Κέρκυρα: Αγορά 52 στρεμμάτων στο Τεμπλόνι και νέος ΧΥΤΥ, το σχέδιο Νικολούζου

Το νέο σχέδιο για τη μεσοπρόθεση και μακροπρόθεσμη επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων παρουσίασε χθες σε κλειστή σύσκεψη με προσκεκλημένους τις περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις αλλά και εκπρόσωπους επαγγελματικών κυρίως φορέων του νησιού, ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος. Ας σημειωθεί ότι η σύσκεψη ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Νικολούζος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε χθες προσύμφωνο αγοράς οικοπέδου έκτασης 52 στρεμμάτων, όμορο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, προκειμένου στο σημείο να μεταφερθεί εκεί η γραμμή παραγωγής του δεματοποιητή, από το χώρο που βρίσκεται σήμερα εντός του υπάρχοντος ΧΥΤΑ.

Θα αγοραστεί και δεύτερος, μεγαλύτερος δεματοποιητής προκειμένου να στηθεί και δεύτερη γραμμή επεξεργασίας σκουπιδιών ενώ η νέα έκταση θα είναι αρκετή για να δεχθεί τους όγκους των δεματοποιημένων σκουπιδιών για ένα ή και ενάμισι χρόνο, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Ο χώρος που έχει σήμερα εγκατασταθεί ο υπάρχον δεματοποιητής, θα χρησιμοποιηθεί όπως προβλέπεται από τον ΠΕΣΔΑ για την ανέγερση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Όσον αφορά τη Λευκίμμη, ο Δήμαρχος Κέρκυρας ζητά την αδειοδότησή του ώστε να μπορέσει να γίνει η υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, δηλαδή των δεμάτων, που έχουν ήδη μεταφερθεί εκεί. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κέρκυρας, πρόθεση είναι ακόμα και να μην μεταφερθούν περαιτέρω σκουπίδια στον εκεί ΧΥΤΥ, καθώς λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων δείχνει πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο. Ζητά από την Περιφέρεια να προχωρήσει στην αδειοδότηση για να μην επιβληθεί το πρόστιμο των 4,7 εκ. ευρώ από την Ε.Ε. και στη συνέχεια, αφού γίνει η αποκατάσταση, θα μπορεί να μετατραπεί σε ένα «πράσινο σημείο».

Για το χρόνο που θα απαιτηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της αγοράς, μελέτης και αδειοδότησης του νέου χώρου στο Τεμπλόνι, ο κ. Νικολούζος ζητά την αδειοδότηση της έκτασης των 4,5 στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα από την είσοδο του ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου, ώστε για διάστημα έως 6 μήνες να εναποτίθενται εκεί τα δέματα που παράγει ο δεματοποιητής.

Στη χθεσινή συνάντηση, προσήλθαν μεταξύ άλλων ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Σάκης Τσούκας, παρέστη και η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή αλλά και οι επικεφαλής παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου Σπύρος Σπύρου, Δημήτρης Μπιάνκης, Θεόδωρος Γουλής, Γιώργος Καλούδης και Χρήστος Άνθης, οι επικεφαλής παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Μερόπη Υδραίου και Μπάμπης Χαραλάμπους, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Χονδρογιάννης, ο Σπύρος Μίχας από την Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων, ο Κώστας Κιτσάκης από την ΟΕΒΕΚ, τουριστικοί πράκτορες κ.α.

Ας σημειωθεί ότι κριτική ακούστηκε από τους εκπροσώπους των παρατάξεων δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου για συνεχείς αλλαγές στο σχεδιασμό, για καθυστερήσεις, μη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων αλλά και για το γεγονός ότι το σχέδιο παρουσιάζεται σε μία κλειστή εξωθεσμική σύσκεψη χωρίς καν να έχει κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο για να εγκριθεί.

Πάντως, εντός των επόμενων ημερών, θα συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων όπου και ο νέος σχεδιασμός θα παρουσιαστεί και επίσημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος