Χανιά: Τιτάνια η προσπάθεια αποκατάστασης των περιοχών που έπληξε η κακοκαιρία (audio)

Αποκαρδιωτικός αποδείχθηκε ο απολογισμός των Δημάρχων των περιοχών που επλήγησαν από αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας με αποκορύφωμα τη θεομηνία της 27ης και 28ης Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολου Βουλγαράκη.

Χανιά: Τιτάνια η προσπάθεια αποκατάστασης των περιοχών που έπληξε η κακοκαιρία (audio)

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναφορά στις εργασίες που είναι ήδη σε εξέλιξη στο σύνολο σχεδόν του επαρχιακού οδικού δικτύου αλλά και στον ΒΟΑΚ, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δύο επόμενους μήνες,  με την έναρξη δηλαδή της τουριστικής περιόδου.

Σε περίπου 1,5 μήνα με εντατικούς ρυθμούς αναμένεται να έχουν γίνει και οι παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ, με προτεραιότητα, στα Μεγάλα Χωράφια, τον Σταλό και τον Γαλατά.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, με τα 10 εκατομμύρια ευρώ που διαθέτει σε πρώτη φάση το υπουργείο, θα καθαριστούν οι δρόμοι, θα αποκατασταθεί η πρόσβαση και θα καταστούν σε ένα βαθμό ασφαλείς, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα  στους άξονες: Χανιά – Σφακιά, Αλικιανό – Σκινέ, Σούγια, Ταυρωνίτη, Παλαιόχωρα, Ελαφονήσι, Καλουδιανά, Τοπόλια, Έλος, Κίσσαμο, Σφηνάρι, Κάμπο.

Παράλληλα, ο Δ/νων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτης Καζάζης, τόνισε ότι μέσα στον επόμενο θα έχουν γίνει παρεμβάσεις ύψους 15 εκ. ευρώ, στον ΒΟΑΚ με αρχή τα κομβικά σημεία σε Μεγάλα Χωράφια, Σταλό και Γαλατά. Οι εργασίες περιλαμβάνουν σειρά παρεμβάσεων όπως η κατασκευή πασαλότοιχων και εργασίες υποστήριξης συρματοπλεγμάτων. Ακολουθεί το Πέρα Πλατάνι, το Καλάμι, καθώς και νέα σημεία που προέκυψαν στην περιοχή από Σούδα μέχρι Καλύβες. Επίσης, σε εξέλιξη είναι και οι διαδικασίες για το μεγάλο έργο στην περιοχή Μαυρομούστακο στην Κίσαμο, του οποίου η μελέτη εγκρίθηκε.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, μίλησε για εικόνες αποκάλυψης, ενώ τόνισε ότι ακόμα και στα σημεία που έχει αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο έστω και στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας, υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα, λόγω των συνεχιζόμενων γεωλογικών μετατοπίσεων, των βραχοπτώσεων και των κατολισθήσεων.

Τα σπίτια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικότητας ξεπερνούν τα  30, τόνισε ο κ. Μαλανδράκης, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να επιτευχθεί ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης των κατεστραμμένων περιοχών υψηλών και μακροπρόθεσμων προδιαγραφών.

Την ίδια ώρα, οι ζημιές στο οδικό δίκτυο του Αποκόρωνα ξεπερνούν τα 13 εκ. ευρώ και αντίστοιχο είναι το ποσό για το Δήμο Κισσάμου, όπου 15 σπίτια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας.

Ακούστε τη συνέντευξη του Δημάρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Γιώργος Βλαζάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος