ΕΡΤ1 – «Ιστορικοί Περίπατοι»

Ανήμερα της επετείου της κορυφαίας αντιστασιακής πράξης κατά των Γερμανών, της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου (25 Νοεμβρίου 1942) από άνδρες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ σε συνεργασία με Βρετανούς αξιωματικούς, οι «Ιστορικοί Περίπατοι» με τον Πιέρρο Τζανετάκο αναδεικνύουν το ξεχωριστό κεφάλαιο της Κατοχής και της Αντίστασης στην Κρήτη, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 17:00 στην ΕΡΤ1. 

Ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και ειδικός στα θέματα της Αντίστασης, Βαγγέλης Τζούκας, μας ξεναγεί στα τοπόσημα της μεγαλονήσου, εκεί όπου ορθώθηκε ένα από τα πρώτα οργανωμένα, αλλά και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αντιστασιακά κινήματα ενόπλων ανταρτών στην Ευρώπη. Σε συνέχεια της Μάχης της Κρήτης και παρά τα αιματηρά και βάρβαρα αντίποινα των Γερμανών, οι τοπικοί οπλαρχηγοί που αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα στις κατοχικές δυνάμεις, ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του Γ΄ Ράιχ. Με την ενίσχυση και την εποπτεία των Βρετανών, οι οποίοι όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κινούνταν σκεπτόμενοι και την «επόμενη μέρα», οι διάσπαρτες αντιστασιακές ομάδες στη μεγαλόνησο συνενώθηκαν κάτω από την «ομπρέλα» της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης και επικεντρώθηκαν σε αντιστασιακές πράξεις, όπως ήταν η δημιουργία ενός ευρέως δικτύου αντικατασκοπίας, οι εκτελέσεις ναζί και συνεργατών τους, οι δολιοφθορές σε γερμανικά αεροσκάφη κ.λπ. Κορυφαία στιγμή της κρητικής Αντίστασης ήταν η περίφημη απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, μια παράτολμη κίνηση διά της οποίας αποδείχθηκε ότι η γερμανική μηχανή στην Κρήτη δεν ήταν ανίκητη.

ΕΡΤ1 – «Ιστορικοί Περίπατοι»

Στον αντιστασιακό αγώνα της Κρήτης έδρασε και ο ΕΛΑΣ, σε εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο και με χαμηλότερες προσδοκίες σε σχέση με όσα συνέβησαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς πιεζόταν εξ αρχής τόσο από τους Βρετανούς όσο και από τους τοπικούς οπλαρχηγούς προς μια κατεύθυνση γεφύρωσης των προπολεμικών διαφορών με την εξόριστη κυβέρνηση και τον βασιλιά Γεώργιο.

ΕΡΤ1 – «Ιστορικοί Περίπατοι»

Η εκπομπή ταξιδεύει στους μαρτυρικούς τόπους της Βιάννου και των Ανωγείων, στην Κνωσό και τη βίλα Αριάδνη όπου διέμενε ο Κράιπε, στις Αρχάνες και στο σημείο απ’ όπου απήχθη ο στρατηγός, στους Άνω Ασίτες, καθώς και στην πόλη του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στον εμβληματικό τάφο του Νίκου Καζαντζάκη.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.

ΕΡΤ1 – «Ιστορικοί Περίπατοι»

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» είναι μια εκπομπή-ντοκιμαντέρ που έχει σκοπό να αναδείξει πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο. Η εκπομπή παρουσιάζει την ιστορία αλλιώς. Χωρίς στούντιο, με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την περιφέρεια σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα του κάθε επεισοδίου και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ  και άλλων φορέων.

Ο παρουσιαστής μαζί με έναν καλεσμένο- ειδικό στο εκάστοτε θέμα- κάνουν βόλτες στην πόλη στα σημεία που στο παρελθόν έχουν διαδραματιστεί οι «ιστορίες» για τις οποίες συζητούν. Η επιλογή του καλεσμένου γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, δηλαδή την πολύπλευρη έρευνα του στο συγκεκριμένο θέμα και την καταξίωσή του στην επιστημονική κοινότητα.

Η βόλτα αυτή διανθίζεται στο μοντάζ με πλούσιο αρχειακό υλικό που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα «έξυπνα» γραφήματα (π.χ. χάρτες, χρονολόγιο, επεξήγηση όρων και ακρωνύμων) και οι επιλεγμένες μουσικές που παρεμβάλλονται και βοηθούν τον τηλεθεατή να καταλάβει καλύτερα το γεωγραφικό και διεθνές πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται τα ιστορικά γεγονότα.

Η εκπομπή συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Παντείου, καθώς και με δεκάδες άλλους φορείς.

Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» αποτελούν κομμάτι της Δημόσιας Ιστορίας και ως πρότζεκτ διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος