ΛΑΡΚΟ: Προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων

Σύσκεψη για τα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκε στις 21/2 στη Λάρυμνα. Οι δραστηριότητες των εργαζομένων συνεχίζονται με στόχο την εξασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης.

ΛΑΡΚΟ: Προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτωνΣε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λοκρών αναφέρει: “Συμμετέχοντας στη σύσκεψη για τα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ, την Πέμπτη 21/2/2019, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος ανέφερε στην ομιλία του ότι στις δύσκολες μέρες της επιχείρησης και των εργαζομένων βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους.
Ανέφερε τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. Λοκρών που μετά από εισήγηση του ελήφθησαν για τους αγώνες που χρειάζονται.

Στη συνέχεια τόνισε: «Η βιωσιμότητα της εταιρείας, το μεροκάματο των εργαζομένων αλλά και η οικονομία των επιχειρήσεων της περιοχής μας που εξαρτώνται από τη ΛΑΡΚΟ είναι αδιαπραγμάτευτες. Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων δεν μπορούν να έχουν θύματα τους εργαζόμενους. Απαιτούμε να συνεχιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΛΑΡΚΟ και να βρεθούν λύσεις με μακροπρόθεσμη στόχευση και βιωσιμότητα. Δηλώνουμε ότι θα συμπαρασταθούμε σε όλες τις ενέργειες των σωματείων των εργαζομένων με ουσιαστική συμμετοχή και θα πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες σε συνεργασία μαζί τους για την επίλυση των δίκαιων, λογικών και ώριμων αιτημάτων τους».

ΛΑΡΚΟ: Προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτωνΟ τέως Υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων ΛΑΡΚΟ, την Πέμπτη 21-02-2019, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ – (Σύμβαση της ΔΕΗ – Κρατικές Ενισχύσεις)», έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:
«Αν και ο πολιτικός χώρος που ανήκω δεν έχει καμία ευθύνη για την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ, προτείνω να δούμε τα πράγματα με βάση τα δεδομένα που έχουμε.

Πρώτο δεδομένο η βούληση της Κυβέρνησης, όπως την έχει εκφράσει τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης με πλήρη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων.

Για να συμβεί αυτό πρέπει τα υπόλοιπα δεδομένα να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες κινήσεις, αποφάσεις και πράξεις. Να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα που άπτονται των ανακτήσεων που η ΛΑΡΚΟ είναι υποχρεωμένη να κάνει μετά τη καταδικαστική απόφαση των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων,  των λοιπών πιστωτών που έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες σε προσημειώσεις παγίων και των σχέσεων ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ.

Η καταδίκη της χώρας μας για κρατικές ενισχύσεις αφορούν συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις από τις Τράπεζες, πρώην Αγροτική και Εθνική και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, τα χρόνια 2008,2010, και 2011 και οριστικοποιήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα το 2014, παραμονές εκλογών, της τότε συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να πείσει την Ε. Επιτροπή με το γνωστό πλάνο τριχοτόμησης του Σταϊκούρα.

Η καταδικαστική αυτή απόφαση είναι σοβαρή, δεν είναι καταστροφική. Θα ξεκινήσουμε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπονώντας ένα νέο σχέδιο υπηρέτησης της απόφασης προς την κατεύθυνση απομείωσης των ανακτήσεων.

Ανάλογο πρόβλημα βρήκα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν με δικαστική απόφαση κληθήκαμε να ανακτήσουμε, για ρυθμίσεις συνεταιριστικών δανείων της δεκαετίας του 1990, 460 εκατ. ευρώ. Αντιμετωπίστηκε επί θητείας μου με συνεχείς διαπραγματεύσεις, φτάνοντάς το στα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να πληρώσουμε μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

Με την κατάθεση και έγκριση του συγκεκριμένου σχεδίου αποτελεί μονόδρομο για τους πιστωτές η εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας για νομικές διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών των παγίων. Εξάλλου μπορεί να υπάρξει και δικαστική προστασία.

Για τις σχέσεις ΛΑΡΚΟ – ΔΕΗ, η υπογραφή μιας αμοιβαία αποδεκτής σύμβασης δεν μπορεί να περνά μέσα από αγχώδεις διαδικασίες και ολιγοήμερες παρατάσεις, πόσο μάλλον όταν το νικέλιο είναι ένα προϊόν με μεγάλες διακυμάνσεις σε αξίες και χρόνους.

Πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη διαμεσολάβηση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Πάνω από όλα όμως εσείς να μείνετε ενωμένοι κι εμείς από τη μεριά μας θα είμαστε δίπλα σας. Περάσαμε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις και σταθήκαμε όρθιοι. Βγάλαμε τη χώρα από την κρίση. Θα τη φέρουμε σιγά –σιγά στη κανονικότητα. Και η δική σας κανονικότητα είναι συνδεδεμένη με τη διασφάλιση της εργασίας σας».

Φωτο: Δήμος Λοκρών

Σχετικές ειδήσεις:

Hμερίδα με θέμα τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ στις 21/2 και 24ωρη απεργία

ΛΑΡΚΟ: Aνησυχία στους εργαζόμενους για το μέλλον της επιχείρησης

ΛΑΡΚO: Σε απεργία προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι

Συνάντηση διοικήσεων ΔΕΗ & ΛΑΡΚΟ στις 7 Ιανουαρίου

ΔΕΗ: Εφοδιασμός της ΛΑΡΚΟ με ηλεκτρική ενέργεια έως τις 11/1

Α. Κορέτζελος στο ert.gr: Κλείστηκε τριμερής συνάντηση για τη ΛΑΡΚΟ

Στη Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ την Τετάρτη 25 Απριλίου

ΛΑΡΚΟ: Προετοιμασίες για την κάθοδο στην Αθήνα

ΛΑΡΚΟ: Απεργία στις 25 Απριλίου και συγκέντρωση στην Αθήνα

Σύσκεψη με θέμα τη ΛΑΡΚΟ οργανώνει ο Δήμος Λοκρών

ΛΑΡΚΟ: Προετοιμάζουν απεργία και κάθοδο στην Αθήνα οι εργαζόμενοι

ΛΑΡΚΟ: Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι την Tετάρτη 28 Μαρτίου

ΛΑΡΚΟ: Έκτακτη συνέλευση των εργαζομένων για τα προβλήματα στην εταιρία

24ωρη απεργία στη ΛΑΡΚΟ στις 27 Ιουλίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος