Μάνη: Θεοφάνεια στα Σπήλαια του Διρού (Φωτό)

Μοναδικές εικόνες στα Θεοφάνια στη Μάνη.  Ο Αγιασμός των υδάτων έγινε για δεύτερη φορά φέτος στα Σπήλαια Διρού. Αρκετοί ήταν εκείνoi που τίμησαν την ημέρα σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια του κόσμου. Μετά την τελετή του Αγιασμού οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο Σπήλαιο. Το σταυρό έπιασε η 8χρονη Άρτεμις η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους.

Μάνη: Θεοφάνεια στα Σπήλαια του Διρού (Φωτό)Η Διευθύντρια του Σπηλαίου μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: “Ευχόμαστε χρόνια πολλά με υγεία και ευημερία για όλους και ευχαριστούμε όσους μας τίμησαν και φέτος. Το 2018 ήταν μια πραγματικά καλή χρονιά για μας, αφού ο αριθμός των επισκεπτών του χώρου άγγιξε τις 100.000. Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας και φέτος θα λειτουργήσει και σύστημα ξενάγησης με φορητά μηχανήματα που θα δίνουν πληροφορίες σε πέντε γλώσσες. Μαζί με τους τοπικούς φορείς προσπαθούμε το μοναδικό αυτό σπήλαιο στην Ελλάδα να συμβάλει θετικά στην ταυτότητα και στην οικονομία του τόπου μας”.

Το Σπήλαιο Βλυχάδα

Μάνη: Θεοφάνεια στα Σπήλαια του Διρού (Φωτό)Το Σπήλαια Βλυχάδα Διρού είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια και βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία, κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα! Η απαράμιλλη ομορφιά του διακόσμου έχει αποδώσει στο σπήλαιο το χαρακτηρισμό “Ο Παρθενώνας των Σπηλαίων”.

Η ύπαρξη του ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Αννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά.

Εως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα. Το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση. Σε ένα σημείο του σπηλαίου το βάθος φτάνει ίσα με 100 μέτρα.

Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο.

Το νερό μέσα είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14 C, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 C.

Φωτογραφίες: Θαλασσινή Μπιτσάνσκι Γκουλιαμάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος