Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Το  νέο πρόγραμμα  εκδηλώσεων και δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για τη σεζόν που ξεκινά ανακοινώθηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Κεντρική θέση στις δράσεις  έχουν αυτές που γίνονται με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του  Ινστιτούτου Philippe Ray αναφέρθηκε στις εργασίες που γίνονται στην πρόσοψη του κτιρίου του Ινστιτούτου επί την οδό Λ.Στρατού. Μίλησε για την κατασκευή της υπερυψωμένης νέας ξύλινης βεράντας που θα γίνει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου από τους αρχιτέκτονες Bernard Cuomo και Πρόδρομο Νικηφορίδη. Στις εργασίες που άρχισαν πριν λίγες μέρες, βρέθηκε και ένα τούβλο από το 1906-7 που γράφει πάνω του Salonique και το όνομα του τότε κατασκευαστή.

Οι εκδηλώσεις για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο περιλαμβάνουν συναυλία στα συμμαχικά κοιμητήρια Ζέιτενλικ με τίτλο «Η επαναφορά της ειρήνης» με σύνθεση του Philippe Forget για πιάνο, βιολοντσέλο και φωνή, εμπνευσμένη από γράμματα γάλλων στρατιωτών που βρέθηκαν στους χιτώνες τους, στα κοιμητήρια του Ζέιτενλικ (σημειώστε πως η συναυλία θα παρουσιαστεί στις 28.9 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, 29.9 στο Ζέιτενλικ και 8.10 στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ- η τελευταία στο πλαίσιο των Δημητρίων). Επίσης  το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, θα φιλοξενήσει την έκθεση “Η στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη” με περισσότερα από 400 έργα Γάλλων στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Παράλληλα η περιοδική έκθεση με θέμα «Στη δίνη του μεγάλου πολέμου: η Θεσσαλονίκη της στρατιάς της Ανατολής» συνεχίζεται ως τις 30/9 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, και η έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές συνέδριο με θέμα της άγνωστες πτυχές της παραμονής της στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη.

Στα Δημήτρια εντάσσεται η παρουσίαση της “Χιονάτης” με την Γαλλίδα χορογράφο Κατρίν Μπέι στις 11 Οκτωβρίου στο λιμάνι, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση γαλλικής μόδας (15 – 25/11) στο ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή και στο Γαλλικό Ινστιτούτο όπου σχεδιαστές της πόλης θα κάνουν έργα εμπνευσμένα από διάσημους γάλλους μόδιστρους. Ακόμη θα γίνει το 7ply project festival (1-6/10) με επίκεντρο το skateboard, και φέτος θα γίνει η εβδομάδα γεύσεων (8 – 14/10), αλλά και η καθιερωμένη και δημοφιλής έκθεση κόμικ (9-11/11). Επίσης θα γίνει έκθεση ζωγραφικής (22/11- 14/12) με θέμα τη μετακίνηση Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη Γαλλία, το Ολοκαύτωμα και τον επαναπατρισμό ορισμένων στη Θεσσαλονίκη. Από την 31/10/2018 ως 18/2/2019 θα γίνει έκθεση γαλλικών πανεπιστημίων, ενώ εκδήλωση με θέμα “ελληνογαλλικές συζητήσεις” θα πραγματοποιηθεί στις 14/11 και διάλεξη για τους αλλοδαπούς φοιτητές στη Γαλλία θα δοθεί στις 5/12. Τον κύκλο των εκδηλώσεων θα κλείσουν τον Μάρτιο του 2019 η έκθεση και ο κύκλος διαλέξεων με θέμα “Γαλλικές ιστορίες της Θεσσαλονίκης”, με έμφαση στους δεσμούς Γαλλίας και Θεσσαλονίκης. Σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμο και το νέο site του Γαλλικού Ινστιτούτου, ενώ το κοινό μπορεί να προμηθευτεί και την κάρτα φίλων του ΓΙΘ προς 15 ευρώ με εκπτώσεις σε 30 επιχειρήσεις της πόλης (ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, μπουτίκ, βιβλιοπωλεία κά).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος