Καβάλα: Βιβλιοπαρουσίαση της δημιουργίας του Ν. Κούτρα

Array

Το βιβλίο του πρώην εκπαιδευτικού και αντιδημάρχου πολιτισμού Καβάλας, Νίκου Κούτρα «Από το Μούντζινος … στη Λεκάνη» παρουσιάζει σήμερα (Πέμπτη) στην Καβάλα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Βασίλης Βασιλικός» της περιοχής. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Δημητρία Μαλαμίδου, ο ερευνητής -ιστορικός Κομνημός Απότας και ο ίδιος ο συγγραφέας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης .

Ο Νίκος Κούτρας γεννήθηκε στη Λεκάνη Καβάλας ακριβώς στο μέσο του εικοστού αιώνα, αμέσως μετά τους καταστροφικούς πολέμους. Έζησε την κρίση του καπνού και την επακόλουθη μετανάστευση των γονιών του στη Δ. Γερμανία. Ο ίδιος, μετανάστευσε φοιτητής στην Τεργέστη Ιταλίας όπου και σπούδασε Βιολογία. Η επταετής δικτατορία σημάδεψε καταλυτικά τη ζωή του. Στη συνέχεια, εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση, δίδαξε βιολογία σε όλα τα Λύκεια της Καβάλας. Παράλληλα με την κύρια ενασχόλησή του, είχε ενεργή και διαρκή συμμετοχή και στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της ιδιαίτερης πατρίδας του αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του εντοπίζεται στην έρευνα και στη μελέτη των κοινωνικών και γεωπολιτικών θεμάτων που αφορούν τον ορεινό όγκο του Ν. Καβάλας.

Tο βιβλίο καταγράφει τα ίχνη του πολιτισμού των ανθρώπων που κατοικούσαν στο Μούντζινος (Λεκάνη) και αναγκάστηκαν, μετά τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923, να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους και να εγκατασταθούν στη σημερινή Τουρκία. Η έμπνευση δημιουργήθηκε με την ανεύρεση επιτύμβιων στηλών σε διάφορα, εγκαταλελειμμένα, νεκροταφεία των μουσουλμάνων, αρχικά στην περιοχή της Λεκάνης και μετά των γύρω περιοχών. Στη συνέχεια εξελίχτηκε με τη μετάφραση και τη μελέτη αυτών όπου φανερώθηκε ο ταφικός πολιτισμός των πρώην κατοίκων της περιοχής του ορεινού όγκου της Καβάλας. Στην πορεία βρέθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που είχαν σχέση με τη ζωή των ανθρώπων αυτών, ξεκινώντας από το 1375 μέχρι και τις αρχές του εικοστού αιώνα 1923.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος