Το Γερμανικό Πουλί και η λησμονημένη ιστορία (video – audio)

“Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, κάνει όμως ομοιοκαταληξίες” έγραφε υπαινικτικά ο Αμερικανός συγγραφέας Mark Twain.

“Ο Νότος δημιουργεί τους πολιτισμούς. Ο Βορράς τους κατακτά, τους καταστρέφει, δανείζεται από αυτούς, τους διαδίδει. Αυτή είναι μια σύντομη σύνοψη της Ιστορίας”, υποστήριζε ο Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, Will Duran.

Όπως και να΄ χει, τα τελευταία χρόνια -σε δρόμους παράλληλους με την κρίση- αλλάζονες επίδοξοι “κυρίαρχοι”, πατώντας νωχελικά πάνω στην κρίση, την απογοήτευση, και την αποπροσανατολισμένη κοινωνική παραίτηση, επιχειρούν μια νέα κυριαρχία, με έμφαση τους τόπους που ηττήθηκαν.

Κάπως έτσι επανέρχεται η ιστορία με το εκτρωματικής αισθητικής και φρικιαστικού σε επίπεδο συμβολισμού “Γερμανικό Πουλί”.

Σε τούτη την εποχή, οι Ρίχτερ -μα και οι “εσωτερικοί” υποτακτικοί τους, επιχειρούν να μεταμορφώσουν τον αιμοδιψή κατακτητή, σε περήφανο στρατιώτη που ήρθε να πολεμήσει τους “άγριους” και έχασε τη ζωή του, επιχειρούν να βαφτίσουν την ηρωϊκή αντίσταση σε “κανιβαλλισμό” και τη μεγαλύτερη θηριωδία του σύγχρονου κόσμου -τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο- σε μια υπερήφανη στρατιωτική “επιχείρηση” απέναντι στην οποία κακώς υπήρξε αντίσταση.

Στις μέρες μας λοιπόν, οι σύλλογοι Γερμανών Αλεξιπτωτιστών έχουν έρθει σε επαφή με τους Δήμους Χανιων και Πλατανιά για τη μεταφορά και ξαναστήσιμο του μνημείο σε περιοχή του Μάλεμε, όπου έγινε και η ιστορική μάχη.

Γράφει ο συγγραφέας Χρήστος Τσαντής:

“Τον Αύγουστο του 1942 ο – διορισμένος από τους Ναζί – κατοχικός πρωθυπουργός Τσολάκογλου επισκέφθηκε την Κρήτη. Πρώτη του ενέργεια ήταν να επισκεφθεί το μνημείο που είχαν ανεγείρει οι Γερμανοί στα Χανιά και να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των εισβολέων.

Η αρχιτεκτονική του θανάτου αποτυπώθηκε ακόμα στην «τέχνη» της λεηλασίας, της καταλήστευσης και της καταστροφής μεγάλου μέρους του εθνικού, ορυκτού, αρχαιολογικού και καλλιτεχνικού πλούτου της χώρας μας, που πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις στα ιστορικά χρονικά”.

Το Γερμανικό Πουλί και η λησμονημένη ιστορία (video – audio)

“Το γερμανικό πουλί ήταν αντίγραφο εμβλήματος των αλεξιπτωτιστών που απονεμόταν στους στρατιώτες της Luftwaffe μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους στα άλματα”, υπενθυμίζει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Μανούσος Παραγιουδάκης, στρατηγός εν αποστρατεία του ελληνικού Στρατού Ξηράς που επί σειρά ετών κατείχε υψηλές θέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, με αποκορύφωμα τη θητεία του ως αρχηγός ΓΕΣ και αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Το Γερμανικό Πουλί και η λησμονημένη ιστορία (video – audio)

“Γερμανοί πολέμιοι του ναζισμού, επισκέφθηκαν το 2016 στα Χανιά για να διαμαρτυρηθούν για την ύπαρξη του ναζιστικού μνημείου στα Φλώρια και να καταδικάσουν τη διενέργεια εκδηλώσεων μνήμης των νεκρών”, υπενθυμίζει ο κ. Παραγιουδάκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται και στη σημερινή ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας .

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Στρατηγός Παραγιουδάκης:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος