Στα μωβ για τα πρόωρα μωρά ο Λευκός Πύργος

Array

Στα μωβ για τα πρόωρα μωρά ο Λευκός Πύργος

Στα μωβ φωτίστηκε το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης από το «Ηλιτόμηνον», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Τους μωβ προβολείς άναψε ο μικρός Ιωάννης-Μιχαήλ, που γεννήθηκε 25εβδ+3ημ, ζυγίζοντας 810 γραμμάρια και πέρασε τους 4 πρώτους μήνες της ζωής του σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, για να είναι σήμερα ένα χαρούμενο υγιές αγόρι.
Υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης κάθε χρόνο – περισσότερο από 1 στα 10 μωρά σε όλο τον κόσμο (ΠΟΥ). Τα ποσοστά πρόωρου τοκετού αυξάνονται στις περισσότερες χώρες που παρέχουν επαρκή δημογραφικά στοιχεία (ΠΟΥ). Οι επιπλοκές της πρόωρης γέννησης είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών, προκαλώντας περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF για το 2015.
Η 17η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Προωρότητας και για πρώτη φορά γιορτάστηκε το 2008 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές οργανώσεις γονέων, στο δίκτυο των οποίων ανήκει και η οργάνωση «Ηλιτόμηνον». Σήμερα, μνημεία και δημόσια κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο φωτίζονται με το μωβ χρώμα της Προωρότητας, ενώ αμέτρητα άτομα και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και οι διεθνείς οργανώσεις Little Big Souls (Αφρική), March of Dimes (ΗΠΑ) και National Premmie Foundation (Αυστραλία), ενώνουν τις δυνάμεις τους με το EFCNI σε ένα διηπειρωτικό κίνημα, δηλώνοντας τη δέσμευσή τους να δράσουν τόσο για την πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων όσο για τη βελτίωση της κατάστασης των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους.
Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας από το EFCNI και τις οργανώσεις του είναι «Working together: Partnering with families in the care of small and sick newborns- Δουλεύοντας μαζί: Συνεργασία με τις οικογένειες στη φροντίδα των μικρών και άρρωστων νεογνών». Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι η συνεργασία των οικογενειών και των επαγγελματιών υγείας στη φροντίδα των μικρών και άρρωστων μωρών οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία και την ανάπτυξη των μωρών. Σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη συνεργασία είναι η εφαρμογή νευροαναπτυξιακής φροντίδας με επίκεντρο την οικογένεια, που αποτελεί ένα σύγχρονο τρόπο ολοκληρωμένης περίθαλψης στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.
Το «Ηλιτόμηνον»,επιδιώκει με κάθε τρόπο την προβολή των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα μωρά και διεκδικεί λύσεις γι’ αυτά τα προβλήματα. Παράλληλα, υποστηρίζει την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την παροχή νευροαναπτυξιακής φροντίδας των πρόωρων μωρών με επίκεντρο την οικογένεια, καθώς και τα αιτήματα των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για βελτίωση των υποδομών τους και τη στελέχωσή τους με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Το «Ηλιτόμηνον» υλοποιεί επίσης δράσεις που προάγουν τη σίτιση των πρόωρων μωρών με μητρικό γάλα. Σημαντικό αποτέλεσμα αυτών των δράσεων είναι η δημιουργία της πρώτης Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο εξοπλισμός της οποίας έγινε με δωρεά του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) και του Ηλιτόμηνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος