Πλούσιο το εορταστικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων στην ΕΡΤ3

Πλούσιο και στο πνεύμα των ημερών είναι το πρόγραμμα της ΕΡΤ3 τα Χριστούγεννα, με συναυλίες, ντοκιμαντέρ και ταινίες σε α΄ τηλεοπτική μετάδοση, ενώ και οι εκπομπές του σταθμού μεταφέρουν το εορταστικό κλίμα.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018, στις 9 το πρωί, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Η Γέννηση» του Νίκου Βεζυργιάννη. Πρόκειται για ένα ταξίδι θρησκευτικής πίστης και παράδοσης, μια ιστορική διαδρομή στους ιερότερους τόπους της Παλαιστίνης: τη Ναζαρέτ, τη Βηθλεέμ, το χωριό των Ποιμένων. Τα γυρίσματα έγιναν στους πραγματικούς χώρους των μεγάλων θρησκευτικών γεγονότων, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο νότιο Λίβανο, το καλοκαίρι του 2006.

Στις 13:30, μεταδίδεται το πρώτο μέρος της εορταστικής εκδήλωσης «Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, Πρώτη Γιορτή του Χρόνου» που μαγνητοσκοπήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν ο Βυζαντινός χορός Ηδύμελον και Βυζαντινή χορωδία γυναικών Δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων «Υμνωδία» σε καλλιτεχνική επιμέλεια Ιωάννη Τσάμη, περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους από τις εορτές των Χριστουγέννων, του Μεγάλου Βασιλείου και των Θεοφανείων. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Καραθανάση και η παραγωγή του Αργύρη Δούμπλατζη.

Στις 14:30, η εκπομπή «Ο τόπος και το τραγούδι του» με τον Γιώργη Μελίκη παρουσιάζει τραγούδια, χορούς, έθιμα και παραδόσεις του Έβρου σε ένα επεισόδιο με τίτλο: «Χριστούγεννα στον Έβρο».

Στις 15:30 μεταδίδεται η «Χριστουγεννιάτικη συναυλία με τη χορωδία ‘‘Οι Θαμυριάδες’’ στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το γυναικείο φωνητικό συγκρότημα από τον Πολύγυρο, με συμμετοχές σε πολυάριθμα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ερμηνεύει Χριστουγεννιάτικους ύμνους και κάλαντα από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

Στις 19:00, μεταδίδεται το ωριαίο ντοκιμαντέρ «Ο Βασιλιάς του Ακορντεόν» (The Αccordion Κing) σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, παραγωγής Tomlinson-de Onis Productions. Το ντοκιμαντέρ γεμάτο μουσική, συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό από συναυλίες του πιο φημισμένου ποπ σταρ και κατόχου του Βραβείου Grammy, Carlos Vives, παρουσιάζει τη συναρπαστική ιστορία του παραδοσιακού μουσικού οργάνου της Λατινικής Αμερικής με αποκορύφωμα τον διαγωνισμό που διεξάγεται κάθε δέκα χρόνια στην πόλη Βαλεντουπάρ της Κολομβίας για την ανάδειξη του «Βασιλιά του Ακορντεόν».

Στις 20:00, μεταδίδεται η ξένη ταινία «Η Βασίλισσα του Χιονιού» (The Snow Queen), γερμανικής παραγωγής, 2014. Πρόκειται για μία μαγευτική μεταφορά του παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε σκηνοθεσία Καρόλα Χάτοπ.

Πλούσιο το εορταστικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων στην ΕΡΤ3

Στις 21:30, η εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» του Αντώνη Τσάβαλου γιορτάζει τα Χριστούγεννα στην Κεφαλονιά με κάλαντα από το Ιόνιο Πέλαγος, σε ένα επεισόδιο με τίτλο: «Εν Ληξουρίου τα είπαμε».

Στις 22:30, μεταδίδεται η δραματική ταινία «Rosemont», αμερικανικής παραγωγής, 2015, η οποία ξετυλίγει το κουβάρι της αφήγησης της ζωής δύο νέων σε μία τυχαία συνάντηση παραμονές Χριστουγέννων.

Πλούσιο το εορταστικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων στην ΕΡΤ3

Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, η μουσική εκπομπή «Volume» της ΕΡΤ3 «ανοίγει τα μικρόφωνα» στους Grikanta, το συγκρότημα που ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο ταραντέλες και γκρεκάνικους σκοπούς της Κάτω Ιταλίας. Η σκηνοθεσία είναι του Τηλέμαχου Κοεμτζόπουλου και η παραγωγή της Βίλλυς Κουτσουφλιανιώτη.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2018, στις 9:30 το πρωί, η «Χαρά Θεού» της ΕΡΤ3 με τον Γιάννη Μελισσίδη, συζητά με τον Γιώργο Κόρδη για τα σύμβολα της απεικόνισης της Γένεσης και τη σχέση τους με το παρελθόν αλλά και το σήμερα. Ο Βασίλης Αγροκώστας ψάλει βυζαντινά και παραδοσιακά κάλαντα και εξηγεί τη σχέση τους με την παράδοση και τη λατρεία σε ένα επεισόδιο με τίτλο: «Χριστούγεννα με εικόνες και ήχους».

Πλούσιο το εορταστικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων στην ΕΡΤ3

Στις 11:30, μεταδίδεται το πρώτο μέρος του αφιερώματος «Χριστούγεννα στη Βιέννη» της εκπομπής «Διασπορά» με τη Χρύσα Σάμου. Η εκπομπή, με εορταστική διάθεση, επισκέπτεται την αυστριακή πρωτεύουσα και συναντά τη διεθνούς φήμης σοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβας και άλλους Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί. Η σκηνοθεσία είναι της Τάνιας Χατζηγεωργίου και η παραγωγή του Θέμη Μαυροπεραστή.

Στις 13:30, μεταδίδεται το δεύτερο μέρος της συναυλίας «Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, Πρώτη Γιορτή του Χρόνου».

Στις 15:30, η «Κυριακή στο Χωριό» με τη Μαρούλα Μαλιαχόβα, παρουσιάζει σε α΄ τηλεοπτική μετάδοση ένα εορταστικό επεισόδιο με τις καλύτερες στιγμές από τα γυρίσματα που έγιναν σε διάφορα χωριά με ξεχωριστά ήθη και έθιμα σε ιδιαίτερους τόπους, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.

Πλούσιο το εορταστικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων στην ΕΡΤ3

Στις 18:00, μεταδίδεται η παράσταση: «Intimissimi on Ice με τον Αντρέα Μποτσέλι» (Andrea Bocelli- Intimissimi on Ice 2017: A Legend of Beauty), Με πρωταγωνιστή τον Ιταλό τενόρο και τη συμμετοχή ολυμπιονικών παγοδρομιών και τους βραβευμένους Νταμιάνο Μικελέτο (σκηνοθεσία) και Μάρκο Μπάλικ (καλλιτεχνική διεύθυνση) στο πηδάλιο, το συναρπαστικό αυτό γεγονός αποτελεί ένα μοναδικό σόου στον πάγο, όπου η όπερα, το πατινάζ και η μόδα συναντιούνται στον χώρο “Αρένα ντι Βερόνα”.

Ακολουθούν, στις 19:30, το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν» (Hans Christian Andersen), παραγωγής Danmarks Radio και NDR/ARTE για έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του κόσμου και στις 20:30 η ρομαντική κομεντί «Καλά Χριστούγεννα» (Ho Ho Ho to you), γερμανικής παραγωγής 2015, σε α΄ τηλεοπτική μετάδοση.

Πλούσιο το εορταστικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων στην ΕΡΤ3

Στις 22:30, οι «Σύγχρονοι Παραδοσιακοί Μουσικοί» της ΕΡΤ3 παρουσιάζουν το επεισόδιο για τους Gadjo Dilo, μία οικογένεια Ελλήνων μουσικών που παντρεύει το παλιό λαϊκό τραγούδι με την παραδοσιακή τσιγγάνικη τζαζ μουσική.

Πλούσιο το εορταστικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων στην ΕΡΤ3

Μουσική είναι και η επόμενη πρόταση της ΕΡΤ3, στις 23:30, αλλά σε άλλο ρυθμό. Η 20μελης Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Καβάλας ερμηνεύει Βαμβακάρη και Τσιτσάνη σε μία συναυλία με τίτλο «Ρεμπέτικο και νεολαία» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αγάθωνα Ιακωβίδη.

Τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2018, στις 9:30, μεταδίδεται η «Χριστουγεννιάτικη συναυλία με τη χορωδία του Κρατικού Ωδείου Β. Ελλάδος» στον Ιερό Ναό Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας με έργα Καλομοίρη, Μπαχ, Χέντελ και Άντερσον, σε διεύθυνση Β. Συμεωνίδη, Θ. Σουργκούνη και Δ. Φωτιάδη. Συμμετέχει η Χορωδία «Γ. Μάντακας» του Α.Π.Θ σε διδασκαλία Πέτρου Μπεκιαρίδη.

Στις 10:30, η εκπομπή «24 ώρες Ελλάδα» με τη Μαρία Μησσήν «ταξιδεύει» στο Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια καταγράφοντας την καθημερινότητα των κατοίκων στο ορεινό σκηνικό της Ηπείρου.

Στις 11:30 μεταδίδεται το δεύτερο μέρος του αφιερώματος «Χριστούγεννα στη Βιέννη» της εκπομπής «Διασπορά» και στις 14:30 η εκπομπή «Ο Τόπος και το Τραγούδι του» παρουσιάζει κάλαντα, λαϊκά δρώμενα και ευχές από τα χωριά Μεταξάδες, Αμπελάκια, Βύσσα, Ισαάκιο, και Κουφό Βουνό του Έβρου.

Στις 18:00, μεταδίδεται η συναυλία «Οι Τρεις Τενόροι: Τα Χαμένα Κοντσέρτα» (The Three Tenors: The Lost Concerts). Οι τρεις θρυλικοί τενόροι Πλάθιντο Ντομίγκο, Χοσέ Καρέρας και Λουτσιάνο Παβαρότι τραγούδησαν στο Μόναχο, τη Βιέννη, τη Νέα Υόρκη, το Τόκυο, το Λας Βέγκας, την Πρετόρια και το Λονδίνο, από το 1996 έως το 2000. Το μαγνητοσκοπημένο υλικό των 7 συναυλιών χάθηκε για να βρεθεί μετά από χρόνια. Το 2016 η C Major Entertainment δημιούργησε μία σύνθεση από επιλεγμένα αποσπάσματα ανάμεσα στα οποία η άρια «Nessun Dorma» από την όπερα του Πουτσίνι «Τουραντό», που ερμηνεύει ο Λουτσιάνο Παβαρότι και η μπαλάντα «O Sole Mio» την οποία ερμηνεύουν μαζί και οι τρεις.

Πλούσιο το εορταστικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων στην ΕΡΤ3

Ακολουθεί, στις 19:30, το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν» και στις 20:30 η γερμανική κωμωδία «Χριστούγεννα στο Ντουμπάι» (Christmas in Arabia) σε α΄ τηλεοπτική μετάδοση.

Πλούσιο το εορταστικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων στην ΕΡΤ3

Σε χριστουγεννιάτικο μοτίβο κινούνται και οι εκπομπές και τα ντοκιμαντέρ αρχείου της ΕΡΤ3 που μεταδίδονται το τριήμερο στο πλαίσιο του αφιερώματος «30 χρόνια ΕΡΤ3».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ