Κέρκυρα: Παρουσιάστηκαν οι δράσεις των κοινωνικών δομών

Με 9 δράσεις στην Κέρκυρα και 13 στους υπόλοιπους νομούς των Επτανήσων, οι κοινωνικές δομές που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προς τους δήμους της περιοχής, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια για την επιβίωση και την καθημερινότητα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι δράσεις των φορέων, αυτοδιοικητικών και μη, που έχουν αναλάβει να “τρέξουν” τις δομές, παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας με θέμα «επενδύουμε στον άνθρωπο, κοινωνικές δομές και δράσεις του ΕΣΠΑ στα Ιόνια Νησιά». Στόχος των δράσεων είναι η κοινωνική ένταξη, η παροχή ίσων ευκαιριών, η πρόσβαση σε προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και οι κοινωνικές υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, όπως σε ηλικιωμένους, σε παραπληγικούς, σε άτομα με αναπηρία ή νοητική στέρηση, σε άστεγους, Ρομά και σε άλλες ευπαθείς ομάδες.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, στο φουαγιέ του Θεάτρου παρουσιάστηκε έκθεση των φορέων για τη δράση των δομών. Σε περίπτερα με πλούσιο υλικό, επιχειρήθηκε να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό η δραστηριότητά τους που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Ιονίων Νήσων της Ε.Ε.

Ας σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα, συμμετέχουν στις δράσεις οι φορείς:

– Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων Δήμου Κέρκυρας

– Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία «Η Μέλισσα»

– Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Κέρκυρας

– Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κέρκυρας με παράρτημα Ρομά

– Κοινωνικό συσσίτιο και Παντοπωλείο Πόλης Κέρκυρας

– Κοινωνικό Συσσίτιο και Παντοπωλείο περιφέρειας Δήμου Κέρκυρας

– Κοινωνικό Φαρμακείο Κέρκυρας

– Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.

–        Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών

Ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αλέκος Μιχαλάς, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του έκανε μία παρουσίαση του χάρτη των κοινωνικών δομών στα Επτάνησα, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχει επεκταθεί η χρηματοδότησή τους στις περισσότερες περιπτώσεις για άλλα τρία χρόνια, ενώ γίνεται προσπάθεια σε κεντρικό επίπεδο να ληφθεί απόφαση και για την επέκταση της χρηματοδότησης και των υπολοίπων δράσεων, όπως τα κοινωνικά φαρμακεία. Ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος αφού εξήρε την δουλειά του αρμόδιου αντιδήμαρχου Ανδρέα Σκούπουρα αλλά και των φορέων που συνεργάστηκαν με το Δήμο, επεσήμανε ότι η υπόθεση της κοινωνικής πολιτικής χρειάζεται ένα βαθύ διάλογο και συνεργασία για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Σκούπουρας τόνισε ότι οι δομές είχαν δύο άξονες, ο πρώτος αφορούσε την άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών των ευπαθών ομάδων πληθυσμού κυρίως λόγω κρίσης, ο δεύτερος αφορούσε τις δομές του μέλλοντος.

Η Κατερίνα Χριστοφή, εκπρόσωπος κεντρικής υπηρεσίας συντονισμού Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τόνισε ότι προτεραιότητα της Ευρώπης είναι η απομάκρυνση από τις πολιτικές της ιδρυματοποίησης με μετάβαση στο επίπεδομ φροντίδας στην τοπική κοινότητα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Σπύρος Ζουμπουλίδης, αφού εξήρε τη λειτουργία των κέντρων ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία που λειτουργούν σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά, ωστόσο, κάλεσε την πολιτεία να δημιουργήσει κέντρα υποστηριζόμενης διαβίωσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Γιάννης Ανδριώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος