Αποκαλυπτική η επιστολή του πληροφοριοδότη Β για τη Novartis (video)

Ολόκληρη την επιστολή του πληροφοριοδότη Β, μιας από τις τρεις ανώνυμες ελληνικές πηγές του FBI, στο πλαίσιο των ερευνών για τη Novartis δημοσιεύει η εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”.

Στις 8 σελίδες της επιστολής, με τίτλο “Γιατί έγινα πληροφοριοδότης“, που ελήφθη μέσω του δικηγόρου του, Παύλου Σαράκη, το πρώην στέλεχος της εταιρίας στην Ελλάδα εξηγεί πως οδηγήθηκε σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές και πως συγκέντρωσε  επί ενάμιση χρόνο τα στοιχεία από τα “μαύρα” αρχεία της φαρμακοβιομηχανίας.

“Το ‘μαύρο’ χρήμα έρρεε για να χορταίνουν τα κάθε λογής “λαμόγια”  με πρώτους τους πολιτικούς και τους κάθε λογής υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτοί φρόντιζαν να τιμολογούν υπέρ μας, να κρατούν πίσω τους ανταγωνιστές μας να κινδυνολογούν για τα γενόσημα. Η επιθετική πολιτική της εταιρείας λειτουργούσε με τους άγραφους νόμους του οργανωμένου εγκλήματος και της μαφίας” αναφέρει ο πληροφοριοδότης Β.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, ο πληροφοριοδότης Β “στην εποχή των περικοπών και των μνημονίων άρχισαν οι εκβιασμοί, με λιγότερα δωράκια οι γιατροί έπρεπε να συνεχίσουν να συνταγογραφούν”.

“Την άνοιξη του 2013”, όπως σημειώνει ο ίδιος, “γύρισε ο διακόπτης μέσα μου, δεν ήμουν μόνος, ήταν και ο Α, σε λίγο προστέθηκε ο Γ. Ξέραμε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνουμε για να λυτρωθούμε . Για ενάμιση χρόνο συγκέντρωνα στοιχεία. Θα κατήγγειλα στο Department of Justice τη Novartis. Είχα πλέον αντιληφθεί ότι για το καλό μου, αλλά και για το καλό των δικών μου ανθρώπων έπρεπε να εξαφανιστώ. Ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι δύο Έλληνες μεγαλοστελέχη της Novartis Hellas υπέβαλλαν μηνυτήριες αναφορές στις Αρχές των ΗΠΑ, παραδίδοντας τα απόρρητα “μαύρα” αρχεία της εταιρείας, διαισθάνθηκα για πρώτη φορά ότι κινδύνευε πλέον η ζωή μου” τονίζει ο πληροφοριοδότης Β σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”.

Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2016 ο πληροφοριοδότης Β΄ όπως αναφέρει στην επιστολή του βρέθηκε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στην Ουάσιγκτον, όπου τον περίμεναν οι πράκτορες του FBI.

Την ίδια ώρα, έρχονται καθημερινά στο φως νέες αποκαλύψεις που φωτίζουν πτυχές της υπόθεσης.

Η “Κυριακάτικη Δημοκρατία” δημοσιεύει έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όπου αποκαλύπτονται οι λόγοι για τους οποίου η Novartis “δωροδοκούσε τα πολιτικά πρόσωπα”. Η συγκεκριμένη έκθεση “βάζει στο κάδρο ως δωρολήπτη τουλάχιστον έναν πρώην Υπουργό Υγείας” όπως γράφει η “Real News”.

Το σκάνδαλο Novartis φτάνει και στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο μετά τις ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ελβετός ευρωβουλευτής με τους σοσιαλιστές, Carlo Sommarugaκαταθέτει τη Δευτέρα ερώτηση στο ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ζητώντας να μάθει πως πρόκειται να δράσει “για να σταματήσει τις μεθοδεύσεις της εταιρείας τονίζοντας παράλληλα την βεβαιότητά του ότι η εντολή για τις δωροδοκίες δόθηκε από την μητρική εταιρεία στην Ελβετία”.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι: “Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι θεσμός του διεθνούς και του εθνικού δικαίου. Έχουν συμβάλλει ως σήμερα στην αποκάλυψη τεράστιων σκανδάλων φοροδιαφυγής απάτης και διαφθοράς. Το ευρωκοινοβούλιο ζητά την ενίσχυση της νομικής τους προστασίας”.

Στον αντίποδα η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι “Ο θεσμός του “κρυφού” μάρτυρα είναι αντίθετος με τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης δίκης”.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Σχετικές ειδήσεις:
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τη Novartis (video)
FBI: Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος