤέλος, οι διοργανωτές τονίζουν: “Σημειώνουμε τη μαχητική παρουσία του ιστορικού και κυνηγού των επιζώντων ναζί εγκληματιών πολέμου Dr. Stephan Stracke της ομάδας «AK Angreifbare Traditionspflege» από το Βούπερταλ, την παρουσία εκπροσώπων της πρωτοβουλίας «Germany must pay!» από το Βερολίνο, καθώς και τα θερμά μηνύματα υποστήριξης της ομάδας «AK Distomo» από το Αμβούργο και του Dr. Ulrich Schneider, Γ.Γ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών και Αντιφασιστών (FIR).

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά την τελετή μνήμης μέλη της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανήρτησαν πανώ με τίτλο «Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση – Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» και φώναξαν συνθήματα υπέρ της σθεναρής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και υπέρ της ματαίωσης της συνόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο, που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2018″.

Επιτυχία και μαζική συμμετοχή στο συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Ακολουθούν τα δύο ψηφίσματα του Συνεδρίου

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 3ΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
(ΑΜΙΡΑΣ ΒΙΑΝΝΟΥ, 14-16.9.2018)

Οι σύνεδροι του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις ΟΜΟΦΩΝΑ:
Χαιρετίζουμε τη διευρυνόμενη υποστήριξη του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών που εξελίχθηκε σε παλλαϊκό αίτημα των Ελλήνων. Τονίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη συνεπή υποστήριξη στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση όλο και περισσότερων Γερμανών δημοκρατών και συλλογικοτήτων καθώς και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR).

Επισημαίνουμε τον κίνδυνο από ενέργειες ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» και να υπονομευτεί από μηχανισμούς εξαγοράς του γερμανικού κράτους, που απευθύνονται ιδίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη νεολαία και διάφορες κοινωνικές οργανώσεις και έχουν ως κύριους στόχους την απονεύρωση του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και την παραχάραξη της ιστορίας. Στο πλαίσιο αυτό αξιώνουμε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χερσονήσου τη ματαίωση της συνόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο. Αξιώνουμε επίσης την κατάργηση των γερμανικών νεοαποικιοκρατικών «θεσμών» και πρωτοβουλιών, όπως η «Ελληνογερμανική Συνέλευση», το «Ελληνογερμανικό Ταμείο», το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» κ.α. Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να στηρίξει, ηθικά και υλικά, τη δράση των Ενώσεων Θυμάτων, των Αντιστασιακών οργανώσεων και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Διακηρύσσουμε την ανάγκη να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί το έργο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, πριν την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των θυμάτων της Κατοχής καθώς και όλες τις επίσημες επεξεργασίες του ελληνικού κράτους (έκθεση Κωνσταντίνου Δοξιάδη κ.α.).
Επισημαίνουμε τη σημασία σύναψης Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και ΟΔΓ και αξιώνουμε την επαναλειτουργία του γραφείου Δίωξης Εγκλημάτων Πολέμου (το οποίο έκλεισε σκανδαλωδώς το 1959) με ενισχυμένη, μάλιστα, εντολή.

Αξιώνουμε την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από την ελληνική κυβέρνηση για την επίσημη έγερση του ζητήματος των γερμανικών οφειλών έναντι της κυβέρνησης της ΟΔΓ. Πιο συγκεκριμένα, επιβάλλεται η επίδοση νέας ρηματικής διακοίνωσης προς τη γερμανική κυβέρνηση, σε συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου στις 14.11.1995.

Αξιώνουμε, επίσης, την παροχή αδείας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας ώστε να καταστεί, επιτέλους, δυνατή η εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, του Αιγίου και του Ρεθύμνου. Προτείνουμε, τέλος, την τροποποίηση του άρθρου 28 του Συντάγματος με τη συμπλήρωση της πρώτης παραγράφου στο τέλος αυτής με τη φράση: «Αποκλείονται οι γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με την θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Χαιρετίζουμε, τέλος, τη στρατηγική συνεργασία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς αυξημένου κύρους όπως οι Δικηγορικοί και Ιατρικοί Σύλλογοι, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα Οικονομικά, Τεχνικά Επιμελητήρια κ.α. Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να πλαισιώσουν τις Αντιστασιακές Οργανώσεις, τις Ενώσεις Θυμάτων και το Εθνικό Συμβούλιο στον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, Δικαιοσύνη κι Επανόρθωση!

Κλείνοντας, αντί άλλου πρόσθετου επιχειρήματος, υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις δύο Γερμανών για την Αντίσταση και τη Θυσία της Ελλάδας:
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών του Γ’ Ράιχ Walter Funk (1944), «Η Ελλάδα δέχτηκε τις συνέπειες του πολέμου, όπως ίσως καμία άλλη χώρα της Ευρώπης!». Ενώ, σύμφωνα με τον Γ.Γ. της FIR Dr. Ulrich Schneider (Σεπτέμβρης 2018): «Αλλά δεν είναι μόνο τα χρήματα. “Δικαιοσύνη και Αποζημίωση” σημαίνει επίσης να αναγνωρίσουμε την ελληνική αντίσταση ως ένα σημαντικό μέρος του απελευθερωτικού κινήματος της Ευρώπης ενάντια στη φασιστική κατοχή. O ΕΛΑΣ και όλα τα τμήματα της ελληνικής αντίστασης αποτελούν ένα πολύτιμο μέρος του Αντιχιτλερικού Συνασπισμού. Και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτή την κληρονομιά που αφορά την ιστορία της ηπείρου μας.».

Επιτυχία και μαζική συμμετοχή στο συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές ΑποζημιώσειςΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ.

Η Γενική Συνέλευση του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και ιδιαιτέρως οι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στις εργασίες του

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου να ακυρώσουν την σύνοδο της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που προγραμματίζεται για τις αρχές Νοέμβρη στην Κρήτη.

ΖΗΤΑΜΕ

Από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να μην προσχωρήσουν σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που συμψηφίζουν, υπονομεύουν και προσβάλλουν την ιστορική μνήμη.

Βιάννος 14/9/2018

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

Σχετικές ειδήσεις:

Σε εξέλιξη το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

To αναλυτικό πρόγραμμα στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Ούλριχ Σνάιντερ: Υπεύθυνος ο γερμανικός φασισμός για τα κατοχικά εγκλήματα στην Ελλάδα

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Γερμανικές αποζημιώσεις: Τα ναζιστικά εγκλήματα δεν παραγράφονται-Βούτσης: Στη Βουλή εντός 2018 το πόρισμα (video)

Mία σημαντική ευκαιρία για ιστορική δικαίωση μίας άγνωστης πτυχής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος