Γ. Καψάλης: Από παιδί με μάγευε ο Ψηλορείτης (audio)

O Γιώργος Καψάλης -ο Αγιορείτης του Νότου- είναι ένας 84χρονος σοφός και ευγενικός άνθρωπος της Κρήτης.

Γ. Καψάλης: Από παιδί με μάγευε ο Ψηλορείτης (audio)Με καταγωγή από το χωριό Γέργερη νότια του Ψηλορείτη, πατέρας 3 παιδιών, 9 εγγονιών και 7 δισέγγονων, από παιδί ακόμα, περπατώντας στις βουνοκορφές, μάζευε πεισματικά, τους κρυμμένους θησαυρούς της κρητικής γης: Ο κτηνοτρόφος και γλύπτης έχει συλλέξει περισσότερα από 1.500 απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών, κοράλλια, αστερίες, κοχύλια, σφουγγάρια, σαλιγκάρια, μύδια-στρείδια, πεταλίδες, αχινούς, απολιθώματα – υπενθυμίσεις για την εποχή, εκατομμύρια χρόνια πίσω, που ο Ψηλορείτης σκεπάζονταν από τη θάλασσα.

Μέρος της πολύτιμης συλλογής του φιλοξενείται ήδη στο παράρτημα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Γέργερη, ένα άλλο, στο μουσείο της Βιάννου.

Από παιδί με γοήτευε να μαζεύω τα απολιθώματα, των οποίων την αξία δεν γνώριζα, αντιλαμβανόμουν όμως από ένστικτο θαρρείς, τη σπουδαιότητά τους, δήλωσε ο σεμνός Γιώργος Καψάλης στην ΕΡΤ Χανίων.

Γ. Καψάλης: Από παιδί με μάγευε ο Ψηλορείτης (audio)Από την πλευρά του ο ερευνητής και στέλεχος του Μουσείου Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας στην εφημερίδα το “Έθνος”, χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα ευρήματα-απολιθώματα, τα οποία όπως είπε χρονολογούνται πριν 7 με 5 εκατομμύρια χρόνια. Ο κ. Φασουλάς παράλληλα διευκρίνισε ότι υπάρχουν ανάλογα ευρήματα και από την κορυφή του Ψηλορείτη τότε που ολόκληρος ο Ψηλορείτης και η Κρήτη ήταν θάλασσα.

Σήμερα, οι άνθρωποι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, παρέλαβαν μέρος της συλλογής αυτής, προκειμένου τα εκθέματα να γίνουν γνωστά στους χιλιάδες επισκέπτες του.

Γ. Καψάλης: Από παιδί με μάγευε ο Ψηλορείτης (audio)Για τον ρόλο του Μουσείου αλλά και την προσωπικότητα του Γιάννη Καψάλη, του οποίου ο πατέρας φιλοξένησε και τάϊσε επί δύο – τρεις μήνες αντάρτες, προκειμένου να μην τους εντοπίσουν οι Γερμανοί, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Γιώργος Αεράκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Καψάλης:

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Αεράκης:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος